1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis Ban ve Kerry’le görüştü
Anastasiadis Ban ve Kerry’le görüştü

Anastasiadis Ban ve Kerry’le görüştü

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Kurulu’na katılmak amacıyla gittiği New York’ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüştü.

A+A-

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Kurulu’na katılmak amacıyla gittiği New York’ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüştü.

Alithia gazetesi: “Müzakereler İçin Kasım Kritik Ay” başlığı altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüştüğünü yazdı.

Gazete, elde edilen bilgilere göre Anastasiadis’in dünkü görüşmede Kerry’den, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde ABD’nin yardımını istediğini, Kerry’nin ise “bölgeye bir ziyaret borçlu olduğunu, bunu gerçekleştirmeyi ciddiyetle düşündüğünü” söylediğini yazdı.

Görüşmede ikili ilişkilerin de ele alındığını ve Kerry’nin, ABD ile Güney Kıbrıs arasında terörizm, güvenlik, denizcilik ve enerji konularındaki işbirliğinin ilerlemesi temennisini dile getirdiğini yazan gazete, Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde keşfedilen “Zohr” doğal gaz yatağının AB’nin ihtiyaçlarını karşılama amaçlı da kullanılması konusunun da ele alındığını belirtti.

Anastasiadis-Kerry görüşmesine ilişkin açıklama ise Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’den geldi.
Habere göre Hristodulidis, Anastasiadis-Kerry görüşmesinin çok dostane bir ortamda gerçekleştirilen verimli bir görüşme olduğunu belirterek Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri konusunda Kerry’e bilgi verdiğini söyledi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in ayrıca, BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak ABD’nin müzakerelerdeki tüm taraflara yardımcı olmasını istediğini, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü istediğine dair açıklamalarını eylemleriyle de kanıtlaması gerektiğini de vurguladığını açıkladı.

ABD’nin Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki stratejik rolünü de bildiğini iddia eden Hristodulidis, ABD’yle diyalog içerisinde bu rolün güçlendirilmesi gerektiğine de inandıklarını savundu.
Hristodulidis Kerry’nin bölgeyi ziyaret etme niyeti olduğunu da belirtti.

BAN “MÜZAKERELERİN GİDİŞATINDAN MEMNUN”

Gazete haberinin devamında, Anastasiadis’in dün BM Genel Sekreteri Ban’la da görüştüğünü belirtirken görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara da yer verdi.

Ban’ın görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerin gidişatından memnun olduğunu ifade ettiğini yazan gazete, Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de görüşmenin bir bölümüne katıldığını yazdı.

Görüşmeden sonra basına açıklama yapan Anastasiadis, müzakerelerde bugüne kadar yaşanan ilerleme ve karşılaşılan sorunlar hakkında Ban’a bilgi verdiğini belirterek Kıbrıs’ı “yeniden birleştirecek, işgal ordularından, garantilerden veya garantörlerden kurtaracak bir çözüme ulaşılabilmesi için müdahil herkesin aktif olarak katkıda bulunmaları yönünde katkısını talep ettiğini” söyledi.

“Geçmişin hatalarının tekrar edilmemesi gerektiğini ve tahkimleri kabul etmeyeceklerini de Ban’a ilettiğini” belirten Anastasiadis, “iyi niyet ve kararlılık olması durumunda takvimlere gerek kalmadan ilerleme sağlanacağını” savundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katılımıyla üçlü bir görüşmenin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Anastasiadis, “bu tür bir görüşmenin gerçekleşmesi için henüz erken olduğunu, sadece görüşmek için görüşmenin hata olacağını Ban’a da ilettiğini” söyledi.

Anastasiadis, Ban’ın bu görüşle hemfikir olduğunu ve iki liderin sürecin sahibi olduklarını, nasıl isterlerse öyle ilerleyeceklerini vurguladığını da iddia etti.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca, Eide’nin çözümün maliyeti için fon arayışları konusunda bilgi verip vermediği şeklindeki bir soruya olumsuz yanıt verirken “Eğer ilerlersek ve çözüme ulaşılırsa ekonomik boyu referandumlardan önce halledilmelidir” şeklinde konuştu.

Fileleftheros gazetesi ise haberini: “Türk Seçimlerine Kadar Bekleyiş – BM-ABD Kasımdan Sonra Ankara’nın Niyetlerinin Netleşeceğini Düşünüyorlar – Akıncıyla Ortak Görüşme Gündeme Gelmedi – ABD’nin Katkısı İstendi” başlıkları altında verirken, ABD ve BM’nin Türkiye’deki seçimler sebebiyle bekleme durumunda olduklarını iddia etti.

Gazete, diğer gazetelerden farklı olarak, Anastasiadis’in görüşmede Türkiye’nin müzakere sürecindeki rolüne değindiğini ve Anastasiadis ve Ban’ın “Türkiye’deki seçimleri beklemeleri gerektiği” konusunda mutabakata vardıklarını öne sürdü.

Politis gazetesi ise: “New York’tan Enerji Kokusu – Anastasiadis’in Noble, Çipras ve El Sisi’yle Temasları” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in New York’ta enerji konulu temaslarda da bulunacağını aktardı.

Gazete, Anastasiadis’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ve Noble Energy şirketi CEO’suyla temaslarda bulunacağını ve enerji konularının ele alınacağını hatırlattı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla aktardılar:
Haravgi: “Lefkoşa Türkiye’nin Sözlerini Eyleme Dökmesini İstiyor – ABD’den Kıbrıs Sorunu İçin Yardım İstendi”.
Simerini: “Türkiye Sözlerini Hayata Geçirmeli – Başkan ABD ve Genel Sekreterin Yardımını İstedi.

tak

Bu haber toplam 1780 defa okunmuştur