1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İSKOÇYA KARARINI VERDİ
İSKOÇYA KARARINI VERDİ

İSKOÇYA KARARINI VERDİ

İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond, İskoçya'nın bağımsızlığına yönelik yapılan referandumdan çıkan "bağımsızlığa hayır" kararını kabul ettiğini söyleyerek, "Tüm İskoçya'yı halkın demokratik kararını kabul etmeye çağırıyorum" dedi.

A+A-

İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond, İskoçya'nın bağımsızlığına yönelik yapılan referandumdan çıkan "bağımsızlığa hayır" kararını kabul ettiğini söyleyerek, "Tüm İskoçya'yı halkın demokratik kararını kabul etmeye çağırıyorum" dedi.

Aynı zamanda bağımsızlık kampanyasının başını çeken ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Salmond, referandum sonucunun belli olmasının ardından başkent Edinburgh'da yaptığı konuşmada, İskoçya'nın bağımsızlığı için oy veren İskoç vatandaşlarına teşekkür etti.

Salmond, İskoçların çoğunluğunun bu aşamada bağımsız olmama kararı aldığını kaydederek, "Halkın bu kararını kabul ediyorum ve tüm İskoçya'yı halkın demokratik kararını kabul etmeye çağırıyorum" dedi.

Referandumun, üzerinde anlaşılan ve onaylanan bir süreç olduğunu dile getiren Salmond, "Oylamaya yüzde 86'lık katılım, demokratik dünyadaki herhangi bir seçime veya referanduma yönelik en yüksek katılımlardan birisi oldu. Tek bir ulus olarak ilerlemeliyiz" diye konuştu.

"DEĞİŞİME KARAR VERDİK"

İngiliz hükümetinin desteklediği "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasını yürüten Alistair Darling de İskoç halkının ayrılık yerine birliği seçtiğini söyleyerek, "Ayrılığı değil birliği tercih ettik" dedi.

Darling, referandumdan çıkan sonucun İskoçya ve Birleşik Krallık için çok önemli olduğunu kaydederek, "Birleşik Krallık içerisindeki yerimizi teyit ederek İskoç halkının ortak sahip olduğu her şeyi ve bağlarımızı teyit ettik. Bu bağların koparılmasına asla izin vermeyin. Ancak kutlama yaparken aynı zamanda kulak da verelim. İskoç nüfusunun yüzde 85'inden fazlası oy verdi. Siyasetle ilgilenmeyen çok sayıda kişi referanduma katıldı" ifadelerini kullandı.

Yürütülen kampanyalarla değişik ihtiyacının vurgulandığını belirten Darling, "İskoç halkı konuştu. Sesleriniz duyuldu. Bu tezi savunduk ve kazandık. Suskunlar konuştu. Tabi ki ayrılık yanlısı 'evet' destekçileri hayal kırıklığına uğrayacak, hatta kederlenecek. Yenilmek acı verir. Bunu kendi edindiğim tecrübelerden söyleyebilirim. Bu tartışmanın, ülkemizde derin ayrılıklar yarattığının farkına varmamız gerekli. Birleşik Krallık içerisinde İskoçya için değişim ve ilerleme için bir karar verdik. Hadi İskoçya, bunu beraber yapalım" diye konuştu.

İskoçya'da dün yapılan bağımsızlık referandumunda 1 milyon 900 bin seçmen "hayır", 1 milyon 500 bin seçmen ise "evet" oyu kullandı. İngiliz hükümeti, "Hayır" sonucunun ardından İskoçya özerk parlamentosunun yetkilerinin artırılmasına yönelik önerdiği takvimi hayata geçireceğini açıkladı.

(AA/ÖZ/ŞEB)

Bu haber toplam 2047 defa okunmuştur