1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Arda Topal “Teknolojide dünyanın çok gerisindeyiz”
Arda Topal “Teknolojide dünyanın çok gerisindeyiz”

Arda Topal “Teknolojide dünyanın çok gerisindeyiz”

Arda Topal “Teknolojide dünyanın çok gerisindeyiz”

A+A-

Serkan SOYALAN


Ülkemizde dijital medya ve teknoloji konusunu genç bilişim uzmanı Arda Topal ile konuştuk. Ülkemizde siber anlamda gelişmeler ve güvenlik önlemleri konusunda da açıklamalarda bulunan Topal, ülkemizin teknolojide gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu vurguladı.

Dijital medya ve teknoloji alanında faaliyetler yürütüyorsunuz. Öncelikle kendinizi biraz tanıtır ve bize kısa bir çalışma serüveninizi aktarır mısınız? 

Ben Arda Topal, iş dünyasında yeni sayılan dijital medya ve teknoloji alanında faaliyet gösteren bir firmanın direktörüyüm. Teknoloji alanına girişim neredeyse çocuk yaşta olmuştur. Ondan sonra teknoloji alanı dışında eğitimler aldım ama hiç teknolojiden kopmadım. Ve hep aklımda olan bu işin zamanın geldiğine inanarak faaliyetlere başladım.

Günümüz teknolojisinde bizden daha gelişmiş ülkelere kıyasla hangi noktadayız?

Teknoloji aslında çok geniş bir kavram. Hangi sektöre baktığınız ile ilgili. Ama genelleme yapabilirim ki birçok alanda birçok ülke teknolojisinden geriyiz. Ben her zaman durumumuzu en iyiye göre kıyaslarım. Teknoloji dediğinizde akla ABD, Japonya, Almanya ve arkasından diğer ülkeler gelir. Bizim pozisyonumuz sıralamanın çok sonlarında. Özellikle teknoloji alanında hiçbir üretimimiz yok. Dünya mikro çiplerini üretirken biz sadece bunları izlemekle yetiniyoruz. Bunun sebebinden en önemlisi, teknoloji ve bilime ilgimiz yok. İlgimiz olmadığı için hiçbir faaliyet gösteremiyoruz. Teknoloji dünyanın şu an en büyük sektörü. Dünya devi teknoloji şirketlerini borsadan takip edebilirsiniz.

 

“TAKLİT BİLE EDEMİYORUZ”

 

Peki bizim geliştirdiğimiz teknolojiler var mı?

Ülke olarak bizim bariz geliştirdiğimiz bir teknoloji yok. Bizler bu ülkede var olan teknolojiyi bile taklit edemiyoruz. Yan sanayi cihazlar bile yurt dışından geliyor. O kadar kötü bir durumdayız. Ama bizim gibi şirketler veya grupların software anlamında kendi ihtiyaçları olan ve/veya müşterilerine sunduğu birtakım kendi geliştirdikleri ürünler olabiliyor.

Siber anlamda güvenlik boyutumuz nedir?
 
Siber anlamda güvenlik boyutumuz çok zayıf. Dünyada faaliyet gösteren bir çok radikal hacker grubu vardır. Ve bunlar isteseler bir gecede tüm sistemlerimizi alt üst ederler. Taş devrine döneriz.

Peki daha önce ülkemizde böyle bir olayla ciddi boyutta karşılaşmadık, risk faktörü nedir?

Hackerlığın belli prensipleri vardır. Gizlice girmek, istediği bilgiye gizlice ulaşmak ve iz bırakmadan çıkmak. Size ben de bir soru sorayım; siz hacker olsanız ve ülkedeki data merkezlerindeki açıklarımızdan yararlanarak belli noktalardan giriş yapsanız istediğiniz bilgiyi alıp çıksanız bunu duyurur musunuz, yoksa sessiz kalıp bilgileri götürmeye devam mı edersiniz? Ben sadece bizim yarattığımız sistemlere kefil olabilirim ve olurum, bizim yarattığımız sistemlere dışarıdan müdahale edilmesi imkânsıza yakındır. Bir iş profesyonelce yapıldı mı başkaları tarafından güvenlik duvarlarınız aşılamaz. Profesyonellik önemli.

