1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ban Ki Moon’a sunulan belge basına sızdı
Ban Ki Moon’a sunulan belge basına sızdı

Ban Ki Moon’a sunulan belge basına sızdı

Güney gazeteleri, Anastasiadis’in basına sızdırılan belgesine ve Ulusal Konsey çerçevesinde yaşananlara geniş yer verdi.

A+A-

 


• SON DURUM:
“Anlaşmaya yönelik yol uzun - Belirsizlikler fazla”

• UZLAŞILAR:
“Yönetim, Güç Paylaşımı, Mülkiyet, Ekonomi ve AB başlıklarında önemli uzlaşı var.”

• GÖRÜŞÜLMEYEN KONULAR:
- Toprak düzenlemesi
- Güvenlik ve Garantiler
- Yabancı askerlerin çekilmesi
- Anayasa ve yasaların yazımı
- Uluslararası anlaşmalar listesi

• ÖNEMLİ :
-Yeniden yerleşimin  ve tazminatların maliyeti;
- Federal örgütlerin ve kurumsal

• FON:
-Bağışlar için uluslararası konferans

• ÇÖZÜMÜN İLK GÜNÜ:
Kıbrıslı Türkler’in faydaları;
- Hükümete katılacak,
- Limanlar ve havalimanları açılacak
- Direkt Ticaret başlayacak

• KIBRISLI RUMLAR’IN FAYDALARI;
- Kapalı Maraş’ın derhal iadesi
- Ara bölgenin derhal iadesi
- İskana açık olmayan bölgelerin derhal iadesi


• Anastasiadis’ten Ban’a: “Ortak uzlaşıya varılan konulara ulaşsak dahi, çözümün sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyecek yapıcı belirsizlikler veya boşluklardan kaçınılması için, çözümün uygulanmasına ilişkin karmaşıklığın, zamana ve dikkatli planlamaya gereksinimi vardır.”

• “Halkın önüne sunulmadan önce, çözümün ekonomik sürdürülebilirliğinin garanti altına alınmasının hayati önemi bulunmaktadır.”

• “Kendi açımdan, 2016 yılı içerisinde, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde anlaşmayı sağlamak için Mustafa Akıncı ile birlikte çalışacağımı size teyit etmek istemekteyim.”

Kıbrıs Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, önceki gün toplanan Ulusal Konsey’i, Davos’ta, Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı’nın da hazır bulunduğu görüşmede, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a okuduğu belge temelinde bilgilendirdiği ifade edildi.

Anastasiadis’in Ban’a sunduğu belge daha sonra basına sızdırılırken, bunun Rum Hükümeti’nin tepkisine neden olduğu da belirtildi.

Güney gazeteleri, Anastasiadis’in basına sızdırılan belgesine ve Ulusal Konsey çerçevesinde yaşananlara geniş yer verdi.

Fileleftheros gazetesi “Anlaşmaya yönelik Yol Uzun- Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban’a Sunduğu Belgeye Göre Belirsizlikler Fazla” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Davos’ta, Akıncı’nın da hazır bulunduğu görüşmede BM Genel Sekreteri Ban’a sunduğu belge temelinde, Ulusal Konsey üyelerinin bilgilendirildiğini yazdı.

Anastasiadis’in, çözüm sağlanmasına kadar birçok belirsizlik bulunduğunu ortaya koyduğunu yazan gazete, Ulusal Konsey’in bilgilendirilmesinden ayrı, süreç ve enerjiye ilişkin bir dizi konunun da ortaya çıktığını belirtti.

Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs sorununa ve görüşmelere ilişkin olarak, ayrıntılara girilmeksizin, toprak ilkesi üzerinde ve güvenlik başlığının görüşüldüğünü ifade etti.

Türkçe’nin AB’nin resmi dili olması yönündeki talebine ilişkin olarak Anastasiadis, bunun, müzakerelerden ortaya çıkmadığını, “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından yapılmak istendiğini belirtti.

Toplantı sırasında enerji konusuna da değinen Anastasiadis, Davos’ta, büyük şirketlerle görüşmeler gerçekleştirdiğini, Mısır’daki Zohr yatağındaki bulguların ardından büyük şirketlerin konuya duyduğu ilginin arttığını söyledi.

Anastasiadis, enerji alanındaki ileriki adımların, kolektif bir şekilde alınması isteğini de dile getirdi.
Ulusal Konsey çerçevesinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, Türkiye temasları hakkında, üyeleri bilgilendirdi.

Anastasiadis’in Ban’a sunduğu belge

Fileleftheros gazetesi Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban’a sunduğu belgeyi ayrıntılı bir şekilde yayımladı.

Gazeteye göre belge içerisinde şu ifadeler yer alıyor:

“Yönetim, Güç Paylaşımı, Mülkiyet, Ekonomi ve AB başlıklarıyla ilgili, Mayıs ayından itibaren, önemli sayıda konuda, ortak konsensus sağlandığı çok iyi bilinmektedir.

