1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. 9 Ağustos için "Temkinli iyimserlik"
9 Ağustos için "Temkinli iyimserlik"

9 Ağustos için "Temkinli iyimserlik"

 Görevi devraldıktan sonra ülke dışı ilk ziyaretini Kıbrıs’a gerçekleştirmekte olan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis bu sabah Başkanlık Sarayı’nda Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’le görüştü.

A+A-

 Görevi devraldıktan sonra ülke dışı ilk ziyaretini Kıbrıs’a gerçekleştirmekte olan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis bu sabah Başkanlık Sarayı’nda Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’le görüştü.

İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi ve sonrasında Anastasiadis ve Miçotakis ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan Anastasiadis, Yunanistan’ın, Kıbrıs sorununa “adil çözüm bulunması için harcanan çabalara verdiği desteğe” teşekkür etti. “Dostum” diye hitap ettiği Miçotakis’e Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini  kaydeden Anastasiadis “Türk tahrikleriyle ilgili görüş alış verişinde bulunduk ve bunları göğüsleme yöntemlerini konuştuk” dedi.

Anastasiadis Kıbrıslı Türk lider Akıncı ile 9 Ağustos’ta yapacağı görüşmeye değinirken “Kıbrıslılar olarak, öncelikle  Kıbrıslı vatandaşların tamamının çıkarına hizmet edecek bir çözüm bulmaya çalışacağımız beklentisiyle, kararlılıkla ve olumlu siyasi irade ile görüşeceğim” ifadesini kullandı.

Müzakerelerin başlaması konusunda Yunanistan’la, Türkiye’nin, “Kıbrıs MEB’i içerisindeki faaliyetlerine ve Kapalı Maraş ile ilgili planlara son verilmesi gerektiği” ortak tezine sahip olduklarını anlatan Anastasiadis  “aynı  şekilde Kapalı Maraş ile ilgili projeler de, güven yaratmak yerine maalesef  öteki tarafın gerçek niyeti konusunda kuşku ve   inançsızlık yaratıyor” iddiasında bulundu.

Miçotakis’e hitaben “bunca saat bize, durumun daha da yakıcılaşmasını engelleyebilmemiz ama aynı zamanda Kıbrıslıların tamamının çıkarına sonuçlanacak yaratıcı bir diyalog yapmamıza müsaade edecek şartların yaratılması için neyin en uygun metotlar olduğu konusunda birlikte kafa yorma fırsatı verdiğiniz için, size teşekkür etmek isterim” ifadelerini kullandı.

MİÇOTAKİS

Anastasiadis’in ardından sözü alan Miçotakis, Yunanistan Başbakanı olarak ilk resmi ziyaretini Kıbrıs’a gerçekleştirmekle yıllardır devam eden bir geleneği sürdürdüğünü belirten Miçotakis “bu ziyaret çok yoğun ve çok önemli bir konjonktürde gerçekleşiyor, dolayısıyla görüşmelerimiz, sembolik veya rutinin dışında derinlemesine ve özlü olmasa olmazdı” dedi, yaptığı detaylı bilgilendirme için Anastasiadis’e teşekkür etti.

Miçotakis “Kıbrıs meselesinde, Türk işgaline son verilmesi, Yunan dış politikasının en üst gayesi ve istikrarlı stratejik talebi olmaya devam ediyor” dedi, şunları ekledi:

“Bu ruh içerisinde, Sayın Anastaiadis ve Sayın Akıncı’nın beklenen görüşmesine dair memnuniyetimi ve kritik, büyük milli meselede bazı ilerlemeler yapmamıza olanak tanıyacak yeni bir karşılıklı anlayış çerçevesi ortaya çıkabilmesi temkinli iyimserliğimi dile getirdim.

Kıbrıs sorununun, modası geçmiş garantiler tamamen kaldırılmadan, işgal askerleri Ada’dan çekilmeden çözülmesinin Yunanistan açısından bir manası olmadığını bir kez daha açıkça ortaya koyduk.  Garantiler,  tamamen modası geçmiş,  AB üyesi ülkelerde geçerliliği olamayacak bir sistemdir. Başkan’dan, 9 Ağustos’taki görüşmelerin sonucu hakkında bilgilendirmeyi büyük bir merakla bekliyorum.”

Anastasiadis’le Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini ve buna nasıl tepki gösterilebileceğini de geniş ölçekte görüştüklerini aktaran Miçotakis, Türkiye’yi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekle suçladı, “herhangi bir Türk tahriği cevabını alacak” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’YE TEPKİ  KIBRIS CUMHURİYETİ VE YUNANİSTAN’IN İŞBİRLİĞİYLE SINIRLI DEĞİL, AB’Yİ DE İLGİLENDİRİR”

Miçotakis Türkiye’ye tepkinin  Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’ın işbirliği ile sınırlı olmadığını, AB’yi de ilgilendirdiğini söyledi, “Bu mesele  sadece bir üye ülkesinin egemenlik haklarının değil AB’nin kendi enerji politikaları ile de ilgilidir” dedi.

Kiriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz’de kurulan üçlü işbirliklerine verdiği önemin altını çizdiği açıklamasında, “bu işbirliği oluşumları  önce Yeni Demokrasi Partisi hükümeti zamanında başladı, önceki Yunan hükümeti devam ettirdi ve şimdi biz, Doğu Akdeniz’in neredeyse bütün devletleri ve Doğu Akdeniz’e yoğun stratejik ilgi duyan diğer önemli devletler arasında  üçlü düzeyde özlü bir işbirliği çerçevesi oluşturan bu olumlu emsal üzerinden gitmeyi umuyoruz” da dedi.

Fotoğraf CNA

Bu haber toplam 1811 defa okunmuştur
Etiketler :