1. YAZARLAR

  2. Marilena Evangelou

  3. 9,251 Kilometre Kare Toprakta… / Σε 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης…
Marilena Evangelou

Marilena Evangelou

Politis Newspaper

9,251 Kilometre Kare Toprakta… / Σε 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης…

A+A-

9,251 Kilometre Kare Toprakta…

Üzerinde yaşadığımız toprağın ne kadar olduğunu biliyor musunuz? 9,251 kilometre kare! Kıbrıs’ın yüzölçümü budur. Hepsi bu. Tarihe bakacak olursak, Brunei, Samoa, Grenada, Malta ve Lüksemburg’un bizden küçük ülkeler olduklarını görürüz. Günün sonunda taşıyla, toprağıyla tarlasıyla, kuru arazisiyle… Tümüyle 9, 251 kilometre kare!

Araba ile bir uçtan diğer uca yaklaşık 3,5 saatte gidilebilir. Tabii barikattan geçmek gerekirse, formaliteler açısından da bir yarım saat da böylece üzerine eklenebilir (!) 

***

Ülkedeki bu halin, statüko olarak adlandırılan bu durumun aynen muhafaza edilmesi için 9,251 bahane bulunabilir. Bu bahaneler, bazen düşündürücü olurlar. Benzer bahaneler, bazen hemfikir olmasak da alternatif bir şey önermeye çalışan kişilerden gelirler. Fakat bazen o kadar ahmakça olurlar ki, durum komedi sınırlarını zorlamaya başlar. Çok gülüyoruz… Facebook’ta yanlışlıklarımızı bulup alaya aldığımızda daha da çok gülüyoruz… Hatta iki toplumlu olarak gülüyoruz. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler birlikte gülüyoruz, zira birlikte bağışıklık kazandık. Ne varsa duyduk, ne varsa gördük. Bize artık hiçbir şey dokunmuyor. Sadece gülüyoruz…       

***

Birkaç gün önce muhalefet partileri DİKO ve EDEK liderlerinin ne yaptıklarını duydunuz mu? Cumhurbaşkanlığı’nda tüm siyasi partilerin katıldığı toplantıdan kalkıp kaçtılar. Bu toplantı vatandaşların günlük hayatta karşılaştıkları sorunlar, sağlık, iyi idare, polis gibi konularla ilgiliydi. Ama bu iki parti Kıbrıs sorununda aynı görüşte olmadıkları için toplantıyı terk ettiler! Bu aralar kamuoyunda açık açık dillendirilen görüşleri de bu şekildedir: Kıbrıs sorununa ilişkin bilgilendirilme biçimini beğenmedikleri için iç konularda hükümete destek vermeyecekler. Siyasi yetkililerin açıklamaları ile tam bir kriz oluştu. Facebook aniden şakalarla doldu: “Back to school”, “Cumhurbaşkanlığı’na eğitim gezisi”, “çocuklarımız avluya çıktılar, oynuyorlar”.
Komik, değil mi?

***

Şaka… 9,251 kilometre kare içerisinde kısa süre önce yapılanlara daha doya doya gülmeden karşımıza bu çıktı. Mesela, Türkiye’nin kış saatine geçmemesi kararının adanın bir kesiminde uygulanması… 9,251 kilometre kare toprak, Apostolos Andreas’tan Baf’a kadar araba ile üç buçuk saat, iki farklı saat dilimi… Mesela Ledra Caddesi’nde yürüyoruz, saat 8:11, barikattan geçip yürümeye devam ediyoruz, saat 9:12. Yok daha neler… Nasıl olur… Sen de Facebook’a gir de gül. “Peki ara bölgede saat kaç olacak?”.

***

9,251 kilometre karedeki komedi üçlemesini tamamlayacak şekilde bir de meteor düşmüş. Bu meteoru yalnızca Kıbrıslı Rumlar gördü ve şaşkınlıkla polisin telefonlarını kilitlediler. Astronomlar (Kıbrıslı Rum) ise bu nesnenin Omorfo’ya düştüğü sonucuna vardılar! Tesadüf mü? Kıbrıslı Türkler hiçbir şey hissetmediler. Facebook’taki trollemeler ise fırtına gibi esmeye başladı: “Kıbrıslı Türkler saat farkından ötürü jet lagtaydılar”, “Omorfo uzaylılarındır” ve bunun gibi birçok anekdot… Bu arada, meteorun siyasi anlamdan bağımsız gerçek bir komedi olduğunu da belirtmek lazım.  

***

İyi güzel de, artık komediye dayanamıyorum. Gülmek güzeldir, bizi birbirimize daha da yakınlaştırır. Yalnız, günün sonunda sadece yüzümüzde tebessümle kalmaktan korkuyorum. Şaka maka olan bitenler o kadar da komik değil. Yalnızca, dediğimiz gibi… Hem bağışıklık kazandık, hem de bu sefil durumumuza ağlamaktan usandık. Bu çerçevede, barikatların her iki tarafında da acınacak durumdayız.
Ağlamak bizi yordu, gülmek de bizi yorarsa bize ne kalacak bilmiyorum.
9,251 kilometre kare, hepsi bu.
Araba ile bir uçtan diğer uca üç buçuk saat.
Daha ciddi olabilir miyiz?  

