1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Irkçı sembol üniversiteden kaldırıldı
Irkçı sembol üniversiteden kaldırıldı

Irkçı sembol üniversiteden kaldırıldı

Stelennbosch Üniversitesinde Apartheid dönemini sembolize eden Hendrik Frensch Verwoerd onuruna asılı levha kaldırıldı

A+A-

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentinde bulunan Stellenbosch Üniversitesinde, öğrencilerin yoğun uğraşı ve protestosu sonucunda Apartheid dönemini sembolize eden Hendrik Frensch Verwoerd onuruna asılı levha kaldırıldı.

Duvardan kaldırılan levhanın yerine Güney Afrika bayrağı asılması sırasında sessiz yürüyüş düzenleyen öğrenciler, "Eski Güney Afrika bayrağına hayır" yazılı dövizler taşıyarak başarılarını kutladı.

Levhanın kaldırılması törenine katılan Verwoerd'in torunu Wilhelm Verwoerd, yerel dilde ve İngilizce yaptığı konuşmada, Apartheid sembollerinin kaldırılmasının sembolik de olsa Apartheid rejiminin yaralarını sardığına inandığını söyledi.

Rektör Wim de Villiers ise Apartheid sembolünün kaldırmasını, geçmişin hatalarını görmek ve yeni bir gelecek hazırlamak olarak niteledi.

Bunun yeni bir dönüşüme işaret ettiğini belirten Villiers, "En önemlisi karşılıklı diyalog içinde olmaktır" dedi.

AA muhabirine konuşan Master öğrencisi Greer Valley, levhanın kaldırılmasından memnun olduğunu ancak esas dönüşümün üniversitede olması gerektiğini söyledi. Dil politikası ve çalışanlara yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiğine inandığını belirten Valley, kökten dönüşüm olması gerektiğini dile getirdi.

Üniversite öğrencisi Majaletje Mathume ise bu sembolle birlikte esas üniversite eğitim politikasında devam eden Apartheid ölçülerinin değişmesi gerektiğini söyledi.

Apartheid rejiminin mimarı olarak bilinen Verwoerd, 1958 yılında Ulusal Parti'den Güney Afrika'nın yedinci başbakanı seçilmişti. Verwoerd, 1966'da uğradığı suikastte hayatını kaybetti.

Son aylarda başlayan ve başta siyah öğrencilerin öncülüğünde gelişen öğrenci hareketleri, Apartheid döneminin sembollerine karşı protestolar başlatmıştı, Cape Town Üniversitesinde bulunan ve sömürgecilik zihniyetinin sembolü olarak görülen Cecil Rhodes anıtı önceki aylarda kaldırılmıştı.

Open Stellenbosch öğrenci hareketi öncülüğünde gelişen girişim, aynı zamanda üniversitede devam eden dil ayrımcılığını da protesto ediyor.

Dünyanın en yeni dili olarak bilinen ve Güney Afrika'da, Hollanda kökenli beyazların daha çok konuştuğu, Apartheid rejiminin de resmi dillerinden olan yerel dilin İngilizce yerine okutulması üniversitede tepkiye neden oluyor.

(AA)

Bu haber toplam 1268 defa okunmuştur