1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiades, Ban ile görüştü
Anastasiades, Ban ile görüştü

Anastasiades, Ban ile görüştü

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades, irade olursa yılsonuna kadar üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm için zaman ve yol olduğunu vurguladı.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades, irade olursa yılsonuna kadar üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm için zaman ve yol olduğunu vurguladı.

Anastasiades pazar günü öğleden sonra New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la görüştü. Görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Görüşmeye Ban'ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Hükümet Sözcüsü Nikos Christodoulides ve Kıbrıs'ın Birleşmiş Milletler'deki Daimi Temsilci Nicos Emiliou da katıldı.

Ban'la görüşmesinden sonra basının sorularını yanıtlayan Anastasiades, müzakerelerde koşulların olumlu bir sonuca götürmek yerine barış çabalarını engelleyecek koşullar olmaması gerektiğini vurguladı; “Koşullar olgunlaşmadan müzakere yaparsak istediğimiz sonuçları elde edemeyiz” dedi.

Nicos Anastasiades, “Herkesten hedefimize bağlılık göstermesini ve Kıbrıs'taki her iki toplumun endişelerine saygı gösterilmesini bekliyorum. Biz şimdiye kadar bunu yaptık. Kıbrıs Rum toplumu için hala çok hassas olmaya devam eden bazı konular mevcuttur. Karşılıklı anlayışın bize yaratıcı fikirlerle bir çıkış yolu bulma fırsatı vermesini bekliyorum” şeklinde konuştu.

Genel Sekreterle yapıcı ve kapsamlı bir görüşme yaptığını belirten Anastasiades, önce Genel Kurul'un gündemini görüştüklerini, Ban'a Kıbrıs'ın yılsonuna kadar ikim değişikliğiyle ilgili anlaşmayı onaylamayı tamamlayacağını garanti ettiğini söylediğini bildirdi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da Anastasiades, 1974'teki askeri harekattan bu yana bölünmüş olan ülkenin yeniden birleştirilmesi amacıyla Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumu arasında devam eden BM gözetimindeki barış müzakerelerindeki durumu görüştüklerini anlattı.

Kıbrıslı Rum lider şöyle dedi:

“Herhangi bir suçlama oyunu olmadan büyük bir tarafsızlıkla müzakerelerin şimdiki aşamasından konuştuk. Ban'a nerede olunduğunu izah ettik, hala halledilmesi gereken beklemede konular bulunduğunu söyledik.”

“Olumlu sonuç yerine, bir çözüm için çabalarımızı engelleyecek her türlü olumsuz koşulu yaratmamak için herkesin özellikle dikkatli olması gerektiğini belirttim.”

“Sorunun özü üzerine odaklanılmazsa ve endişeler devam ederse başarmak istediğimiz sonuçları elde edecek olgunlaşmamış müzakereler yapıyor olacağız.”

Görüşmede izah ettiği her konuya Genel Sekreter 'tam anlayış' göstermesinden memnunluk duyduğunu ifade eden Nicos Anastasiades, Kıbrıs Rum tarafının altı müzakere faslıyla ilgili görüşlerini içeren herhangi bir belge verip vermediği sorusunu, “Bu, doğru zamanda yapılacaktır” şeklinde yanıtladı.

Kıbrıslı Rum lider açıklamasında, Genel Sekreterin kendisinden 'hoş olmayan' hiçbir şey duymadığına açıklık getirdi.

Anastasiades, “Genel Sekreter, durumun gerçekliğinden başka hoş olmayan hiçbir şey duymamıştır. Zorluklar vardır ve bu nedenledir ki Kıbrıs'ta çözüm bulmaya yardım etmek isteyen herkesin gerçek zorluklar üzerinde odaklanması gerekmektedir. Böylelikle bütün taraflar birbirlerinin endişelerini anladıklarını gösterebilirler. Özellikle Kıbrıs Rum toplumunun 2004'te sunulan Annan planını reddetmesine yol açan ve önemli bir rol oynayacak olanlar üzerinde” dedi.

Kıbrıslı Rum lider bir başka soruya, “Kapsamlı bir çözüm bulmak için yapıcı ve sonuç verici çabaların devam etmesi için uğraşıyoruz” yanıtını verdi.

Yılsonuna kadar yeterli zaman olduğuna inanıp inanmadığının sorulması üzerine Anastasiades, “irade olursa zaman da yol da vardır” yanıtını verdi.

CNA

Bu haber toplam 2064 defa okunmuştur