1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis: “Müzakereler dönüm noktasında”
Anastasiadis: “Müzakereler dönüm noktasında”

Anastasiadis: “Müzakereler dönüm noktasında”

Habere göre Anastasiadis, Akıncı’yla birlikte bütünlüklü müzakereleri üstlendiklerini ve “uzlaşı noktalarını oluşturan görüş birliklerini belirginleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini” belirterek “zorlukların ayrıntılarda gizli olduğunu, bu yüzden d

A+A-

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin şu anda “dönüm noktasında bulunduğunu” açıkladı.

Alithia ve diğer gazeteler, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in 20 Temmuz Harekatı yıldönümü sebebiyle önceki akşam Kıbrıs Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen kınama etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri ve Türkiye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Habere göre Anastasiadis, Akıncı’yla birlikte bütünlüklü müzakereleri üstlendiklerini ve “uzlaşı noktalarını oluşturan görüş birliklerini belirginleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini” belirterek “zorlukların ayrıntılarda gizli olduğunu, bu yüzden de kolay bir iş olmadığını” vurguladı.

Anastasiadis: “Şu anki verilere göre, pek çok noktada artık belirli ilerlemenin sağlanmakta olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“Kritik başlıklarda görüş ayrılıklarının sürdüğünü de gizlemeyeceğini” ifade eden Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün herkese fayda sağlayacağını vurguladı.

Konuşmasında Türkiye’de son dönemde gerçekleşen darbe girişimine de değinen Anastasiadis, “başarısız darbe girişimi ve bunun yarattığı karmaşanın, tek güvenlikli çözümün işgal ordusunun adadan çekilmesini ve garantilerin kaldırılmasını sağlayacak bir çözüm olacağının kanıtı olduğunu” iddia etti.

Anastasiadis, “arzu edilen noktaya, çözümün haklara ve endişelere karşılıklı saygı gösterilmesine dayanması gerektiğinin anlaşılmasıyla ulaşılabileceğini” belirterek “inşa etmeye çabaladıkları şeyin iki komşu ülkenin ilişkileri değil tek merkezi hükümete, egemenliğe ve uluslar arası temsiliyete sahip, iki eyaletten oluşan tek devlet olduğunu” sözlerine ekledi.

Hristodulidis: “Türkiye çözümden sonra rol sahibi olamaz”

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında Kıbrıs’ta bir rolü olamayacağını iddia etti.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Hristodulidis’in Rum radyosuna Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdiğini ve Türkiye’de yaşananların “kendilerine yönelik bir mesaj olduğunu” söylediğini yazdılar.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümünü istemelerinin bir sebebinin de Türkiye’nin Kıbrıs’ta bulunmaması gerektiğine inanmaları olduğunu ifade ederek Türkiye’deki gelişmelerde ordunun sahip olduğu rolün güvenlik ve garantiler konusundaki tezlerini güçlendirdiği iddiasında bulundu.

Hristodulidis ayrıca, Türkiye’deki gelişmelerin Kıbrıslı Türkleri de endişelendirdiğine inandığını sözlerine ekledi.

UNFICYP görev süresi rapor taslağı sunuldu

Fileleftheros gazetesi bir diğer haberinde, Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasına ilişkin rapor taslağının İngiltere tarafından BM Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyelerine ulaştırıldığını yazdı.
Gazete, İngiltere tarafından “geç ulaştırıldığını” belirttiği raporun “teknik nitelikli ve Ocak ayında sunulan rapordan çok az farklılıklar gösterdiğini” yazdı.

Haberde, raporun 26 Temmuzda kabul edilmesinin beklendiği, öncesinde ise BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin üyelere bilgi vereceği belirtildi. (TAK)

Bu haber toplam 1531 defa okunmuştur