1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Norveç’te terör alarmı
Norveç’te terör alarmı

Norveç’te terör alarmı

Norveç'te halk, ülkede terör eylemi düzenleyeceği yönünde verilen alarm nedeniyle diken üzerinde

A+A-

Çelişkili açıklamalarla korku ortamı yaratılmasını eleştiren uzmanlar, terörün amacının zaten korku yaymak olduğunu, bunun da yetkililer tarafından yapıldığını belirterek uygulamaları eleştiriyor


Norveç hükümeti ve güvenlik teşkilatının, başka bir ülkeden alınan "Suriye'den gelecek bir grubun terör eylemi düzenleyeceği" istihbaratı üzerine ülkeyi günlerdir diken üzerinde tutması ve yapılan açıklamalar, Norveçlilerin kafasını karıştırırken uzmanlar yapılanları eleştiriyor.

77 kişinin hayatını kaybettiği 2011 yılındaki Breivik saldırısının kurbanlarının 22 Temmuz'da anıldığı Norveç'te, olayın yıl dönümünün 2 gün sonrasında daha önce benzeri görülmemiş terör alarmı verildi. Norveç Polis İstihbaratı (PST) Şefi Benedicte Björnland, Adalet Bakanı Anders Anundsen ve Polis Teşkilatı Müdürü Vidar Refvik, 24 Temmuz'da Oslo'daki Adalet Bakanlığı binasında basın toplantısı düzenleyerek ülkede ciddi bir terör saldırısı olacağı konusunda başka bir ülkeden istihbarat paylaşımı yapıldığını duyurdu. Duyuru sonrası daha önce silah taşımayan Norveç polisi, yoğun bir şekilde silahlı devriye gezmeye başladı.

Bunun yanı sıra Kraliyet Sarayı, Oslo Belediyesi binası ve Yahudi Müzesi ziyarete kapatılarak çöp kutuları bomba bırakılmasına karşı örtüldü. Ülkenin ikinci büyük şehri Bergen'in hava sahası da önlemler kapsamında uçuşlara kapatılarak sınır kapılarında sıkı önlemler alındı ve oluşan hava nedeniyle ülkedeki spor etkinliklerine katılımlarda iptaller yaşandı.

Yetkililerin çelişkili açıklamaları

24 Temmuz'daki duyuruda, Polis İstihbaratı (PST) Şefi Björnland, ülkede birkaç gün içinde bir terör saldırısı gerçekleşeceğini ve saldırganların Suriye'de çatışmış radikal bir gruptan olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Sonrasında ABD'den yapılan açıklamada, saldırının Müslümanlar için en önemli günlerden biri olan Kadir Gecesi'nde gerçekleşebileceği öne sürüldü. Kadir Gecesi herhangi bir saldırının olmaması üzerine PST, yeni bir açıklamada bulundu ve teröristlerin Suriye'den, Norveç'e doğru yola çıktıklarını, muhtemel saldırı gününün ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olan pazartesi günü gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.
PST şefi Björnland ise son açıklamasında, terör tehdidi için alınan tedbirlerin pazartesi gününden sonra azaltılacağını açıkladı. Björnland, önceki açıklamaların tersine terör saldırısının kimler tarafından yapılacağını bildiklerini de ilan edince Norveçliler, "Eğer dün açıkladığınız gibi saldırıyı gerçekleştirecek olan şahıslar Suriye'den yola çıktılarsa ve kimler olduklarını biliyorsanız, nasıl olur da tedbirleri azaltıyorsunuz? Tedbirleri azaltmanızı sağlayacak yeni bir istihbarat aldıysanız, neden bunu korkuya sevk ettiğiniz halk ile paylaşmıyorsunuz?" sorularını sormaya başladı.
Bu arada İşçi Partisi Milletvekili Hadia Tajik, 50 Norveç vatandaşının savaşa katılmak üzere Suriye'ye gittiğini ve bunların yarısının Norveç'e döndüğünü belirterek, bu kişilerin yakın takibe alınması gerektiğini söyledi.

Uzmanlardan eleştiri

Norveçli yetkililerin şaşırtan uygulamaları, Danimarka'nın tanınmış emekli istihbarat şeflerinden Hans Jörgen Bonnichsen tarafından da eleştirildi. Bonnichsen, Norveç'te ilan edilen terör alarmının zaten toplumu yeterince korkuttuğunun altını çizerek terörün de en önemli hedefinin toplumu korkuya sevk etmek olduğunu hatırlattı.
Norveç İşçi Partisi dış politika sorumlusu Nasir Ahmed ise terörün bütün vatandaşları tehdit ettiğini vurgulayarak hiç bir grubun üstüne almaması gerektiğini belirtti.

 

İslamcı örgüt vurgusu Müslümanları tedirgin etti

Bu arada süreç boyunca yapılan açıklamalarda özellikle vurgulanan nokta, radikal İslamcıların saldırıyı gerçekleştireceklerine dair net beyan idi. Söz konusu vurgu, ülkede yaşayan Müslümanlar için tedirginlik kaynağı oldu. Cuma namazı sırasında başkentteki büyük camilerde sivil polisler nöbet tutarken İslami derneklerden yapılan açıklamalarda ise istihbaratın halkı kutuplaştırdığı ve Müslümanları hedef gösterdiği belirtildi.
2011 tarihinde aşırı sağcı terörist Breivik tarafından gerçekleştirilen bombalı ve silahlı saldırının ilk saatlerinde, ülkede Müslümanlara karşı cadı avı başlatılırken, Müslümanlar toplu taşıma araçlarından atılmış, sokaklarda yürüyen sakallı insanlar hakarete uğramıştı.
İŞİD'in infazları ve korku uyandıran uygulamalarının kabul görmediğini belirten Müslümanlar, Batılı ülkeler ve Norveç'in İŞİD'in olası bir saldırısını bütün Müslümanlara mal edileceğinin sinyalini şimdiden verdiğini vurguluyor.

Tepki yaratacağı endişesi
Öte yandan uzmanlar, Türkiye ve Pakistan haricinde Norveç'e gelen Müslümanların Afganistan, Irak, Somali, Suriye ve Sudan gibi silahlı çatışmalarla bölünmüş veya bölünmek üzere olan ülkelerden olduklarına dikkati çekerek "Son 15 yılda Norveç'e göç eden Müslümanlar, kendi ülkelerindeki baskı ve zulüm nedeniyle bu ülkeye mülteci statüsünde gelen insanlar. Bu insanlar baskıya karşı nasıl bir refleks göstermeleri gerektiğini kendi ülkelerinde öğrenmiş insanlar.
Ayrıca çoğu batılı ülkede, bazı İslami grupların kendi içlerine kapalı çalışmalar yaptığı, o ülkelerin yönetimlerince malum. Bu gibi çıkışlar onları daha çok içlerine kapalı hale getirebilir ve özellikle bünyesinde gençlerin bulunduğu yapılar radikalleşmeyi en koyu şekilde yaşayabilirler" değerlendirmesinde bulunarak gelecekteki risklerin altını çiziyorlar.

Bu haber toplam 1436 defa okunmuştur