1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis “sürpriz öneri” hazırlıyor
Anastasiadis “sürpriz öneri” hazırlıyor

Anastasiadis “sürpriz öneri” hazırlıyor

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ve müzakere grubu ile müzakerelerdeki “çıkmazı kırmak için sürpriz öneri hazırlamakta olduğu”, “sürpriz önerisini” 2 Eylül’de bir araya geleceği Eroğlu’na sunacağı bil

A+A-


 

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ve müzakere grubu ile müzakerelerdeki “çıkmazı kırmak için sürpriz öneri hazırlamakta olduğu”, “sürpriz önerisini” 2 Eylül’de bir araya geleceği Eroğlu’na sunacağı bildirildi.

Alithia “Çıkmazı Kırmak İçin Anastasiadis Önerisi... Öneriyi 2 Eylül’de Eroğlu’na Sunacak – Siyasi Parti Başkanlarını Bilgilendirecek” başlıklı haberinde, yapılan bu çalışmada “üçüncü aşamaya (al-ver) geçilmeden önce Kıbrıs sorununun çözüm prosedüründeki diyalog konusunun netleştirilmesi ve müzakere usulünün somutlaştırılması” hedefini taşıdığını yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis hazırladığı öneriyi, Kıbrıs Rum siyasi parti başkanlarıyla istişare edip tepkilerini ölçtükten sonra Erdoğlu’na sunacak. Anastasiadis daha önce iki tarafın önerilerinin; görüş birliği olanlar, anlaşma sağlanabilecek olanlar ve anlaşmazlıklar olarak üç kategoriye ayrılarak kaydedilmesini önermişti.

Politis haberi “Mola Bitti... Kıbrıs Rum Tarafı Üç Boyutlu Görüş Birlikleri Konusunda Öneri Hazırlıyor... Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi Öncesinde Müzakere Grubu Kıbrıs Rum Tarafına Göre Görüş Birlikleri ve Görüş Birliği Sağlanması Yakın Olanlarla İlgili Üç Boyutlu Belge Hazırlıyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete üç boyutlu görüş birliklerinin, Anastasiadis’in Eroğlu ile 7 Temmuz tarihli görüşmesinde sunduğu öneri olduğuna işaret ederek şu detayı verdi:
“Kıbrıs Rum tarafı, müzakerelerin üçüncü aşama olan al-ver sürecine girilebilmesi için ‘Eroğlu-Anastasiadis Görüş Birlikleri/Yakınlaşmaları’ olarak da anılabilecek bir ortak uzlaşı zemini olabilmesi için her iki tarafın da üç boyutlu görüş birlikleri belgesi hazırlamasını öneriyor.”


Kıbrıs sorunu masaya yatırıldı

Fileleftheros Kıbrıs Rum müzakere grubunun önemli bir çalışma yapmakta olduğunu vurgulayarak, Trodoslar’daki yazlık Kıbrıs Rum başkanlık konutunda dün gerçekleşen zirvede cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Türkiye’deki gelişmelerin ve Kıbrıs müzakere sürecinin masaya yatırıldığını ve Kıbrıs Rum müzakere grubunun önemli bir çalışma yapmakta olduğunu bildirdi.

Haberi “Lefkoşa Türkiye’deki Gelişmeleri Değerlendirdi... Başkan Siyasi Parti Başkanlarıyla Bilgilendirme Toplantıları Yapacak” başlığıyla yansıtan gazeteye göre, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığındaki toplantıya Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos ve eski diplomat Pandelis Pandelidis katıldı.

Gazete Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs Rum tarafınca yapılmakta olan çalışma hakkında bilgi vermek ve tepkilerini ölçmek için Kıbrıs Rum siyasi parti başkanlarıyla, üç gün sürecek “Ulusal Konsey” toplantıları dışında, iki toplantı daya yapacağını yazdı.

Habere göre siyasi parti başkanlarıyla ilk toplantı, Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakerecilerin yapacağı görüşmeden iki gün sonra (28 Ağustos), ikinci toplantı da 2 Eylül’deki liderler görüşmesinden bir gün önce (1 Eylül) yapılacak.  Gazete Anastasiadis’in toplantı sonrasında yaptığı açıklamada “Bütün bu çalışmanın hedefi, yürümeyen diyaloğu göğüslemek için bir yöntem bulunmasıdır. Önerilen usulle ilerliyoruz. Müzakere grubu tarafından yapılmakta olan çok önemli bir çalışma var. Bununla ilgili bilgi vermek ve tepkilerini almak için gerek müzakere grubuyla gerekse siyasi parti başkanlarıyla, her halükarda 2 Eylül’den önce iki toplantı yapacağız” dediğini yazdı.

Bu haber toplam 1904 defa okunmuştur