1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Bölgesel Barış ve İstikrar” konferansı yapıldı
Bölgesel Barış ve İstikrar” konferansı yapıldı

"Bölgesel Barış ve İstikrar” konferansı yapıldı

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) ve Kıbrıs Akademik Diyalog tarafından "Türkiye ve Kıbrıs: Bölgesel Barış ve İstikrar" başlıklı konferans Ankara'da düzenlendi.

A+A-

Yunanistan'ın eski başbakanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik, "Geçmişteki farklılıklarımızı unutmalıyız ve geçmişteki farklılıklarımızdan dersler çıkarmalıyız ki bu hataları aşalım ve bunları tekrarlamayalım" dedi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) ve Kıbrıs Akademik Diyalog tarafından "Türkiye ve Kıbrıs: Bölgesel Barış ve İstikrar" başlıklı konferans Ankara'da düzenlendi.

Yunanistan'ın eski başbakanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu ile Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin'in yanında çok sayıda diplomatik misyon temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen konferansta Kıbrıs sorununu çözümü için atılabilecek adımlar masaya yatırıldı.

"Bir ülke hem küçük hem de bölünmüş ise güvenliğin sağlanması konusunda birçok zorlukla karşılaşacaktır" diyen Eski Başbakan Papandreu, Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasının adanın ve bölgenin güvenlik ve istikrarı için önemli olduğuna dikkati çekti.

Papandreu, "Geçmişteki farklılıklarımızı unutmalıyız ve geçmişteki farklılıklarımızdan dersler çıkarmalıyız ki bu hataları aşalım ve bunları tekrarlamayalım. Dersler çıkarabileceğimiz problemlerin bizleri ele geçirmesine izin vermemeliyiz" dedi.

Ada'da her iki toplumun da etrafında birleşebileceği değerler temelinde ulaşılabilecek bir çözümün mümkün olduğunu vurgulayan Papandreu, "Bir dayanak noktamız var. Birçok defa ifade edildiği gibi bu yönde ortak açıklamalar, iki toplumlu, iki bölgeli ancak tek vatandaşlığı öngören Birleşmiş Milletler çözümleri var. Üzerinde çalışmamız gereken ilerlememiz gereken şeyler bunlar" değerlendirmesini yaptı.

Papanderu, Kıbrıs'ta ulaşılabilecek kalıcı çözüm için sivil toplum ve siyasilerden olduğu kadar uluslararası toplumdan da destek alınması gerektiğine işaret etti.

Eski Dışişleri Bakanı Çetin de Kıbrıs sorununun çözümünün diyalogdan geçtiğini söyledi ve "Ada'da iki toplum var ve orası onların adası, onların evi, onların bölgesi. Onların son kararı vermesi gerekiyor" dedi.

Hiçbir ülkenin veya kuruluşun dışarıdan bir çözüm önerisini Kıbrıs halkına dayatamayacağını ve bunun da etkili olmayacağını savunan Çetin, "Tabii ki Türkiye ve Yunanistan hükümetlerinin çözümden yana istekli olmaları önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

"Ada'daki taraflar ile Türkiye ve Yunanistan sonsuza kadar bekleyemez" diyen Çetin, ortak çözüm tasarılarının önemine işaret etti ve bu tasarıların her platformda desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Çetin, AB'nin de anlaşmazlığı sonlandırmak için elinden geleni yapması gerektiğini belirterek AB'nin bu konuda gerekli kararlılığı ve liderliği göstermesi gerektiğini dile getirdi.

(AA)

Bu haber toplam 1605 defa okunmuştur