1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Enerji gelişmeleri Avrupa Komsiyonu’nun yakın takibinde
Enerji gelişmeleri Avrupa Komsiyonu’nun yakın takibinde

Enerji gelişmeleri Avrupa Komsiyonu’nun yakın takibinde

Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Birliği’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme stratejileri açısında önem taşıyan Doğu Akdeniz’deki gaz yataklarına ilişkin gelişmeleri yakında takip ettiği bildirildi.

A+A-

 

Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Birliği’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme stratejileri açısında önem taşıyan Doğu Akdeniz’deki gaz yataklarına ilişkin gelişmeleri yakında takip ettiği bildirildi.

Simerini gazetesi “ ‘Kıbrıs’ın’ Doğalgaz Alanı… Komisyon Kıbrıs Enerji Faaliyetlerini Oldukça Yakından Takip Ediyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırma ve Bölge Politikalar Sözcüsü Jakub Adamowicz’in konuya ilişkin açıklamasına yer verdi.

Habere göre Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Adamowicz, Güneydoğu Avrupa’da yeni gazın bulunmasının büyük öneme sahip olduğuna vurgu yaptı. Adamowicz, rezervlerin boyutunu değerlendirmek için erken olsa da Avrupa Komisyonu’nun “Kıbrıs gaz alanındaki” gelişmeleri oldukça yakından takip ettiğini belirtti.

Adamowicz, “Avrupa Komisyonu’nun, AB’nin kullandığı enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve adanın enerji izolasyonunun kırılması amacıyla Kıbrıs-İsrail arasındaki bölgede, denizaltındaki doğalgaz rezervlerinin değerlendirilme şeklini ve etkilerini incelediğinden” söz etti. Adamowicz, Doğu Akdeniz bölgesindeki doğalgaz bulgularının, gerek komşu ülkelere, gerekse üretici ülkelere, enerji güvenliği sorunlarını göğüslemelerine yardım etmede önemli bir rol oynayabileceğine de vurgu yaptı.

Gazeteye göre, Adamowicz, AB doğalgaz piyasasına olacak etkiyi değerlendirmek için erken olmasına rağmen, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz, AB enerji kaynaklarının farklılaşmasına yönelik stratejide artan bir role sahip olabileceğine işaret etti.

Adamowicz, “Komisyon, doğalgazla ilgili son burgular çerçevesinde Doğu Akdeniz’in dinamiğini farkındadır ve bölgedeki diğer kaynaklar gibi Kıbrıs doğalgaz bölgesini yakından takip ediyor” dedi.

Adamowicz, AB Enerji Stratejisi’nde belirtildiği gibi, enerji izolasyonunun sone ermesi ve doğalgaz kaynaklarında çeşitliliğin sağlanmasının Avrupa Komisyonu’nun önemli hedefleri olduğunu vurguladı.

Projeye 2 Milyon Euro

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Cyprus Mail ve Cyprus Weekly gazetesinin Internet sayfasında yer alan haberlerde ise Adamowicz’in Avrupa Birliği’ne, özellikle kırılgan bir bölge olan Güney Avrupa’ya ek gaz sağlamanın kilit önem taşıdığına ilişkin sözlerine dikkat çekildi. Haberde ayrıca 2015’te 2 milyon Euro’luk kaynak ayrılan ve Kıbrıs-Girit-Yunanistan(ya da İtalya) arasında gaz boru hattı kurulmasını öngören Doğu Akdeniz Gaz Boru Hattı Projesi’nın önemine değinildi.

Doğu Akdeniz Gaz Boru Hattı, Ortak Çıkar Projesi (PCI) olarak belirlendi ve Avrupa Birliği’nin önemli fonlarından CEF tarafından finanse ediliyor. Ortak Çıkarlar Projelerinin arasında, ada etrafındaki doğal kaynaklarla ilgili olarak Kıbrıs’taki “darboğazın” giderilmesi ve Doğu Akdeniz’deki gazın Avrupa Birliğine taşınması da bulunuyor.

Haravgi gazetesi ise haberi, “Doğalgazımıza İlgi… Komisyon: Kıbrıs Gaz Rezervleri AB İçin Stratejik Öneme Sahip” başlıklarıyla verirken, Politis gazetesi haberinde “Kıbrıs Gazıyla Yeni Enerji Harmanı… AB Kıbrıs-İsrail Bölgesindeki Doğalgaz Rezervlerinin Değerlendirilmesi Şeklini İnceliyor” başlıklarını kullandı. TAK

 

Bu haber toplam 1557 defa okunmuştur