1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. KÖY BİZİM, KARAR BİZİM!
KÖY BİZİM, KARAR BİZİM!

KÖY BİZİM, KARAR BİZİM!

KÖY BİZİM, KARAR BİZİM!

A+A-


Av. Gürcan Bayramoğlu
gurcanbayramoglu@hotmail.com

“İnsan, memleketini niye sever? Başka çaresi yoktur da ondan. Ama biz biliriz ki; bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. Burayı seversen, burası dünyanın en güzel yeridir. Ama dünyanın en güzel yerini sevmezsen, orası dünyanın en güzel yeri değildir.”  Vizontele filminde belediye başkanı rolünde oynayan Altan Erkekli’nin halka yapmış olduğu konuşmanın bir bölümü, insanın yaşadığı yeri sevmesi ile ilgili duyduğum en güzel sözlerden biridir.

Şu günlerde, Girne’nin merkezine yaklaşık 2 km uzakta ama şehir merkezine yakınlığının aksine, şehrin koşuşturmalı, yorucu ve gürültülü hayatının çok uzağında, bir kesimin Templos, diğer bir kesimin Temroz dediği ama en güncel ve bilinen adı Zeytinlik Köyü’nde, yaşadığı yeri seven ve kendileri için dünyanın en güzel yeri olduğu düşünen bir grup köylünün başlatmış olduğu ve genelinde köye yayılan bir mücadele mevcut. Bahsi geçen, Templos / Temroz / Zeytinlik Köyü Kıbrıs’ın en eski köylerinden biri. Templos ismini ise Orta Çağ’da köyde yaşadığı ileri sürülen Templar Şövalyelerinden almakta. St. Hilarion Kalesinin üç çıkış geçidinden birinin köye çıkması Templar Şövalyelerinin köyde yaşadığını doğrular nitelikte.

Yaklaşık üç hafta önce Zeytinlik Köyü’nde ikamet eden bizler, köyün üç farklı yerine asılan bildiriler ile köyün merkezine yakın yerlere çok katlı yurt projelerinin yapılmasının planlandığını öğrendik.  Bildirilerde, katılım ilkesi başlığı altında düzenlenen “ İyi İdare Yasasının” 11. Maddesi gereğince, köy sakinleri toplantıya davet edildi.  İyi İdare Yasası’nın 11. maddesinin 2. fıkrası şunu söylemektedir: “Çevre ve imarla ilgili konularda, ilgili bölgede ikamet eden özel kişilerin tamamına açık danışma toplantıları düzenlenmeden idari işlem yapılamaz”. Köyün tüm dokusunu, doğal yaşantısını bozacak olan projelere köylülerin söyleyeceği bir çift laf vardı elbette.

Şehir Planlama Dairesi’nin ve Girne Belediyesi’nin ortak olarak düzenlediği ve yoğun katılımla gerçekleşen ilk toplantıda köy sakinleri köyün merkezine ve yakın çevresine yapılacak olan çok katlı yurt projelerine karşı olduklarını tek ses olarak yetkililere aktardılar. Yapılan toplantının akabinde daha örgütlü tepkiler verilebilmesi açısından, ZEYTİNLİK/TEMPLOS KORUMA İNİSİYATİFİ’nin kurulma kararı alındı ve inisiyatif ilk olarak köy meydanında bir eylem yapma kararı aldı. Sadece köylülerden destek geleceği öngörülmüştü ama eylemin yapıldığı gün görüldü ki, Girne’nin akciğeri, merkeze yakın tek yeşil kalan yerini korumak için Girne’nin her bölgesinden insanlar bölge halkına destek vermek için, Zeytinlik Köyü’nün imzası niteliğinde, köy meyhanesinin ve camisinin komşu olduğu köy meydanında buluştular. Köy sakinlerinin evlerinde imece usulü toplanan paralarla ve el emeği göz nuruyla hazırlanan pankartlar “Şövalyelik ruhumuzu gabartmayın”, “Köy bizim, karar bizim”,“Beytambal galsın rantınız”, sloganlarını eylem alanına taşıdı.  Akabinde konuşmaların yapıldığı eylem, Moğolların seslendirdiği “Bir Şey Yapmalı!” şarkısıyla sona erdi. Bir şey yapmaya karar vermişti artık köy halkı.

2011 yılındaki nüfus sayımına göre köy nüfusu 1500 kişi civarında. Yapılması planlanan çok kartlı yurt projelerinin yatak kapasitesi  512! Köyün mevcut nüfusunun yüzde %30’luk kısmına tekabül eden bu sayının köyün bütün doğal güzelliklerini, kendine has dokusunu ve demografik yapısını bozacağı aşikârdır. Şehir Planlama Dairesi’ne, daha sonra Girne Belediye Başkanı Sn. Nidai Güngördü’ye ZEYTİNLİK/TEMPLOS KORUMA İNİSİYATİFİ olarak verdiğimiz dilekçelerde köyün doğal güzelliğini bozacak projelere onay verilmemesini talep ettik. Köy halkı olarak bir başka talebimiz, 55/89 sayılı İmar Yasası altında hazırlanan, Planlama Onayı Tüzüğü’nün 17. Maddesinin (1.) ve (3.) fıkraları gereğince, Zeytinlik Köyü hudutları dâhilinde, Şehir Planlama Dairesine ve Girne Belediyesi’ne yapılacak tüm yurt ve/veya yatı evi ve/veya otel ve/veya yüksek katlı binaların planlarına onay verilmeden, günlük gazetede duyurulması ve bölge halkının görüşüne başvurulmasıdır.

Bölgenin gelişmesine karşı değiliz; karşı olduğumuz şey, gelişim kelimesine yüklemeye çalışılan anlamdır. Bir yeri geliştirmenin sadece ve sadece oraya binalar dikmekle olmayacağına inanıyoruz. Ülkemizde yeni yeni hayat bulmaya başlayan “Cittaslow” projeleri için bulunmaz bir nimet olan Zeytinlik Köyü’nün, böyle bir gelişime daha uygun olduğunu, bu tarz projelerle desteklenecek Zeytinlik Köyü’nün, yürüme mesafesindeki Girne’de bulunan her turist için uğramaya kendini mecbur hissedeceği bir köy olacağı inancındayız.

İSYANIMIZ, Girne merkezinde elde kalan son yeşilliğin rant uğruna talan edilme telaşınadır. MÜCADELEMİZ, halen hazırlanma aşamasında olan İmar Yasası geçmeden, bahse konu projelerin yangından mal kaçırır gibi gerçekleştirme girişimlerine karşıdır. Bu yasa geçmeden yapılacak olan tüm çok katlı binalar, daha sonra telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olacaktır. Bu uğurda mücadele veren tüm Zeytinlik Köyü sakinlerine selam olsun…

 

Bu haber toplam 2210 defa okunmuştur
Gaile 367. Sayısı

Gaile 367. Sayısı