1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. DİSİ ilk sırada
DİSİ ilk sırada

DİSİ ilk sırada

AP seçimleri ile ilgili yapılan anketin sonuçları açıklandı

A+A-

Kıbrıs Rum Radyo Televizyon Kurumu'nun (RİK), 24 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleriyle ilgili yaptığı ilk büyük anketten, DİSİ partisinin birinci çıktığı haber verildi. Ankete katılanların yüzde 60’ının, AP seçimlerinde oy verme hakkını kullanacaklarını söylediklerini yazan Alithia gazetesi, iktidardaki DİSİ partisinin, yüzde 35’i geçen bir oranla anketten birinci çıktığını yineledi. Ana muhalefet AKEL’in ise kayıplar verdiğini görüldüğünü belirten gazete, AKEL’in son ulusal seçimlerdeki oranlarına bakıldığında, yüzde 10’dan fazla oy kaybettiğinin görüldüğünü ifade etti. Anketin, “Lefkoşa” Üniversitesi tarafından 4–10 Nisan tarihleri arasında, RİK hesabına gerçekleştirildiğini ve ankete Kıbrıs Rum kesimi genelinden bin 200 kişinin katıldığını yazan gazete, anketin telefon mülakatlarıyla yapıldığını izah etti. AP seçimlerinde oy verip vermeyeceklerinin kendilerine sorulması üzerine, ankete katılanların yüzde 38’inin kesin olarak gidip oy vereceklerini, yüzde 24’ünün muhtemelen gideceklerini, yüzde 27’sinin kesinlikle gitmeyeceklerini ve yüzde 9’unun da “muhtemelen hayır” yanıtını verdiklerini kaydeden gazete, devamla, partilerin oranlarına yer verdi.

Yüzde 35.3 “DİSİ” dedi
Buna göre, hangi partiye oy vereceklerinin kendilerine sorulması üzerine, katılımcıların yüzde 35,3’ü DİSİ’ye, 22,5’i AKEL’e, yüzde 11,4’ü DİKO’ya, yüzde 7,8’i EDEK/Çevreciler’e, yüzde 5,3’ü Vatandaşlar İttifakı Hareketine, yüzde 1’i ELAM’a, yüzde 2,8’i başka partiye oy vereceklerini söylerken, yüzde 12,3’ük bir oran da henüz karar vermediğini ifade etti. Ankete göre, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in icraatlarından memnun olanların oranı yüzde 44 iken, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların birlikte yaşayabileceklerine inananların oranı ise yüzde 63. Öte yandan, iki kesimli-iki toplumlu federasyonun ne olduğunu bilip bilmediklerinin kendilerine sorulması üzerine, katılımcıların yüzde 62’sinin bildiklerini, yüzde 38’inin ise bilmediklerini söylediklerini kaydeden gazete, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomiyi olumlu yönde etkileyeceğine inanların oranının ise yüzde 68 olduğuna dikkati çekti. Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ), özellikle de Maraş’ın iadesinin çözüme yardımcı olup olmayacağı konusundaki soruya ise, katılımcıların yüzde 60’ının yardımcı olacağı yanıtını verdiğini kaydeden gazete, ekonomik krizle ilgili sorumlulukların Anastasiadis hükümetine yüklenmesi gerektiğini düşünenlerin oranının ise yüzde 39 olduğunu ekledi.

Fileleftheros ise haberinde, “DİSİ ile AKEL Arasındaki Fark 12 Birim” başlıklı haberinde, anket sonuçlarına göre, birinci ve ikinci parti arasında büyük fark olduğunu yazdı. Ekonomi ve Kıbrıs konusunda, vatandaşlar arasında kötümser bir eğilim bulunduğunu da kaydeden gazete, ekonomi konusundaki ilk sorumlulukların zamanında önlem almayan Hristofyas hükümetine (yüzde 64), tavırlarından dolayı bankalara (yüzde 56) ve yaptığı müzakerelerden dolayı Anastasiadis hükümetine (yüzde 38) yüklenmekte olduğunu ifade etti. Gazete AKEL seçmenlerinin ekonomiyle ilgili sorumlulukları Hristofyas hükümeti (yüzde 40) ile Anastasiadis hükümetine (yüzde 43) neredeyse eşit olarak paylaştırmalarının ise dikkate değer olduğunu ekledi. TAK

Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur