1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney Kıbrıs’ta eğitim araştırması
Güney Kıbrıs’ta eğitim araştırması

Güney Kıbrıs’ta eğitim araştırması

Kıbrıslı Rumlar iki toplum arasındaki temasların artmasından yana

A+A-

Güney Kıbrıs’taki “Kıbrıs Üniversitesi” tarafından eğitim alanında değişiklikler yapılmasına ilişkin araştırmaya katılanların çoğunluğu, Güney Kıbrıs’ta eğitimde değişiklikler yapılması, tarih kitaplarının değiştirilmesi ve iki toplum öğrenci ve öğretmenleri arasında daha fazla temas kurulmasından yana görüş belirttiler.

Politis gazetesinin haberine göre, “Kıbrıs Üniversitesi’nin” 18-29 Ocak tarihleri arasında 501 Kıbrıslı Rum’un katılımıyla yaptığı araştırmada, katılımcıların yaklaşık yüzde 56’sı, iki toplumlu eğitim teknik komitesi kurulması ve bunun 1960’ta yapılmış olması gerektiği yönünde görüş ifade etti.

Gazete, araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 77’sinin, gençlerin ve çocukların birbirlerini anlayabilmeleri için Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türkler arasında empati oluşturulması gerektiği görüşünü ortaya koyduklarını yazdı.

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 59’a yakını tarih kitaplarının tek taraflı anlatımdan uzaklaştırılması için yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtirken yüzde 50’ye yakını ise barış içinde birlikte yaşamın ileri götürülebilmesi için her iki taraftaki tarih kitaplarının değiştirilmesinden yana görüş belirtti.

Yüzde 56 ortak okul önerdi

Her iki taraftaki tarih kitaplarının Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk tarihçi ve eğitimciler tarafından ortaklaşa hazırlanması gerektiğini savunanların oranı yüzde 60’larda olurken, yaklaşık yüzde 56’lık bir kesim ise Kıbrıslı Rum ve Türk öğrencilerin birlikte eğitim görecekleri okulların kurulmasından yana görüş bildirdi.

Araştırmaya göre, yaklaşık yüzde 60’lık bir kesim de çocuğunu bu tip bir okula gönderebileceğini ifade etti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 62’si ise, iki toplumlu eğitim teknik komitesinin Kıbrıslı Rum ve Türk öğrenci ve öğretim görevlilerinin yakınlaşmalarını sağlaması gerektiği görüşünü ortaya koydular.

Gazete, anketteki bu konudaki sorulara olumsuz görüş belirten katılımcıların oranlarının hiçbir şekilde yüzde 30’u geçmediğini belirtirken, 2007 ve 2010 yıllarında yapılan benzer araştırmalara kıyasla ilk kez, Kıbrıslı Türklere sempati duyanların yüzde 50’yi geçtiğini de vurguladı.

Eğitim komitesi işbaşı yapıyor

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs Rum tarafının Eğitim Teknik Komitesi’nin ilk toplantısını gerçekleştireceğini, 11 Şubat Perşembe günü ise Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk eğitim komiteleri başkanları, Mihalinos Zembelas ve Meltem Onurkan’ın ilk görüşmelerini yapacaklarını yazdı.

Gazete, Kıbrıs Rum Eğitim Teknik Komitesi’nin 11 üyesinin görevlendirme kağıtlarını aldıklarını ve Kıbrıs Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis’le bir araya geleceklerini belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis ve Akıncı’nın, söz konusu komitede toplumlarda gerginlik taratabilecek konuların şu an için ele alınmaması yönünde uzlaşıya vardıklarını da iddia etti. (TAK)

Bu haber toplam 2502 defa okunmuştur