1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gündem: çözümün “ekonomik boyutu”
Gündem: çözümün “ekonomik boyutu”

Gündem: çözümün “ekonomik boyutu”

Kıbrıs sorununun çözümü sonrası ekonomik konulara ilişkin Rum hükümetinin çabalarının sürdüğü bildirildi.

A+A-

Kıbrıs sorununun çözümü sonrası ekonomik konulara ilişkin Rum hükümetinin çabalarının sürdüğü bildirildi.

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York temaslarında konuyu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’le ayrıntı olarak görüşmesinin yanı sıra, Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis’in Washington’ta yapacağı temasların çözüm sonrası ekonomi odaklı olacağı kaydedildi.

Politis gazetesi, Rum Başkanlık Müsteşarı Petridis’in dün ve bugün Washingon’da Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası ile gerçekleştireceği temasların Kıbrıs sorununun çözümü sonrasındaki ekonomik parametrelerin belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Gazete, Anastasiadis’in bu konu için IMF ve Dünya Bankasına yönelmesinin doğru bir adım olduğu iddiasında bulundu.

Gazete, Rum Finansal Ombudsmanı Pavlos Yoannu’nun, Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümünü destekleme fonu oluşturulması için desteğine başvurduğu IMF’nin, bu fonun parametrelerinin oluşturulması konusundaki en iyi kürsü olacağı değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.

Habere göre, Yoannu ayrıca, gündemde olan söz konusu uluslar arası fonun “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kalkınma ve yeniden inşası federal egemen fonu” olacağını da iddia etti.

Gazete, çözüm sonrası için fon oluşturulması çabalarında Petridis’in Washington temaslarının büyük önem taşıdığını, bu çabaların BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin IMF’yle, uygulanması gereken ekonomik model ve yatırımların çekilmesi konusunda önerilerin yer alacağı raporun (çalışmanın) hazırlanması amacıyla başlattığı görüşmelerin devam edeceğinin görüldüğünü yazdı.

Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis’in ABD Dışişleri Bakanı Kerry’le gerçekleştirdiği görüşmenin büyük bir kısmının da bu konuya ayrıldığını belirten gazete, Kerry ve Anastasiadis’in ABD’nin “özellikle Arap ülkelerine yatırım bulma amaçlı girişim başlatma” konusunda uzlaştıklarını iddia etti.

Habere göre Anastasiadis de, yatırım fonları konusunda AB’ye yönelecek.

Gazete, Anastasiadis’in “fon oluşturulması ya da resmi açıklamaya göre, ekonomi için teknik çalışmaların yapılması konusunda Kıbrıslı Türklerin hemen bilgilendirilmesi gerektiği” görüşünde olduğunu: bu yüzden de Kerry’nin cuma günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla gerçekleştirdiği görüşmenin büyük bir bölümünde de bu konunun ele alındığını savundu.

Öte yandan, Kathmerini gazetesi, “IMF Önerisi Anastasiadis-Akıncı Uzlaşısıyla” başlığı altında verdiği haberinde, Petridis ve ekibinin IMF’yle gerçekleştireceği ilk görüşmelerde IMF’nin Kıbrıs sorununa nasıl müdahil olacağı; görev ve yetkilerinin belirlenmesi amacıyla bir çerçeve önerisi sunacağını yazdı.

Gazete, IMF’nin teknokrat nitelikli çalışmasının, özellikle çözüm sonrasında kurulacak devletin yapısı ve işleyişi bağlamında çözüm müzakerelerini doğrudan etkileyeceği iddiasında bulunurken Kıbrıs sorununun olası çözümü sonrasında oluşacak durumu ve ekonomik sürdürülebilirliliğin devamının sağlanması gerektiğinin Anastasiadis ve Akıncı’nın ortak görüşü olduğunu öne sürdü.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının IMF’ye sunacağı nihai önerinin Kıbrıs Türk tarafının onayı sonrasında yapılacağını belirtirken, IMF’ye sunulacak bu önerinin Ekim ayı sonundan önce tamamlanmasının beklenmediğini; bu durumun da Akıncı ve Anastasiadis’in konuyu müzakere etmeleri açısından etkileyeceğini iddia etti.

Fileleftheros gazetesi ise haberini, Kıbrıs sorununa müdahil tarafların çözüm sonrası ekonomi konusunda uluslar arası fonlara yöneldiklerini ve Rum müsteşar Petridis’in IMF’yle gerçekleştireceği görüşmelerde, IMF’nin kendi değerlendirmesini iletebilmesi için, “Kıbrıs sorununda görüşülmekte olan anlaşmaya dair tüm verileri sunacağını” iddia etti.

Dünya Bankası’nın hali hazırda Kıbrıs ve özellikle de KKTC konusunda, AB Komisyonu’yla var olan anlaşması gereğince çalışma yapmakta olduğunu belirten gazete, Dünya Bankası’nın Güney Kıbrıs ile istişare içerisinde, çözüm sonrası konusunda da çalışma yapmakta olduğunu öne sürdü.

(Rum basını)

Bu haber toplam 2142 defa okunmuştur