1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hellim dosyasına ilk sorular ulaştı
Hellim dosyasına ilk sorular ulaştı

Hellim dosyasına ilk sorular ulaştı

Güney Kıbrıs’ın hellimin coğrafi işaret tescili için Brüksel’e sunduğu dosyayla ilgili ilk soruların Kıbrıs Rum yetkili makamlarına ulaştığı haber verildi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ın hellimin coğrafi işaret tescili için Brüksel’e sunduğu dosyayla ilgili ilk soruların Kıbrıs  Rum yetkili makamlarına ulaştığı haber verildi.

Öte yandan Kıbrıs Rum makamlarının başka ürünlerin de tescili için çalışma yaptığı bildirildi.

Politis gazetesi Avrupa Komisyonu’nun hellim dosyasıyla ilgili ilk değerlendirmelerini yaptığının göründüğünü belirterek, dosyayla ilgili ilk soruların Kıbrıs Rum Tarım Bakanlığına gönderildiğini kaydetti.

Soruların daha çok bazı yazıların Yunancadan İngilizceye çevirileriyle ilgili olduğuna işaret ederek bunun cesaret verici olduğunu kaydeden gazete, yetkililerin söylediklerine göre öze ilişkin soruların söz konusu olmadığını; bu durumun da dosyanın olumlu bir şekilde sonlanması umutlarını artırdığını aktardı.

Gazete soruların cevaplandırılıp Avrupa Komisyonu’na yollanacağını yazdı.

Haberde domuz kıymasından yapılan Baf pastırmasının tescili için hazırlanan dosyanın da Avrupa Komisyonu’nda bulunduğu da aktarıldı.

Başka tescil başvuruları

Öte yandan gazete yedi ürünün daha “Kıbrıs” kimliği kazanması, yani tescil edilmesi için ilgili dosyaların Avrupa’ya gönderilmesinin söz konusu olduğunu yazdı.

“Kıbrıs Cumhuriyeti resmi gazetesinde” önümüzdeki günlerde yayımlanacak ürünlerin “Sotira kolokası”, “Agros Gülsuyu”, “Pitsilia pastırması”, “Agros gül tatlısı”, “Pitsilia lonzası” (domuz füme), “Pitsilia Jambonu” ve “Posirti” (domuz etinden yapılan bir tür pastırma) olduğunu aktaran gazete, danışma komitesinin, geçen Çarşamba günü Tartım Bakanlığında bir toplantı yaparak, dosyalar resmi gazetede yayımlanmadan ve devamında Avrupa Komisyonu’na gönderilmeden önce son bir kez daha incelemelerde bulunduğunu belirtti.

Gazete dosyalar resmi gazetede yayımlandıktan sonra üç ay içerisinde itirazda bulunulabileceğini de kaydetti. (tak)

Bu haber toplam 1911 defa okunmuştur