 

DEEP WEB

 

Siber savaşlar nasıl oluyor? 

Siber savaşları şudur; belli grupları bazı devletlerin veya grupların eğitmesi veya bünyesindeki kadroları kullanarak internet ortamında istihbarat veya konrespiyonaj çalışmaları yapmasıdır. Normal şartlarda öğrenilmesi mümkün olmayan bilgilerin toplanmasında, karşı istihbarat ile manipülasyon yapılmasında veya teknoloji hırsızlığında kullanılan bir dizi faaliyetlerdir.

Deep web dediğimizde ne anlıyoruz?

Arama motorlarının ulaşamadığı genelde normal kullanıcıların içerisinde neler olduğunu bilmediği katmanlı olan ve genellikle içerisinde gizli belgeler, suç teşkil eden materyaller, bilgisayar korsanlarının bile emniyette olmadığı derin internet olarak tanımlanan bir alandır. İnternetin karanlık ve içerik açısından yasal olmayan materyallerle donatılmış deyim yerindeyse yer altı dünyasıdır. Deep web internet ortamının çok büyük kısmını oluşturur. Normal kullanıcılar internet dünyasını çok büyük bir alan olarak görebilir lakin kullandıkları alanı yüzdeye vursak %10-12 boyutundadır. Geriye kalan alan ise deep web e katman katman yolculuk gerektirir. Zaten bu katmanlara normal internet kullanıcıları inemez. Çok uğraşsa belki ilk katmanında neler olduğunu görebilir. Zaten ilk katmanı görmesi o alanı hemen terk etmesi için yeterli olur. Bu konudan ancak bu kadar bahsedebilirim, içerisindeki çirkinliklerden de bahsetmenin gereği de pek yok. 

 

ÖNLEMLER

 

Siber anlamda güvenliğimizi artırmak için neler yapmalıyız?
 

1. İnternet ortamında güvenliğinizi sağlamak için öncelikle iyi bir internet güvenlik programı seçmelisiniz.
2. Bilmediğiniz ağlara bağlanmamalısınız. 
3. Sosyal medya hesaplarınızı farklı bir cihazla açmamalısınız. Çok önemli bir durumda oturumunuzu açmanız gerekiyorsa e-mail adresinizi ve şifrenizi ekran klavyesi ile giriniz.
4. Sosyal medya hesaplarınızı telefonla doğrulatınız ve hesabınıza güvendiğiniz bir kişiyi varis seçiniz.
5. Mutlaka ve mutlaka cihazınızın içerisindeki bilgilerinizi yedekleyiniz.
6. Kredi kartı ile alış-veriş yapacaksanız mutlaka güvenilir ve bilinirliği yüksek siteleri seçiniz. Ödemelerinizi kredi kartı yerine sanal kartlarla yapmayı tercih ediniz ve ödeme yapacağınız sitede mutlaka ssl sertifikasının olmasına dikkat ediniz.

Okuyucularımıza son olarak neler söylemek istersiniz? 

Son olarak eklemek istediklerim; ülkemizdeki yatırımcıların özellikle teknoloji sektörüne daha fazla ilgi duymaları gerektiği kanaatindeyim. Girişimcilerle başlatabilecekleri yeni projeler hem ülke için faydalı hem de bol kazançlı olabilir. Yeni ekonomi denilen dijital pazarları yatırımcıların çok dikkatli incelemeleri gerektiğine inanıyorum. Genç girişimcilerin bu sektörde çektiği en büyük sıkıntılardan biri böylelikle giderilmiş olur ve iki taraf da mutlu olur.

Bu haber toplam 3261 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 277. Sayısı

Adres Kıbrıs 277. Sayısı