1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney'de 'bedava sağlık'ta düzenleme
Güneyde bedava sağlıkta düzenleme

Güney'de 'bedava sağlık'ta düzenleme

Güney’de 3 yıl yatırımı olmayanlar bedava sağlık hizmeti alamayacak

A+A-

Kıbrıs’ın güneyinde, “en az üç yıl sosyal sigorta yatırımı bulunmayan kişilere bedava sağlık hizmeti verilmesini yasaklayan” yasanın yürürlükte kalmaya devam edeceği fakat yasanın bazı yönlerinin, Kıbrıs (Rum) Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirilmeye çalışılacağı bildirildi.

Fileleftheros “Bedava Sağlık Kartlarıyla İlgili Yasa Değişiyor...” başlıklı haberinde, bedava sağlık hizmeti almak için en az üç yıl sosyal sigorta yatırımı yapma şartı getiren yasanın, Troyka’nın teşviki üzerine, hastaların, gerçek gelirleri Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından denetlenemeyen kişilerden “korunması” kaygısıyla yapıldığını yazdı.

Gazeteye göre, yasanın yürürlüğe girdiği ilk gün itibarıyla sorunların da başladığı ve Sosyal Sigortalar Fonu’na gerekli yatırımları, çeşitli gerekçelerle yapamayan çok sayıda Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşı saptandığı belirtildi. Haberde, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2013’ten bu yana Kıbrıs (Rum) Sağlık Bakanlığı’nın, normal şartlarda bedava sağlık hizmeti alması gerekmesine karşın, 3 yıllık sosyal sigorta yatırımı kriteri nedeniyle sağlık sistemin dışında kalanlara ‘muafiyetler’ verdiği belirtildi.

Gazete, 2013 tarihli yasadan etkilenenlerin; sakatlık dolayısıyla hiç çalışmamış ve yatırım yapmamış kişiler, aileleri bedava sağlık hizmeti almaya hak sahibi olmamasına karşın çok ciddi sağlık sorunu olan çocuklar, ülkeye kesin dönüş yapan gurbetçi Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşları,  tek ebeveynli aileler, hiç çalışmamış ve işsiz olup sağlık sorunu olan gençler olduğuna işaret etti.

Değişiklikler…
Gazete, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yasada yapmaya çalıştığı değişiklikleri ise şöyle aktardı:
“3 yıl sosyal sigorta yatırımı olmayan kişilere sağlık kartı verilmesi yasağı olduğu gibi kalıyor. Ancak bu yasaktan muaf olan kişilere hiç çalışmamış ancak Çalışma Bakanlığı aracılığıyla iş arayan işsizler, sağlık durumlarından dolayı hiç çalışmamış ve çalışamayacak hastalar, Sosyal Hizmetler Dairesi uhdesinde olmayan 18 yaş altındaki çocuklar, aileleri hak sahibi olmamasına karşın ciddi hastalığı olan çocuklar, tek ebeveynli aileler ve hamileler ekleniyor. Yasaklamanın yürürlükte kalmasına paralel olarak daha önce gelir düzeyine bakılmaksızın bedava tedavi hizmeti alma hakkına sahip olan binlerce kişi kamu sağlığı dışında kalıyor.”

Bu haber toplam 1572 defa okunmuştur