1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Güney’deki hiçbir mahkemenin yetkisi yok...
“Güney’deki hiçbir mahkemenin yetkisi yok...

“Güney’deki hiçbir mahkemenin yetkisi yok...

Kıbrıslı Türkler arasındaki mülkiyet anlaşmazlıklarında yargı yetkisi Türk Cemaat mahkemelerinde Güney Kıbrıs’taki hiçbir mahkemenin, Kıbrıslı Türk aileler arasındaki mülkiyet anlaşmazlıklarını görme yetkisi bulunmadığı bildirildi.

A+A-

 

Fileleftheros “Kıbrıslı Türkler Arasındaki Mülkiyet Anlaşmazlıklarında Yasal Boşluk... Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Hiçbir Mahkemesi (Bu Davaları) Göremiyor” başlıklı haberinde Kıbrıs Rum mahkemelerinin yetkisizlik durumunun, boşanmış Kıbrıslı Türk eşler arasındaki mal anlaşmazlıklarıyla ilgili bir dava nedeniyle ortaya çıktığına işaret etti.

Habere göre Lefkoşa Aile Mahkemesi yargıcı Yorgos Sergidis, malının boşandığı eşine verilmemesini talep eden Kıbrıslı Türk kadının başvurusunu reddetti. İhtilaf konusu malın sahibi kadın, boşandığı eşi ve malı kullanan başka bir kadın olmak üzere toplam üç kişiyi ilgilendiren meselede, davalılar; davayı Kıbrıs Rum Aile Mahkemesi’nin görme yetkisi olmadığı, Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi Başkanı’nın görmesi gerektiği itirazında bulundu.

Lefkoşa Rum Aile Mahkemesi yargıcı Sergidis, davacının başvurusunu reddetti ve şu gerekçeyi ortaya koydu:
“Türk Cemaat Mahkemesi’nin yargı yetkisinin ertelenmesi ve bu hakkın Kaza Mahkemesi Başkanı’na verilmesiyle ilgili yasa maddesi, mülkiyet anlaşmazlıklarını kapsamıyor. Bu konu Türk Cemaat Mahkemesi’nin yetkisinde kalmıştır. İster bilinçli ister bilinçsiz yapılmış olsun, (Kıbrıslı Türkler arasındaki anlaşmazlıklarda) mülkiyette yargı yetkisi, Anayasaya ve Cemaat Mahkemeleri Kuruluş Yasasına (N. 8/1960) göre Türk Cemaat Mahkemesi’ndedir. Bugün özgür Kıbrıs’ta 1960’ta kurulan Türk Cemaat Mahkemesi yoktur. N. 120(I)/2003 sayılı yasa ile oluşan boşluk mahkeme kararıyla değil ancak yasa ile doldurulabilir, ki bu derhal yapılmalıdır çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti bunun gibi davalarda mahkemeye erişimi öngörmek zorundadır. Konu çok ciddidir, derhal devlet tarafından göğüslenmelidir.”

(RB)

Bu haber toplam 1707 defa okunmuştur