Aynı zamanda, ilerlemeye karşın, tüm başlıklardaki anlaşmazlıkların hala var olduğu da vurgulanması gerekmektedir. Akabinde dile getireceklerim temelinde, gerçekliği yansıtmayan bir görüntüyü ortaya koymayacağız ve çözüme çok yakın olunduğu beklentilerini yaratmaktan kaçınacağız.

Bu koşullar altında, vurgulamak isterim ki (aşağıdaki)bu konularda özlü görüşmelere başlamadık:-Mülkiyet ile kaçınılmaz bir şekilde bağlı olan Toprak düzenlemeleri;-Güvenlik ve Garantiler;-Yabancı askerlerin çekilmesine ilişkin zaman takvimi; -Kıbrıs sorununun çeşitli yönlerinin hayata geçmesi ve üzerinde anlaşmaya varılanların normal bir şekilde uygulanmasına yönelik zaman takvimleri; -Anlaşmanın ilk günü ve ne gerektireceği;-Anayasa ve federal yasaların yazımı; -Federal devletlerin ve federal anayasanın yazımı; -Birleşik Kıbrıs’ı bağlayacak olan uluslararası anlaşmaların listesi.
Anlaşıldığı gibi, sürecin nihai aşamasına gelmeden önce, hassas ve tüm zor konularda ayrıntılı görüşmelerin yapılması gerekmektedir.

Bu olgular ışığında, tüm bu konuların, müzakerelerin sonunda sizinle ele alınması şeklindeki ifadeye, 2004 tecrübesi dikkate alındığı zaman, hem fikir değiliz.

Ortak uzlaşıya varılan konulara ulaşsak dahi, çözümün sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyecek yapıcı belirsizlikler veya boşluklardan kaçınılması için, çözümün uygulanmasına ilişkin karmaşıklığın, zamana ve dikkatli planlamaya gereksinimi vardır.

Örneğin:

-Yeniden yerleşimin maliyeti; -Tazminatların maliyeti; -Federal örgütlerin ve kurumsal örgütlerin kurulması gibi federal devletin faaliyete geçmesi dahil, çözümün hayata geçirilmesinin diğer boyutlarına ilişkin maliyet;

Aşağıdakiler İçin Fon Kurulması:

-Bağışlar-Bağışçılar için uluslararası konferans; -Gerekli olacak kredilerin ödenmesi yöntemleri
IMF ve Dünya Bankası, gerekli teknik bilgiyi verme konusunda uzlaşmaya varmış, bu çaba kısa bir süre önce başlamıştır. Her incelemenin gerektirdiği gibi bunun tamamlanması için zamana ihtiyaç duyulacaktır.
Halkın önüne sunulmadan önce, çözümün ekonomik sürdürülebilirliğinin garanti altına alınmasının hayati önemi bulunmaktadır.

Tazminatlar için gerekli olacak para, toprak düzenlemeleri ve geri dönecek göçmen sayısı fazla olması durumunda daha az olacak.”

İlk günden adımlar

Anastasiadis’in, Ban’a sunduğu belgede ayrıca, çözümün ilk gününün, Kıbrıs Türk toplumuna direkt fayda sağlayacağının dikkate alınması gerektiğini ifade ettiğini yazan gazete, bu faydaları, hükümete katılım, limanların ve havalimanların açılması, ekonomi raporu (bankaların yasal şekilde işlev göstermesi, direkt ticaret gibi) olarak gösterdi.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafı için çözümün faydalarını ise Anastasiadis’in, “Toprak Düzenlemeleri” başlığı altında “kapalı Maraş bölgesinin derhal iadesi, ara bölgenin derhal iadesi, iskana açık olmayan bölgelerin derhal iadesi” şeklinde sıraladığını belirtti.

Yabancı askerlerin çekilmesi

Gazete yine belgeye dayanarak, çözümün ilk gününden, önemli sayıdaki Türk askerinin çekilmesinin önemli olduğuna ayrıca bunun, nüfus açısından çözüme ilişkin iradede önemli rol oynayacağına da dikkat çekildiğini yazdı.

Habere göre belgede, Anastasiadis şu ifadeleri de kullandı:
“Bunun derhal hayata geçirilmesi için, aylar sürecek olan dikkatli bir çalışmaya ihtiyaç duyulacak. Yukarıdaki ifadelerim, zamana ihtiyaç duyacağımızı açıkça dile getirmeyi hedefliyor. Yeterince hazırlıklı olmamız gerekmektedir ayrıca uygulamayı tehlikeye sokacak eksikler, boşluklar, yapıcı belirsizlikler olmadan net bir planı halkın önüne getirmeliyiz. Aksi takdirde, gerçekleştireceğimiz referandumda olumlu bir sonuç elde etme olasılığını riske sokacağız. Kendi açımdan, 2016 yılı içerisinde, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde anlaşmayı sağlamak için Mustafa Akıncı ile birlikte çalışacağımı size teyit etmek istemekteyim.”

(tak)

Bu haber toplam 2625 defa okunmuştur