1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. 14 Eylül sonrası için “yol haritası”
14 Eylül sonrası için “yol haritası”

14 Eylül sonrası için “yol haritası”

Eylül ayının ikinci yarısının gelişmelerle dolu çok kritik bir dönem olacağına dikkat çekildi ve Kıbrıs sorununa müdahil bütün tarafların, müzakerelerin yeni aşamasının tamamlanmasından (14 Eylül) sonra atılacak adımların somut şekilde ifade edileceği bir

A+A-

Fileleftheros “Hedef Yol Haritası Oluşturmak… BM, 4 Başlık Neredeyse Kapandı, Anlaşmazlıklar Az Kaldı Diyor… Türk Tarafı Uzlaşılanları Farklı Okuyor” başlıklı haberinde, açıklamalardan; müzakerelerdeki ana başlıklardan 4’ünün (Yönetim, Mülkiyet, Ekonomi ve AB) neredeyse kapandığının ve geriye bazı –malum- anlaşmazlıklar kaldığının anlaşıldığını yazdı.

Müzakere heyetini topladı
Eylül ayının ikinci yarısının çok kritik ve gelişmelerle dolu olacağının ortada olduğuna dikkat çeken gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin önceki gün Kıbrıslı liderlerle ayrı ayrı görüştüğünü hatırlattı; Anastasiadis’in de müzakere heyetini topladığını haber verdi.

Habere göre Anastasiadis ve müzakere heyeti, müzakerelerin yeni aşaması öncesinde, bugüne kadarki olguları değerlendirdi ve New York’ta olması beklenenler ışığı altında atılacak adımları ele aldı.

Eide’nin Akıncı ve Anastaiadis’le görüşmelerinin müzakere süreci hakkında uzlaşılanların teyit edilmesini hedeflediğini yazan gazete “BM yetkilisi bundan sonraki hareketler konusunda çok dikkatiydi ve müzakerelerin ulaştığı bu aşamada herhangi bir komplikasyon istemiyor görünüyor” ifadesini kullandı ve açıklamasında zaman mevhumuna vurgu yapmasının “tesadüf olmadığına” dikkat çekti.

Gazete, Eide’nin çok yakın olunan konular olduğu ve geriye, çözülmesi için zamana ihtiyaç duyulan önemli ayrıntılar kaldığı açıklamasına yer verdikten sonra Kıbrıs Türk tarafının, “uzlaşılanları farklı okuduğunu” iddia ederek, Sözcü Barış Burcu’nun yazılı açıklamasını şu şekilde okurlarına aktardı:
“Liderler özellikle dört başlık (Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB, Ekonomi ve Mülkiyet) üzerinde duracak. Toprak, Güvenlik ve Garantiler fikir alış verişi çerçevesinde görüşülecek. Güvenlik ve Garantiler müzakerelerin son aşamasında üç garantörle görüşmede tamamlanacak.”
Alithia “Akıncı-Anastasiadis Tabuları Yıktı… Kıbrıs Sorunu: Yeni Yoğunlaştırılmış Müzakere Turundan Beklentiler Büyük” başlıklı manşet haberinde, Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı; yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerinden büyük beklenti içerisinde olduğunu, göreve geldiğinden beri bütün konuların ilk kez masada, tabular olmadan görüşülmekte olduğuna dikkat çektiği açıklamasına yer verdi.

Habere göre Eide, yeni turdaki 7 görüşmenin –bir başlık tamamen kapatıldıktan sonra öteki başlığa geçilmediği, hem geçmişte görüşülenler hem de henüz görüşülmeyen bütün konular masada olduğu için- özde, uzun soluklu toplantılar olarak görülmesi gerektiğine işaret etti.

“Anlaşma referandumdan geçerse…”
Gazetecilerin Türkiye’deki gelişmelerin müzakere prosedürünü etkileyip etkilemediği sorusuna karşılık “ Yazda gelişen olaylar, fırsat penceresinin sonsuza dek açık kalamayacağına, şu an açık olduğuna dair hatırlatmadır. Türkiye de dahil, müdahil bütün taraflar, desteklemeye ve paylarına düşeni yapmaya hazır olduklarını teyit etmiştir” dedi.
Eide, BM Güvenlik Konseyi’nin, liderlerin kendisinden talep edeceklerini yapmak niyetinde olduğuna dikkat çekerek “anlaşma olursa ve referandumdan olumlu sonuçla çıkarsa uygulanması, BM’nin Kıbrıs’taki varlığının doğasını değiştirebilir. Ancak hiçbir şey kesin değil ve BM’nin Ada’daki varlığı konusunda alınmış hiçbir karar yoktur, sadece planlama yapılıyor” ifadesini kullandı.
Liderlerin 14 Eylül’deki son görüşmesinin ardından prosedürün geleceği için bir yol haritası (road map) olup olmayacağı sorusuna karşılık Eide, net bir yol haritasına varılması dileğini dile getirdi.

“Taahhüt olacağı anlamına gelmiyor”

New York’ta Akıncı-Ban-Anastasiadis üçlü görüşmesi ihtimali de sorulan Eide, daha sonra olacaklara prosedür sırasında liderler tarafından karar verilecek. Liderler zamanın ne kadar önemli olduğunu biliyor ve bulunduğumuz noktayı; yani çözüm bulmaya yakın olduğumuzu, geriye bazı detaylar ve yalnız kendilerinin çözebileceği önemli konular kaldığını en üst düzeyde biliyorlar” dedi.

Bu aşamanın bir gizlilik aşaması olduğunu belirten Eide “Çünkü liderler, bazı şeyleri sınamak istiyor ancak bu illa ilk günden itibaren taahhüt olacağı anlamına gelmiyor. Tarihte, çözümsüz sanılan ancak sonunda çözülen çeşitli anlaşmazlık ve ihtilaflar var. Kıbrıs sorununda da böyle olmasını dilerim” ifadesini kullandı.

Haravgi haberi “Her Şey Tabusuz, Masada… Eide: Yeni Turdan Büyük Beklenti ve Sonrasında ‘Net Yol Haritası’” başlığıyla aktardı.

(TAK)

Bu haber toplam 2798 defa okunmuştur