1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘4 Maronit köyü tek belediye olsun’
‘4 Maronit köyü tek belediye olsun’

‘4 Maronit köyü tek belediye olsun’

Maronitlerin, Kuzey Kıbrıs’taki dört Maronit köyünün tek belediye olmasını istedikleri haber verildi.

A+A-

Maronitlerin, Kuzey Kıbrıs’taki dört Maronit köyünün tek belediye olmasını istedikleri haber verildi.

Haravgi gazetesine konuşan Maronitlerin Kıbrıs Rum Meclisi’ndeki temsilcisi Andonis Hacirusos, Maronitlerle ilgili konular ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili kendisine yönetilen soruları yanıtladı.

Habere göre Maronit toplumu olarak kendilerinin bazı isteklerinin müzakereler masasına konulması ve teminat altına alınmasını istediklerini söyleyen Hacirusos, Kuzey Kıbrıs’taki “Kormakiti” (Koruçam), “Karpasia” (Karpaşa), “Asomatos” (Özhan) ve “Agia Marina”dan (Gürpınar) oluşan dört Maronit köyünün “bir kompozisyon” haline getirilmesi ve bir belediye başkanının olmasını istediklerini belirtti.

Kendilerini Kıbrıs Rum toplumu içerisinde toplum olarak tanımalarını ve toplumun haklarına sahip olmayı istediklerini de ifade eden Hacirusos, Ulusal Meclis’in ötesinde bir sandalyeyle Federal Meclis’te de temsil edilmeleri yönünde talepte bulunduklarını belirtti.

Hacirusos, şimdiki sistemde toplumun mevcut durumunun değerinin düşürülmüş olduğunu söyleyerek, 20 yıldır milletvekili olduğunu ve küçük bir ödenek için kurumdan kuruma dilenmesi gerektiğinde kendini aşağılanmış ve rezil olmuş hissettiğini anlattı.

Hacirusos, Rum Meclisi’nde sadece ses ve sözleri olmadan görünüşte varlıklarının olduğunu da söyleyerek, Kıbrıs sorununun çözümüyle tüm dini toplulukların liderlerine daha yükseltilmiş roller verilmesi dileğinde bulundu.

Bir başka soru karşısında birçok karma evlilikten dolayı Kıbrıs Rum toplumuyla asimilasyon eğiliminin olduğunu belirten Hacirusos, ancak erkek Maronit ise, çocukların da Maronit olması geleneğinin korunduğunu belirtti.
Maronitler olarak birçok örgüt, kültürel dernek ve okul kurduklarını, televizyon programları yaptıklarını, hatta küçük bir banka oluşturduklarını anlatan Hacirusos, genç çiftlerin Kuzey Kıbrıs’taki köylere dönebilmeleri için buralarda ticari faaliyetler geliştirmeye çalıştıklarını da belirtti. TAK

 

Bu haber toplam 5626 defa okunmuştur