1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Güven Yaratıcı Önlemlere giden yol ‘zorlu’”
 “Güven Yaratıcı Önlemlere giden yol ‘zorlu’”

“Güven Yaratıcı Önlemlere giden yol ‘zorlu’”

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in ortak Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) lisesi hazırlamaları görevini üstlenmeleri çerçevesinde çalışmaların başladığı, incelenmekte olan üç ana konunun “yeni sınır kapıla

A+A-

 

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in ortak Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) lisesi hazırlamaları görevini üstlenmeleri çerçevesinde çalışmaların başladığı, incelenmekte olan üç ana konunun “yeni sınır kapılarının açılması, elektrik ağlarının ve cep telefonu şebekelerinin birleştirilmesi” olduğu bildirildi. Fileleftheros gazetesi “GYÖ’lere Giden Yol Zorlu-Telefonlar ve Elektrikte Teknik ve Siyasi Zorluklar” başlıkları altında verdiği haberinde, ele alınan GYÖ’ler arasında bulunan, elektrik şebekesinin birleştirilmesi konusunun önceki gün Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in ofisinde, ilgili Kıbrıs Rum birimlerinin yetkililerinin katılımıyla yapılan bir toplantıda ele alındığını yazdı. Gazete, Kıbrıs Rum Elektrik Şebeke Sistemi İdaresi’nin önceki günkü toplantıda, Kuzey ile Güney Kıbrıs arasındaki şebekenin birleştirilmesi sırasında arızaların olma ihtimali sebebiyle, Kuzey Kıbrıs şebekesi hakkında çalışma yapılması gerektiğini dile getirdiğini yazdı.

Kuzey Kıbrıs’taki elektrik şebeke ağının kriterlere uygun olmadığı, bu durumun Mari’de (Tatlısu) 2011 yılında yaşanan patlama sonrasında Kuzey Kıbrıs’tan elektrik talep edildiğinde ortaya çıktığını belirten gazete, bu konunun ortak GYÖ listesine alınması durumunda dahi teknik sebeplerden ötürü hemen uygulamaya geçilemeyeceğini öne sürdü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı engeli

Gazete, telefon ağlarının birleştirilmesi konusunda ise Kıbrıs Türk tarafının itirazlarının bulunduğunu ve “+357” kodunu kabul etmeyen Kıbrıs Türk tarafının, kabul edilmesi mümkün olmayan başka konuları da gündeme getirdiğini iddia etti.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının “telefon şebekesinin Lüksemburg ağı aracılığıyla birleştirilmesini gündeme getirdiğini ancak bu önerinin geçmişte Türkiye Dışişleri Bakanlığı” tarafından reddedildiğini öne sürdü.


----------------------------------------------------------------------


Hristodulidis’ten beşli konferans haberlerine yalanlama

Öte yandan Politis gazetesi, Kuzey Kıbrıs basınında yer alan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Eylül ayında New York’ta beşli konferans düzenleyeceği yönündeki haberlerin Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü tarafından önceki gün yalanlandığını yazdı.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis önceki gün Kıbrıs Rum Radyo Televizyon Kurumu’na (RİK) yaptığı açıklamada, Ban’ın Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’le yaptığı telefon görüşmesine değinerek, New York’ta ortak görüşme ya da garantör devletlerin katılımıyla bir zirve toplantısına ilişkin herhangi bir nabız yoklama olmadığını belirtti.

Hristodulidis “Henüz yolun başındayız ve başarılacak ilerlemeyi gelişmelerin nasıl olacağı belirleyecek” şeklinde konuştu.

Partiler

Kıbrıs Rum siyasi parti yetkilileri de GYÖ’lerin uygulanması konusunda önceki gün yaptıkları açıklamalarda bilindik tezlerini dile getirdiler.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, doğrudan müzakerelerin başlamasıyla bir fırsat penceresinin açıldığını kimsenin göz ardı edemeyeceğini ancak Kıbrıs sorununun çözüldüğünün var sayılmaması ve abartıdan kaçınılması gerektiğini açıkladı.

Neofitu, “derinlere dalmadan önce düşük siyasi düzeydeki GYÖ’lerden başlanmasının doğru bir yaklaşım olduğunu” da ifade etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, iki liderin kamuoyuna verdikleri mesajların cesaret verici olduğunu belirterek sınır kapısındaki geçişlerde vize kâğıdı uygulamasının kaldırılmasını da memnunlukla karşıladığını belirtti.

Kiprianu, tarafların, kapalı bölge Maraş’ın iadesi karşılığında Ercan Havaalanı’nın “açılması” gibi karışık hukuki ve siyasi nitelikli GYÖ’lerle uğraşmak yerine Kıbrıs sorununun özüne odaklanmaları gerektiğini de vurguladı.
Kıbrıs Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise açıklamasında özetle, GYÖ’lerin Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyacak nitelikte olması gerektiğini belirtirken Vatandaşlar İttifakı ise çözüm konusunda “aşırı iyimser olunmaması gerektiği” iddiasında bulundu. TAK

Bu haber toplam 1511 defa okunmuştur