1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kuraklık Parasına Mars’a Uydu
Kuraklık Parasına Mars’a Uydu

Kuraklık Parasına Mars’a Uydu

Kuraklık Parasına Mars’a Uydu

A+A-

 

Tuğberk Kaya

Hindistan, Rusya, ABD ve Avrupa’nın ardından Mars’a uydu gönderen 4. ülke oldu.
‘Mangalyaan’ isimli uydu 74 milyon dolara (165 milyon TL) mal oldu1

Hal böyleyken KKTC hükümetinin bu yıl ödediği kuraklık parası: 52 milyon 500 bin TL (23 milyon dolar)2


Sizce kuraklık tazminatlarını ödemeyip biriktirirsek 3.5 sene sonra Mars’a bir uydu gönderebilir miyiz?

PROGRAM, VİZYON!

Konumuz şu an ülke olarak bir uyduya ihtiyacımız olup olmadığını tartışmak olmadığı gibi, vizyon ve gelişim açısından hangi noktada olduğumuzu gösterme gailesidir....
Örneğin gündemden düşmeyen ve devamlı olarak sorunlar yaşadığımız Eğitim Bakanlığı’nın sıkça yaşanan sorunlar listesi var mı?
Peki ya değişen konseptler ve gelişen teknolojinin de eklenerek  hazırlandığı 10 yıllık eğitim programımız, vizyonumuz veya stratejimiz?
Ekonomi Bakanlığı piyasayı canlandırabilecek, para akışı sağlayacak önlemler, projeler dizisine sahip mi?
Avrupa Birliği 20-20-20 hedefleri doğrultusunda gaz emisyonunu 2020 yılına kadar %20 düşürme hedefindeyken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın toplu taşıma araçlarının kullanımını artırma ile ilgili bir programı var mı?

BİRİ UZAYDAN ATLAR, BİRİ BATAR!

Bazı uzmanların ön gördüğü gibi tarım toplumundan bilgi toplumuna direkt olarak atlar mıyız bilemem ama 2012’in Ekim ayında Felix Baumgartner'in ‘Uzayın Kıyısından’ (39 km yükseklikten), Dünya'ya atlayıp 50 yıldır kırılmayan rekoru kırdığı gün3, ülkemizde sel felekati riskiyle resmi tatil verildiği hala hafızalardadır.

Atlayıştan iki sene sonra, 2014’ün Ekim ayında Felix’in rekoru Google’un üst düzey yöneticilerinden Alan Eustace tarafından 41 km yükseklikten atlanarak kırılırken4, Lefkoşa ve Mağusa başta olmak üzere birçok yerleşim yerimizin sular altında kalarak Venedik’e dönmesi, bu hafta ise yağışlardan dolayı bir okulumuzda öğrencilerin saatlerce mahsur kalması aslında hangi seviyede olduğumuzu gayet iyi bir şekilde göstermektedir.

SUÇLUYUZ!

Özetle kimileri Mars'a çıkıyor, biz kuraklık parası ödüyoruz,
Kimileri uzaydan atlıyor, biz sular altında kalıyoruz...

Kişi başına 1,570 dolar5 gelir düşen Hindistan Haziran ayında 100 adet akıllı şehir (Smart City) yapacağını bildirdi. Öte yandan 15,000 doları aşkın kişi başına düşen milli gelirimizle, tam randımanlı çalışan bir kanalizasyon ve alt yapı  sistemimizin olmaması traji-komiktir…
Suçu sadece siyasilere atmak kolaya kaçmak olacaktır, bugünlere gelmemizde gelmiş geçmiş başarısız siyasiler kadar, onları seçenlerin (bizlerin) de sorumlu olduğunu hatırlamak elzemdir... 

Dünya’nın önde gelen ülkeleri Yetenek Açığı’na (Skills Gap) göre eksiklerini belirleyip İnsan Kaynaklarını planlıyor, gerekli kadroları yetiştiriyor. Truman Show’daki gibi birileri tarafından özel olarak izlenip izlenmediğimiz bilinmez ama son 6 senede 4 Eğitim Bakanı değişilen ülkemizde, ağlanacak halimize gülüyor olmamız hiç de şaşırtıcı değildir.

GÜNÜBİRLİK HESAPLAR

Voltaire'in bahsettiği gibi bugün yarına gebedir!

Tarım toplumundan kurtulup, kademe kademe bilgi toplumuna ulaşmak istiyorsak eğer, üretken, ihtiyaca dayalı, günümüz koşullarına ve dünya standartlarına uygun bir vizyon ile temelleri atıp geleceğimizi tasarlamalıyız...

Bu konuları alanında uzman kişilerle araştırıp planlamak yerine, günü birlik hesaplarla uğraşırsak eğer;
Nice uydu paraları kuraklık tazminatı olarak harcanır, millet uzaya yolculuk yapmaya başlarken bizler sular altında kalmaya devam ederiz!

------------------------------------------------------------

1: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/09/140924_hindistan_uydu_mars
2: http://www.kibrisgazetesi.com/?p=511621
3: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/10/121015_skydiver_viewingrecord
4: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/27454830.asp
5: http://data.worldbank.org/country/india#cp_wdi

Bu haber toplam 1446 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 189. Sayısı

Adres Kıbrıs 189. Sayısı