1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ukrayna'da ayrılıkçılar seçime girmeye hazırlanıyor
Ukraynada ayrılıkçılar seçime girmeye hazırlanıyor

Ukrayna'da ayrılıkçılar seçime girmeye hazırlanıyor

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, tek taraflı ilan ettikleri "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri"nde 2 Kasım'da düzenlenecek başkanlık ve parlamento seçimleri için hazırlık yapıyor.

A+A-

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, tek taraflı ilan ettikleri "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri"nde 2 Kasım'da düzenlenecek başkanlık ve parlamento seçimleri için hazırlık yapıyor.

Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Donetsk caddelerindeki seçim afişlerinde, "Gücümüz birlikte, irademiz ise bağımsızlıktan yana", "2 Kasım Donbas seçimleri, barış için oy veriniz" sloganları yer alırken, "Donetsk Halk Cumhuriyeti" Başkanlığı için yarışan Aleksandr Zaharçenko'nun seçim kampanyası afişlerinde, Rusya'nın da simgesi olan çift başlı kartalın kullanılması dikkati çekiyor.

LUGANSK'TA 3, DONETSK'TE 4 ADAY YARIŞACAK

Milletvekili adayları, yüzer sandalyeden oluşan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri parlamentolarında yer alabilmek için yarışacak. Her iki bölgede ayrı ayrı yapılacak parlamento seçimlerinde, en az bin imza toplayan "Donetsk Cumhuriyeti" Birliği ile "Özgür Donbas" Birliği Donetsk'te, "Luhansk'a Barış", "Luhansk Ekonomik Birliği" ve "Halk Birliği" ise Luhansk'taki seçimlerde yarışacak. Pazar günü yapılacak parlamento seçimlerini kazanan milletvekilleri 4 yıllığına görev yapacak.

Başkanlık seçimlerinde ise en az biner imza toplayan 3 adayın olduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nde, "Başbakan Aleksandr Zaharçenko, Donetsk Halk Cumhuriyeti Parlamentosu üyesi Yuriy Sivokonenko ve Yeni Rusya (Novorossia) Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aleksandr Kofman" yarışacak. 4 başkan adayının bulunduğu "Luhansk Halk Cumhuriyeti"nde yapılacak seçimde ise "Luhansk Cumhuriyeti Başbakanı İgor Plotnitski, Luhansk Sendikalar Federasyonu Başkanı Oleg Akimov, Luhansk Sağlık Bakanı Larisa Ayrapetyan ve işadamı Viktor Penner" yarışacak.

Mart ayında Donetsk'te başlayan hükümet karşıtı eylemlere öncülük eden Pavel Gubaryev'in, başkanlık seçimlerinde aday olmasına izin verilmezken, kimliği henüz belirlenemeyen şahıslar tarafından uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan Gubaryev, Rusya'daki bir hastanede tedavi görüyor.

Başkanlık seçimlerde yarışan Başbakan Zaharçenko, Ukrayna ordu birliklerinin elindeki bölgeleri yeniden kontrolleri altına alacaklarını ve bölgenin sosyo-ekonomik olarak kalkınmasını sağlayacaklarını, iş adamı Penner ise bölgenin yeniden ekonomik olarak kalkınmasını sağlayacağını belirtiyor.

Merkez Seçim Komisyonu, ayrılıkçıların kontrolünün dışındaki bölgelerde ve Rusya'da bulunan Donbaslı vatandaşların, internet üzerinden oy kullanmasını isterken, oluşturdukları bir internet sitesi üzerinden oylamaların başladığını duyurdu.

AYRILIKÇILAR, SEÇİMLERDEN UMUTLU

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, seçimlerin ardından bölgenin statüsünün yasallaşacağını umut ederken, bazı liderler de seçimlerin ardından birçok ülkenin kendilerini tanıyacağını ileri sürüyor.

"Donetsk Halk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Boris Litvinov", daha önce yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından diğer ülkelerin kendilerine eşit davranmaya başlayacağını ifade ederken, şimdiden Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester, Dağlı Karabağ, Venezuela, Kuba, Vietnam, Suriye ve Irak yönetiminin kendileriyle diyalog kurmaya hazır olduğunu iddia etti.

Litvinov, "Seçimlerden sonra, diğer ülkeler de bizim hükümetimize eşit davranmaya başlayacaktır. Konuşmaya ve sorunları çözmeye yönelik adımlar atılmaya başlanırsa, mutlaka sonuçları da olur. Bu ise yeni istihdam sağlar, emeklilik ve sosyal ödemeler verilmeye başlanır. Bizlerin, potansiyel ortaklarla ticari ilişkileri geliştirmemiz gerekir. Ancak bunun için seçimleri düzenlememiz gerekir" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise sözde seçimlerin, taraflar arasında Minsk'te sağlanan tüm ateşkes sürecini tehlikeye atacağını belirterek, bunun Minsk protokolü ile bağdaşmadığını, ayrıca onun ruhuna aykırı olduğunu ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, seçimlerin sonuçlarını tanımaya hazır olduğunu bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da seçimlerin, Minsk'te yapılan mutabakatlar çerçevesinde gerçekleştirileceğini kaydederken, seçimlerin doğudaki mevcut durumun yapıcı diyalog rayına oturmasına imkan sağlayacağını belirtmişti.

AKPM BAŞKANI, DOĞUDAKİ AYRILIKÇILARIN 2 KASIM'DA YAPACAKLARI SÖZDE SEÇİMLERİ KINADI

Diğer yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri"nde 2 Kasım'da yapılacak sözde seçimleri kınadı.

Brasseur, yaptığı yazılı açıklamada, seçimlerin, 5 Eylül'de imzalanan Minsk protokolüne aykırı olduğunu belirterek seçimlerin kırılgan barış sürecine zarar vermekten öte bir faydası olmayacağını bildirdi.

Seçimleri gayri meşru olarak niteleyen Brasseur, ''AKPM olarak bu seçimleri tanımayacağız'' ifadesini kullandı.

(AA/ÖZ/ÖK)

Bu haber toplam 1129 defa okunmuştur