1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gözler Mağusa Ayini'nde
Gözler Mağusa Ayininde

Gözler Mağusa Ayini'nde

“Ayinin dini öneminin ötesinde, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki aşinalığın ve birbirini kabulün denemesini teşkil edeceği” belirtiliyor.

A+A-

Mağusa Surlariçi’ndeki “Ay.Yeorgios Kilisesi”nde bu Cuma ayin, ardından da alayı var…

“Mağusa’daki ayin alayı büyük olay”

Hıristiyanların kutsal saydığı Paskalya öncesinde, Hz İsa’nın temsili mezarının kiliseden çıkartılıp, Mağusa Surlariçi’nde gezdirileceği ayin alayının bu Cuma, Kıbrıslı Rumların yoğun katılımıyla gerçekleştirileceği bildirildi.

Alithia gazetesi “Mağusa’daki Ayin Alayı Büyük Olay” başlığıyla ilk sayfasından aktardığı haberinde, “Ay.Yeorgios Kilisesi”nde, 58 yıldan sonra ilk defa yapılacak olan ayinin ve ardından düzenlenecek olan ayin alayının “büyük bir siyasi olay” haline geldiğini yazdı.

Gazete, iç sayfalardan “Ayin Alayı Mağusa’da… Belediye Meclis Üyesi Nikos Karullas, Alithia’ya Katılım İçin Yoğun İlgi Olduğunu Açıkladı-Katılmak İsteyen Herkes Otobüslerle Taşınacak” başlıklarıyla yansıttığı haberinde, seremoninin 17:00-20:30 saatleri arasında gerçekleştirileceğini ve şu ana kadar, katılacak kişiler için 10 otobüs ayarlandığını kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin de seremoniye katılacağının belirtildiği haberde, “Mağusa Müftüsü”, bazı sendikacılar, Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, bazı siyasiler ve Kıbrıs Türk halkının ayine katılacağı ifade edildi. Güney Kıbrıs’ta ise seremoniye, DİSİ Başkanı Averof Neofitu katılacağını açıklarken, siyasi parti liderleri, belediye başkanları”, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ve diğer resmi kişilikler davet edildi.

Habere göre, “Mağusa Belediyesi Meclis Üyesi” Nikos Karullas da, ayinin dini öneminin ötesinde, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki aşinalığın ve birbirini kabulün denemesini teşkil edeceğini söyledi.

“Hrisostomos’un, müftünün adanın kuzeyinde ayinlerin durdurulacağını söylediği açıklamasının ardından ayin alayının ilen edilmesi halkı heyecanlandırdı”

Fileleftheros gazetesi de “Mağusa Surlariçi’nde Ayin Alayı” başlıklı haberinde, “Mağusa Belediye Başkanı” Aleksis Galanos’un seremoniyle ilgili söylediklerini aktardı.

Habere göre Galanos, “tarihi olay” addettiği seremoninin, ileriye doğru atılmış bir adım olacağını kaydederken, seremoniye katılacak olanlara “zahmete katlanma” çağrısı yaptı.

Galanos, otobüslerle binden fazla kişinin, özel araçlarıyla da bir o kadar daha kişinin katılmasının beklendiği ayin için, geçiş kapılarında güçlükler yaşanabileceğini; bu güçlüklerin önlenebilmesi ve yaşanacak problemlerin çözülebilmesi için bir komite oluşturulduğunu ancak yine de güçlüklerin aşılamayabileceğini belirtti.

Bu denli büyük bir duygunun ve ilginin nerden kaynaklandığını bilmediğini ifade eden Galanos, Rum Ulusal Halk Cephesi’nin (ELAM) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Limasol’daki konferansında çıkardığı olaylara tepki maiyetinde meydana gelmiş olabileceğini söyledi.
Galanos, II. Hrisostomos’un, Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay’ın kendisine, KKTC’deki ayinlerin durdurulacağını söylediğiyle ilgili iddiasının ardından, bu ayinin ilan edilmesiyle birlikte halkın heyecanlandığını belirtti.

Öte yandan, Galanos, Kathimerini gazetesine verdiği söyleşisinde de, Cuma günkü seremoninin iyimserlik ve umut mesajı verdiğini kaydetti.
Galanos, ayinde herhangi bir olay yaşanmamasını umut ettiğini belirtirken, Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ile bir dizi iki toplumlu etkinliğe imza atmış olmalarının, yakınlaşmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Habere göre Galanos, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise, zamanının aleyhlerinde işlediğini ve çözümün, yabancı güçlerin de menfaatine olduğunu ifade etti.
(tak)

Bu haber toplam 1903 defa okunmuştur