1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AKEL ve DİSİ müzakerelerden memnun, DİKO ve EDEK kaygılı
AKEL ve DİSİ müzakerelerden memnun, DİKO ve EDEK kaygılı

AKEL ve DİSİ müzakerelerden memnun, DİKO ve EDEK kaygılı

Kıbrıs Rum siyasi partileri, Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in önceki günkü görüşmelerini birbirinden farklı okudu. AKEL ve DİSİ memnuniyet belirtirken DİKO ve EDEK’in soru işaretleri va

A+A-

Kıbrıs Rum siyasi partileri, Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in önceki günkü görüşmelerini birbirinden farklı okudu. AKEL ve DİSİ memnuniyet belirtirken DİKO ve EDEK’in soru işaretleri var.

Fileleftheros’un haberine göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu partisinin müzakerelere desteğini belirttiği açıklamasında Kıbrıs Rum toplumunu, mutlu sona ulaşmayı başarması için Anastasiadis’e zırh olmaya çağırdı. Zorluk ve engelleri bildiklerine işaret eden Neofitu “Bu zorluklar üzerinden vatanımızı birleştirmek, işgalden ve 1974’ten beri yaşadıklarımızdan kurtulmaya çalışmak zorundayız” dedi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu müzakerelerin iyi başlayıp daha iyi devam etmesi dileğinde bulunurken “Hedef, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin beklentilerine cevap verecek anlaşmaya ulaşmaktır. Bu hedefe varabilmek için uzlaşılmış ilkelere, BM’nin ilgili kararlarına, Doruk Anlaşmaları’na, Uluslararası Hukuk’a ve AB’nin üzerine bina edildiği ilkelere uygun hareket etmemiz önemlidir” dedi.

Yapılan ön hazırlıkta Talat-Hristofyas ön çalışmalarının tamamının dikkate alınmasından memnuniyet belirten Kiprianu şunları söyledi: “Ancak ilerleme olması için Türk tarafından da, hem müzakere masasında Akıncı’dan hem de Ankara’dan karşılık gelmelidir. AKEL gerektiği yerde Başkan’a fikir ve görüşleriyle yardımcı olmaya hazırdır.”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos partisinin endişeli olduğunu vurgulayarak Nikos Anastasiadis’i de “önceki yılların yanlış taktiğinde ısrar ettiği” gerekçesiyle karaladı. Papadopulos “Başkan Anastasiadis’in vaat ettiği çapraz müzakere yönetim, mülkiyet kriterleri ve toprak görüşülmesinde tüketildi” dedi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos Anastasiadis’i Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’ni derhal toplayıp müzakerelerde görüşülenlerle ilgili bilgi vermeye çağırdı. “Önümüze gelen bilgi ve veriler, siyasi liderliği karanlıkta bırakmayı tercih eden Başkan’ın icraatlarıyla ilgili kaygılarımızı artırmıştır” dedi. TAK

 

Bu haber toplam 1619 defa okunmuştur