1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Fikirler Paketi” masaya yatırılacak
“Fikirler Paketi” masaya yatırılacak

“Fikirler Paketi” masaya yatırılacak

Kıbrıs Rum tarafının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle müzakere masasından kalkmasıyla oluşan krizin yumuşatılması için yapılacakları planlama aşamasına girdi

A+A-

 

Kıbrıs Rum Başkanlık Köşkü, Kıbrıs Rum tarafının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle müzakere masasından kalkmasıyla oluşan krizin yumuşatılması için yapılacakları planlama aşamasına girdi. Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis bu amaçla Kıbrıs Rum Siyasi Parti Başkanları Gayrı Resmi Konseyi’ni Salı günü toplayacağını açıkladı.

Simerini haberi “Yumuşatma İçin Fikirler Paketi... Başkanlar Konseyi Salı Günü Daha İleri Faaliyet Planlamasını İnceliyor... Eide’nin Önerisine Karşı Öneri ve Doğal Gazla İlgili Talat-Hristofyas Görüş Birliklerinin Aktifleştirilmesi” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
Gazete özetle şunları aktardı:

AKEL görüş birliklerinin öne çıkarılıp kullanılmasını destekliyor

“Salı günkü toplantıda alınacak kararda iki büyük parti önemli rol oynayacak. Gerek DİSİ Başkanı Averof Neofitu gerekse AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu izledikleri politikanın işaretini önceki toplantıda verdi. Neofitu ve Kiprianu’nun izlediği politikanın stratejik hedefi, müzakere masasına olabildiğince çabuk ama itibarlı dönüştür.

Önemli bir şey varsa o da AKEL’in federal gelirler ve bunların paylaşımıyla ilgili iki görüş birliğinin öne çıkarılıp kullanılmasını destekliyor olması Anastasiadis’in nihai kararını almasında belirleyici olabilir. Aynı zamanda Averof Neofitu Lefkoşa’nın benimsediği yatıştırma politikasına tam destek veriyor.

Neofitu bir hafta önce Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın huzurunda, ilk fırsatta müzakere masasına dönülmesi gerektiğini ve Kıbrıs doğal gazının stratejik değeri olmasını istiyorsak önemli rolü olacak Türkiye ile ihtilafın tırmandırılmamasının faydalı olacağını söylemişti.

Geriye kalan partiler ise kendi siyasi savaşlarını vermeye hazırlanıyor. Yatıştırma politikasının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne zarar vereceğine inanan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos Simerini’ye ‘DİKO’nun tutumu çok nettir. Tepki önlemlerinin daha da tırmandırılmasının yolları bulunmalıdır. Tamamının değil 12 Ekim’de uzlaştığımız önlemlerin benimsenmesini istiyoruz. Tek taraflı yatıştırma görüntüsü vermekten vazgeçmeliyiz çünkü bu Türkiye’yi cesaretlendirecek’ dedi.

EDEK de aynı frekansta hareket ediyor ve Siyasi Parti Başkanları toplantısına, Türkiye’nin gerçek siyasi ve ekonomik bedel hissetmesi için tepki önlemlerinin tırmandırılması gerektiği net görüşüyle gidecek. EDEK’in, Güvenlik Konseyi’ne başvurma seçeneğinin ciddiyetle düşünülmesi gerektiği tezinde ısrar etmesi de bekleniyor.” (tak)

Bu haber toplam 1558 defa okunmuştur