1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Müzik Sanatı için iki yeni yayın!
Müzik Sanatı için iki yeni yayın!

Müzik Sanatı için iki yeni yayın!

Müzik Sanatı için iki yeni yayın!

A+A-


Ersin Kaşif

Bu hafta müzisyen ve müzik eğitimcileri için çok faydalı olacağını düşündüğüm iki kitap ile beraberiz. Kitapları bizlere kazandıranlar ise, yayınlarıyla adlarından çok söz ettiren, Prof. Süleyman Tarman ve Doç. Hakan Çuhadar. Kitaplar ve içerikleri ise şöyle;

NASRETTİN HOCA ŞARKILARI

Prof. Süleyman Tarman’ın müzik sanatına ve eğitimine kazandırdığı bu kitap ve içindeki şarkılar, öncelikle okul öncesi çocuklar ile ilkokul öğrencileri ve sınıf öğretmenleri düşünülerek hazırlandı. Nasrettin Hoca fıkraları şarkı haline getirilmiş. Çünkü evrensel ve zaman tanımaz fıkra ve hikâyeleriyle bilinen Nasrettin Hoca (1208-1284), insan ilişkilerine yaptığı mizahi vurgularla yalnızca Türk değil dünya edebiyat tarihinin de önemli bir figürüdür. Bu niteliği nedeniyle de 1996-1997 yılı UNESCO tarafından Uluslararası Nasreddin Yılı ilan edilmiştir. Fıkraların/şarkıların her biri Türk toplumunun ve Anadolu insanının zekâsını, kültürünü, mizah duygusunu ve toplum diline yerleşmiş olan bazı özdeyişleri içermekte. Kitapta yer alan 10 şarkı bestelenirken öncelikle hedef kitleyi oluşturan çocukların yaşı ve ses sınırları göz önünde bulundurulmuş, bu nedenle de şarkıların kolay olmasına özen gösterilmiş. Kitabın beraberindeki CD, hem çocuklara hem de velilere ve öğretmenlere büyük kolaylık olacak. CD’de, bütün şarkıların son derece keyifli eşlikleri bulunmakta. Kullanıcıların şarkıları söyletmek için tek yapacağı şey CD’yi çalarak şarkıları kulaktan öğretmek ve CD ile birlikte seslendirmek. Ayrıca konsere çıkarken çocuklara fıkraya uygun kostümler giydirmeniz ve sahneyi buna göre düzenlemeniz önerilir. Şarkıların 15 saniyelik demolarını içindekiler kısmından dinleyebilirsiniz.
 

KEMAN İÇİN 32 MELODİK ETÜT

Doç. Hakan Çuhadar’ın özelikle keman eğitimcileri ve kemancılar için hazırladığı bu etüt kitabı, çok fazla tanınmayan ama keman öğrencileri için etüt çalmayı/çalışmayı zevkli hale getireceği düşünülen etütlerden derlenerek hazırlandı. Seçilen etütler genel olarak; Kayser, Dont 24 Etüt, Op. 37 ve 35, Rode 24 Kapris, Kreutzer 42 Etüt-Kapris metotları düzeyindedir. Etütlerin dijital kayıt MP3 ses dosyaları kullanıcıların eserleri tanıyabilmesi ve seçmede kolaylık olması amacıyla kitaba eklenmiştir. Bu dosyaları tek tek içindekiler kısmından dinleyebilir ya da ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Kitap hakkında Türkiye’nin ünlü keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın yorumu ise şöyle;
“Keman tekniği 20. yüzyılda oldukça gelişmiştir. Daha önceki yüzyıllarda yazılmış olan keman tekniği ile ilgili kitaplar ve etütler 20. yüzyılda – özellikle ‘kayıt’ devrine geçiş ile birlikte – oldukça fazla sayıda tüketilmiş ve keman sanatına vakıf olmak isteyen gençler arasında yaygınlaşmıştır. Bunun yanı sıra farklı sistemler ve okullar birbirleri ile olan etkileşimi sürdürmüşler ve sonuç olarak ortaya çok zengin bir dağarcık çıkmıştır.
19. yüzyılda yazılmış ve yayınlanmış olan birçok etüt aslında 20. yüzyıl etüt dağarcığının da temelini oluşturmuştur. Bu etütler arasında kuşkusuz Avrupa keman edebiyatının önemli eserleri başköşeyi almıştır. Ancak zaman içerisinde alışılagelmiş etütlerin tekrar edilerek kullanılması, yeteri derecede yaygınlaşamayan diğer önemli çalışmaları gölgede bırakmıştır. Doç. Hakan Çuhadar’ın özellikle Rus keman edebiyatından alınmış olan seçmelerle yaptığı derleme kitabı, ülkemizde bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracaktır. Öğrencilerin keman tekniğini çeşitli etütlerle pekiştirmesine olumlu katkıları olacağına inandığım bu çalışmayı bütün kemancılara tavsiye ederim. “Cihat Aşkın Ağustos 2014, Roma”.

Bu haber toplam 1244 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 176. Sayısı

Adres Kıbrıs 176. Sayısı