1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. 'Atık yönetimi' için yasal düzenleme
Atık yönetimi için yasal düzenleme

'Atık yönetimi' için yasal düzenleme

Kıbrıs’ın güneyinde hükümet, Meclis`te onaylanmak üzere atık yönetimini düzenlemek ve plastik poşetler konusuna son vermek için bir yasa tasarısı hazırlıyor.

A+A-

 

Kıbrıs'ın evsel atık miktarının, ülkenin ürettiği atıkların yaklaşık % 40’ına denk geldiği açıklandı.

Avrupa Birliği yükümlüğü evsel atıkların geri dönüşümünü şart koşarken, Kıbrıs Cumhuriyeti makamları bu yönde harekete geçti.

Kıbrıs’ın güneyinde hükümet, Meclis'te onaylanmak üzere atık yönetimini düzenlemek ve plastik poşetler konusuna son vermek için bir yasa tasarısı hazırlıyor.

Yasa tasarısının yıl sonunda Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Kıbrıs Çevre Komiseri Ioanna Panagiotou, evsel ya da organik atıkların çözülebileceğini, kaynağından geri dönüştürülebi¬leceğini, yani toplanıp gömülmek için arazilere götürüleceğine evde ayıkla¬narak enerji oluşturulabileceğini belirtti. Panagiotou, Kıbrıs'ın kaynakta ayırmayla ilgili entegre strateji, ayrıca uygun altyapı eksikliği bulunduğunu söyledi.
Ioanna Panagiotou Kıbrıs Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Eğer bir politika varsa ve insanlar evsel atıklarıy¬la ne yapacaklarını biliyorlarsa, o zaman her türlü faydasıyla birlikte, ki bu daha çok çevreye olacaktır, kaynakta geri dönüşüm yapabileceklerdir.” dedi.

‘Organik geri dönüşüm’

Kıbrıs'ın güneyinde şu anda evlerde ve işletmelerde geri dönüşüm için plastik, metal ve tetrapak, ayrıca kağıt ve cam paketleme yapılıyor. Pil, elektronik/elektrik aletlerin geri dönüşümü de old¬ukça rağbet görüyor, ancak evsel atıkların geri dönüşümüyle ilgili daha yapılması gereken proje olduğu konuşuluyor.

Kıbrıs Çevre Komiseri Ioanna Panagiotou, bazı belediyelerin AB ortak finansmanıyla, genel olarak otellerden organik atık geri dönüşüm projeleri başlattıklarını ancak bütün Kıbrıs için kapsamlı bir politika uygulanması gerek¬tiğini ifade etti.

Çevre Komiseri, insanların mut¬fakta organik atıkları nasıl ayıra¬caklarını bunları ayrı çöp bidon-larına yerleştirerek oldukça kolay öğrenebileceklerine inandığını ifade etti. 

Kıbrıs Haber Ajansı (KHA)

Bu haber toplam 1982 defa okunmuştur