1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. A.Konseyi sonuç bildirgesi gündem oldu
A.Konseyi sonuç bildirgesi gündem oldu

A.Konseyi sonuç bildirgesi gündem oldu

Güney’in bildirgede etkin olduğu iddia edildi

A+A-

Güney Kıbrıs’ın Avrupa Konseyi zirvesi sonuç bildirgesine, “Türkiye’nin ‘meydan okumalarına’ ve Güney Kıbrıs karşısındaki sorumluluklarına ilişkin net ifadeleri dahil etmeyi başardığı” iddia edildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Avrupa Konseyi zirvesi kapsamındaki sonuç bildirgesine, Türkiye’ye ilişkin ifadelerin, gündemde bulunmamasına rağmen dahil edilmesini “başarı” olarak nitelendirdiler.

Haberi “Güney Kıbrıs’ın Üsluba İlişkin Başarısını Brüksel de Görüyor” başlıklarıyla aktaran Politis, yoğun diplomatik çabaların ardından Avrupa Konseyi’nin, Türkiye’ye, “MEB’e saygı duyması ve bariz önkoşulun Güney Kıbrıs’ın tanınması” olduğu şeklinde teşvikte bulunduğunu öne sürdü.
“AB’deki gazeteciler ve Avrupalı diplomatların ise arzu edilen noktaya, bir diğer deyişle Ankara’ya baskı yapılmasına yönelik endişelerini dile getirdiğini” yazan gazete Türkiye’nin, Avrupa’nın öğütlerinden yıldığının da bugün görülmediğini düşündüklerini belirtti.

Gazete, “Rum diplomatların ve Anastasiadis’in yakın çalışma arkadaşlarının yoğun çabalarının ardından, -ki bunun öncesinde AB liderler düzeyinde Türk meydan okumaları konusu ele alındı-Güney Kıbrıs tarafından çok önemli ve Aralık ayındaki zirvedeki sonuç bildirgesinde Türkiye’ye yönelik kati suçlamalara yol açacağını düşündüğü ifadelerin, sonuç bildirgesi içerisine dahil edildiğini” yazdı.

Habere göre Anastasiadis’i, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın temsil ettiği liderler arasındaki görüşmede, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB’nin diplomasi şefi Catherine Ashton, “Güney Kıbrıs’ın MEB içerisindeki haklarını” savunurken İngiltere Başbakanı David Cameron’un böyle bir şeyin krizin azaltılmasına yardımcı olmayacağı düşüncesiyle Türkiye aleyhine sert bir üsluptan bir kez daha kaçındığı ifade edildi.

(tak)

Bu haber toplam 1325 defa okunmuştur