______________________
YENİDÜZEN için hazırlanan özgün Yunanca metinden çeviri Çağdaş Polili
_______________________

Σε 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης…

Ξέρετε σε πόση έκταση γης ζούμε; Σε 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή είναι η έκταση της Κύπρου. Ολόκληρης. Για την ιστορία, πιο μικρές χώρες από εμάς είναι το Μπρουνέι, η Σαμόα, η Γρενάδα, αλλά και η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. 9, 251 τετραγωνικά χιλιόμετρα λοιπόν, με τις πέτρες της, τα χωράφια της, τα ξερά της… όλα! Θέλεις περίπου 3,5 ώρες με το αυτοκίνητο να πας από τη μια μεριά μέχρι την άλλη. Αν πρέπει να περάσεις από οδόφραγμα, πρόσθεσε κανένα μισάωρο για τις διατυπώσεις. 

***

9,251 δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Στο επονομαζόμενο status quo . Και κάποτε σε προβληματίζουν. Κάποτε προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν να προτείνουν κάτι εναλλακτικό, όσο κι αν εσύ διαφωνείς. Κάποτε όμως είναι και ηλίθιες ή φτάνουν στα όρια της κωμωδίας. Γελάμε πολύ… πιο πολύ μετά που ανακαλύψαμε και το facebook και διακωμωδούμε όλα τα στραβά μας. Γελάμε και δικοινοτικά. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αφού μαζικά πλέον έχουμε πάθει ανοσία. Τ’ ακούσαμε όλα, τα είδαμε όλα. Δεν μας αγγίζει τίποτε. Μόνο γελάμε…

***

Ακούσατε τι έκαναν οι ηγέτες των αντιπολιτευομένων κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πριν λίγες μέρες; Σηκώθηκαν και έφυγαν  από σύσκεψη με όλα τα πολιτικά κόμματα στο Προεδρικό για προβλήματα που αντιμετωπίζουν  πολίτες στην καθημερινότητά τους και αφορούν την υγεία, την χρηστή διοίκηση, την αστυνομία, γιατί διαφωνούν στο Κυπριακό! Και είναι θέση εκπεφρασμένη δημόσια τώρα αυτή: Ότι δεν θα στηρίζουν το κυβερνητικό έργο σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης γιατί διαφωνούν με τον τρόπο που ενημερώνονται για το Κυπριακό. Δημιουργήθηκε ολόκληρη κρίση με δηλώσεις όλων των πολιτικών παραγόντων.  Και το facebook γέμισε με ανέκδοτα: «Back to school», «Εκπαιδευτική εκδρομή σχολείου στο Προεδρικό», «Τα παιδιά μας παίζουν στην αυλή». Πλάκα δεν έχει;

***

Τι αστείο… και δεν προλάβαμε καλά-καλά να σταματήσουμε να γελάμε με αυτό που προηγήθηκε στα 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Την σύμπλευση στην απόφαση της Τουρκίας να μην προχωρήσει σε αλλαγή της ώρας για τη χειμερινή περίοδο. 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, τρεισήμισι ώρες με το αυτοκίνητο από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Πάφο, με δύο διαφορετικές ώρες. Περπατάς ας πούμε στη Λήδρας και είναι 8:11 και περνάς το οδόφραγμα για να συνεχίσεις τον περίπατό σου και η ώρα είναι 9:12. Σιγά μωρέ… πώς κάνεις έτσι… μπες κι εσύ στο facebook να γελάσεις. «Και τι ώρα θα είναι στη νεκρή ζώνη;» .

***

Έπεσε κι ένας μετεωρίτης για να δέσει η τριλογία της κωμωδίας στα 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Το οποίο είδαν μόνο Ελληνοκύπριοι και τρέλαναν με τα τηλεφωνήματά τους την Αστυνομία. Αστρονόμοι (Ελληνοκύπριοι) αποφάνθηκαν ότι  συντρίμμια του κατέπεσαν στη Μόρφου! Τυχαίο; Οι Τουρκοκύπριοι δεν ένιωσαν τίποτε. Και το τρολάρισμα στο facebook πάει σύννεφο: «Οι Τουρκοκύπριοι είχαν τζετ λακ λόγω διαφοράς ώρας», «Η Μόρφου ανήκει στους εξωγήινους» και άλλα πολλά. Παραδέχομαι ότι ο μετεωρίτης ήταν όντως κωμωδία χωρίς πολιτική χροιά.

***

Δεν αντέχω όμως άλλη κωμωδία. Ωραία είναι που γελάμε. Μας φέρνει και πιο κοντά. Φοβάμαι μόνο μην μείνουμε στο τέλος μόνο με το γέλιο. Αστεία – αστεία, δεν είναι και πολύ γελοία αυτά που συμβαίνουν. Απλά, είπαμε… εκτός του ότι έχουμε πάθει ανοσία, βαρεθήκαμε κιόλας να κλαίμε την κατάντια μας.  Λυπηθείτε μας λοιπόν ένθεν και ένθεν των οδοφραγμάτων. Μας κούρασε το  κλάμα, αν μας κουράσει και το γέλιο, δεν ξέρω τι άλλο θα απομείνει.  9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα όλα κι όλα. Τρεισήμισι ώρες με το αυτοκίνητο από την μια πλευρά στην άλλη. Μπορούμε να σοβαρευτούμε;

Bu yazı toplam 7150 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar