1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Diyarbakır: İngiliz gazeteciler tutuklandı
Diyarbakır: İngiliz gazeteciler tutuklandı

Diyarbakır: İngiliz gazeteciler tutuklandı

Gazeteciler hükümetten gerekli izinleri almadan görüntü çekmekle ve Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) desteklemekle suçlanmıştı.

A+A-

 

Diyarbakır'da Amerikan VICE News kanalının iki İngiliz çalışanı Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile tercümanları Mohammed İsmail Rasool hem PKK hem de IŞİD adına faaliyet yürttükleri iddiasıyla tutuklandı.
Bölgedeki gelişmeleri aktarmak üzere Diyarbakır’a gelen iki İngiliz muhabir, tercümanları ve şoförleriyle birlikte Perşembe günü gözaltına alınmıştı.

Gazeteciler hükümetten gerekli izinleri almadan görüntü çekmekle ve Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) desteklemekle suçlanmıştı.

Gazetecilerin kamera ekipmanlarına da el konulduğu, otel odalarının da arandığı belirtildi.
Avukatları Ahmet Ay, BBC Türkçe’ye, gazeteciler telefon ihbarı üzerine gözaltına alındığını söyledi.
Ay, iki gazetecinin de, yabancıların Türkiye’de işledikleri suç kapsamında Türk Ceza Kanunu'na göre yargılanacaklarını belirterek "Gazeteciler örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek iddiasıyla yargılanıyor" dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de, BBC Türkçe'ye "Gazeteciler, gazetecilik yaptıklarını, el konulan materyallerinin de gazetecilik materyalleri olduğunu, yaptıkları çalışmaların da gazeteciliğin amacına göre gerçekleştirildiğini söylediler. Hiçbir suçlamayı kabul etmediler. Ancak nöbetçi mahkemeye tutuklanma talebiyle sevk edildiler” diye konuştu.

VICE News kınadı
VICE News'tan Avrupa Haber Yayınları Başkanı Kevin Sutcliffe, yazılı bir açıklama yaparak kararı kınadı.

Açıklamada, şöyle denildi:
"Bugün Türk hükümeti, korkutmak ve gazeteciliklerini sansürlemek amacıyla, üç Vice News muhabirine temelsiz ve kaygı verici şekilde yanlış olan 'bir terör örgütü adına faaliyet yürüttükleri' suçlamasını yöneltmiştir. Bu gazeteciler, haksız bir şekilde gözaltına alınmadan önce Diyarbakır'daki durumu yansıtan haberler yapıyordu. VICE News olarak, Türk Hükümeti'nin muhabirlerimizi susturma girişimini en sert şekilde kınıyoruz."

TGC: Türkiye demokrasi liginin dışına çıkıyor
Uluslararası Af Örgütü, PEN International (Uluslararası Yazarlar birliği) ve Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gazetecilerin gözaltına alınması ile ilgili Türkiye’yi kınayan açıklamalar yaptılar.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş de "AKP döneminde 300’den fazla gazeteci hapse girdi, çıktı. Gazetecilerin not defterleri, telefon rehberleri kanıt olarak kullanıldı. Bu ülkede gazetecilik yapan herkes için terörle ilişkilendirilmek olağan hale geldi. Türkiye demokrasi liginin dışına çıkıyor" dedi. BBC TÜRKÇE

Bu haber toplam 1600 defa okunmuştur