1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Darbe girişimi Kıbrıs Rum basında ana gündem
Darbe girişimi Kıbrıs Rum basında ana gündem

Darbe girişimi Kıbrıs Rum basında ana gündem

Alithia Gazetesi’nin haberine göre; geçiş noktalarında denetim ve teyakkuz düzeyinin, devriyelerin artırılmasına karar verildi. Milli Muhafız Ordusu da teyakkuz halinde olduğu belirtildi

A+A-

 

Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi, Kıbrıs Rum basınının ana gündem konusu oldu. 15 Temmuz gecesi Kıbrıs’ın güneyinde yapılan toplantılarda teyakkuz kararı alındı. Gazeteler konuyla ilgili haberleri manşete çekti, iç sayfalarında fotoğraf desteğiyle geniş ölçekte aktardı.

Alithia “Bölünmüş Bir Ülkenin Kronolojisi… Türkiye-Darbe: Korku ve Gösteri… İşgal Bölgeleri: Türk Ordusunda Hiçbir Hareketlilik Yok… Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Güvenlik Makamları Darbe Sonrası Türkiye’deki Durumu Yakından Takip Ediyor” başlığını attı.

“Barikatlarda önlemler artırıldı, RMMO teyakkuz halinde”

Durumu yakından takip eden Rum güvenlik makamlarının, Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında Kıbrıs’ın kuzeyinde hiçbir hareket saptamadığını yazan gazete, şu detayları aktardı:
“Cuma gecesi Dışişleri Bakanlığı’nda, AB ve yabancı devletlerle temas edildikten sonra Türkiye’deki durumun değerlendirildiği uzun bir toplantı yapıldı. Bunun paralelinde BM Barış Gücü’yle de, işgal bölgelerindeki ve Türkiye’deki kişilerle de temas edildi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve Başkan Vekili Dimitris Şilluris katıldı. Polis Genel Müdürü ve Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau da hazır bulundu. Öğrendiğimize göre barikatlarda denetim ve teyakkuz düzeyinin, devriyelerin artırılmasına karar verildi. Milli Muhafız Ordusu da teyakkuz halinde.”

Fileleftheros “Erdoğan Güçlenmiş Çıktı… Türkiye: Vatandaşlar Durdurdu, Ülkede İçe Dönüş Dönemi… Hareketlilik: ‘İç Düşmanlara’ Cadı Avı Başlıyor… Lefkoşa Olup Bitenleri Takip Etti… Akıncı Risk Alarak Açıklama Yaptı” başlık ve spotlarını kullandığı habere, üç sayfasında yer verdi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu gelişmeden sonra çok daha katılaşmasının beklendiğini, Kıbrıs sorununda tavır veya plan değişikliği beklenmediğini, prosedürde gecikme olabileceğini yazan gazete 15 Temmuz gecesi Rum Dışişleri Bakanlığı ve Rum Milli Muhafız Ordusu karargahında toplantılar yapıldığına dikkat çekti.

Kıbrıs Rum yönetiminin, ilk andan itibaren Türkiye’deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğine işaret eden gazete özetle şunları yazdı:
“Moğolistan’da bulunan Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in emriyle Milli Muhafız Ordusu Genelkurmaylığında, Başkan Vekili Dimitris Şilluris başkanlığında toplantı yapıldı. Yoannis Kasulidis başkanlığında Dışişleri Bakanlığı’nda da toplantılar yapıldı. Kasulidis Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle sürekli temas halindeydi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Moğolistan’da bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile arasında kırmızı telefon irtibatı olan Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Pavlopulos’la da iletişim kurdu. Başkan, Türkiye’deki gelişmeleri Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’le görüştü.” (TAK)

Bu haber toplam 2641 defa okunmuştur