1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis: “ BM daha dikkatli olmalı”
Anastasiadis: “ BM daha dikkatli olmalı”

Anastasiadis: “ BM daha dikkatli olmalı”

Rum Yönetimi’nin, Eide’nin “aşırı” iyimser değerlendirmelerinin, Rumların kendilerini zaman baskısı altında hissetmesine neden olması endişesinden dolayı rahatsız olduğu bildirildi.

A+A-

 

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili Brüksel’de yaptığı bilgilendirmeyi "basına sızdırması" ve anlaşmazlıklara rağmen yıl sonuna kadar anlaşmanın mümkün olduğu yönündeki değerlendirmesi Rum tarafını rahatsız etti.

Rum Yönetimi’nin, Eide’nin “aşırı” iyimser değerlendirmelerinin, Rumların kendilerini zaman baskısı altında hissetmesine neden olması endişesinden dolayı rahatsız olduğu bildirildi.

Politis “Başkanlık Eide’nin Mesajından Rahatsız... Nikos Anastasiadis Hoşnutsuzluğunu Alenen Ortaya Koydu” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in, “alaycı bir şekilde ‘kâhin’ diye nitelediği Eide’nin aşırı iyimser değerlendirmelerinden duyduğu hoşnutsuzluğu alenen ortaya koymaktan çekinmediğini” yazdı.

“Anastasiadis’in Eide için ‘kâhin’ nitelemesini; yetkililerinin gelecekte yaptıkları veya ihmalleri ile Kıbrıslı Rumlara baskı ortamı oluşturmaktan kaçınması için BM’yi ‘yola getirme’ çabasıyla yaptığı” yorumunda bulunan gazete, Rum Yönetimi’nin 2004 sahnesinin tekerrür etmesini istemediğini ve çoğu kez BM’ye, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının iletişim yönetimini çok önemsediği mesajını verdiğini kaydetti.

Gazete, Eide’nin “aşırı” iyimser değerlendirmelerinin, Rumların kendilerini zaman baskısı altında hissetmesini istemeyen Rum yönetimini zor duruma soktuğuna dikkat çekti. Haberde, “Anlaşıldığı kadarıyla Eide Brüksel’i New York’tayken bilgilendirdi ve basına sızdırılanlar Başkanlığı çok rahatsız etti. Gazeteciler dün Başkan Anastasiadis’e Eide’nin değerlendirmelerini sordu. Anastasiadis hoşnutsuzluğunu alenen ortaya koymaktan çekinmeyip bunların aşırı iyimserlik olduğunu söyledi” denildi.

“Eide’nin kehanet yeteneği”

Politis’teki haber, şöyle devam etti:
“Anastasiadis alaycı bir şekilde ‘Sayın Eide’nin kehanet yeteneğinin, zamanı geldiğinde yardımcı olmasını dilerim’ dedi ve ekledi: ‘Diyalogda ciddiyet gerekir ve özellikle dikkatlerin, her iki toplum tarafından kabul edilecek bir çözüm olması çabalarına odaklanması lazımdır. Bu nedenle kat etmemiz gereken mesafe ve zaman vardır. ’

Sözünü ettiği mesafenin Sayın Akıncı’nın ayrı çoğunluklarla ilgili ifadeleriyle alakalı olup olmadığı sorusuna doğrudan cevap vermekten kaçtı ve benimsendikleri anlamına gelmemekle birlikte herkesin kendi görüşünü söylemeyi yeğlediğine, hedefin de anlaşmazlığın daraltılması olduğuna işaret etmeyi seçti.”

Gazete, Eide’nin bu gazeteye verdiği röportajda çok daha dikkatli konuştuğuna işaret ederek, şunları ekledi:

“Anastasiadis hoşnutsuzluğunu alenen ortaya koyarak BM’ye ‘yetkililerinin yaptıkları veya ihmalleriyle yeniden 2004’teki sahneyi kurmalarına ve Kıbrıslı Rumları, zaman baskısı altında hissettirmelerine müsaade etmemesi, icraatlarda çok daha dikkatli olunması gerektiği mesajını verdi. 2004’teki hataların tekrarlanmaması gerektiğine inanan Anastaiadis, BM’ye yeniden, iki tarafın varacağı anlaşmanın içeriğinin ötesinde, bütün müdahillerin iletişim yönetiminin çok önemli olduğu mesajını verdi.”

“Eide, yetkisi dışında çalışmalar yaptı”

Gazete, devamla EURO.KO’nun da Eide’yi, Türkiye’nin, garantilerinin idame edileceği geçiş dönemiyle ilgili talebini desteklediği gerekçesiyle eleştirdiğine vurgu yaptı.

Habere göre, EURO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas Eide’yi, müzakerelerin paralelinde, BM Güvenlik Konseyi’nin kendisine verdiği yetkilerin dışında yoğun çalışmalar yapmakla ve inisiyatifler almakla suçladı. Aşırı iyimser yaklaşımları nedeniyle de suçladığı Eide’yi takvimlerle ve cüretli öngörülerle denemeler yapmamaya çağırdı.

Çözüm finansına AB’den de katkı

Alithia “Çözümün Finansına AB’den de Katkı... Espen Barth Eide: Hükümetler ve Avrupa Birliği Kıbrıs Sorununun Çözümüne Ekonomik Destek Seçeneklerini İnceliyor... Başkan, Kat Etmemiz Gereken Mesafe ve Zaman Var Diyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, Eide’nin kişisel twitter hesabından yaptığı paylaşıma ve Anastasiadisi’in, Eide’nin “kehanet yeteneği” ile ilgili değerlendirmesine yer verdi.

Habere göre, Eide twitter hesabında paylaştığı mesajında, çeşitli hükümetler ve AB’nin, Kıbrıs sorununa bulunacak muhtemel çözümün finansmanına müdahil olduğunu ve şu anda ekonomik destek seçeneklerini incelediğini açıkladı.

Gazete, Eide’nin çözümün ekonomik yönü konusunda IMF Başkanı Christine Lagarde ile de görüştüğünü ve Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis’in de şu anda IMF’de dahil çeşitli birimlerle temas etmek üzere Washington’da bulunduğunu hatırlattı. Gazete ayrıca Anastasiadis’in Eide’nin “kehanet yeteneğiyle” ilgili yorumuna ve BM’ye verdiği “daha dikkatli olun” mesajına da yer verdi.

Simerini haberi “Yol Uzun Olacak... Başkan Anastasiadis ‘Bugün Büyük Görünen Anlaşmazlıkları Daraltma Yöntemleri Arıyoruz... Espen Barth Eide, Avrupa Birliği ve Çeşitli Hükümetlerin Kıbrıs Sorununun Çözümünü Finanse Etme Seçeneklerini Araştırıyor Dedi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Bu haber toplam 2228 defa okunmuştur