1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 803 kaybın kimlik tespiti yapıldı
803 kaybın kimlik tespiti yapıldı

803 kaybın kimlik tespiti yapıldı

676 Kıbrıslı Rum ve 127 Kıbrıslı Türk kaybın kimlik tespiti yapıldı

A+A-

Kıbrıs’ta son yıllarda Kayıp Şahıslar Komitesi’nin yapmış olduğu çalışmalar çerçevesinde 676 Kıbrıslı Rum ve 127 Kıbrıslı Türk kaybın kimlik tespitinin yapıldığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin verilerine göre, 2007 yılından bugüne 491 Kıbrıslı Rum ve 127 Kıbrıslı Türk’ün kimlik tespitinin yapıldığını aktardı. Gazete, geriye kalan 185 Kıbrıslı Rum’un ise Güney Kıbrıs’ın üstlendiği inisiyatifle kimlik tespitlerinin yapıldığını belirtti.
Gazete, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin son projesi başlamadan önce kimlik tespitleri yapılan 185 Kıbrıslı Rum’dan 28’inin kayıp, 22’sinin “126 listesinde” (kayıplar listesinden çıkarılan 126 kişi) yer alanlar, 135’inin de hayatını kaybetmiş kişilerden oluştuğunu aktardı.
Haberde, 2005 yılında, Kıbrıslı Türkler tarafından çıkarılan bir miktar Kıbrıslı Rum’un kalıntısının, 2006 yılında Kayıp Şahıslar Komitesi’ne teslim edildiği de belirtildi.

Bazı kayıplarla ilgili konu kapanmadı

Bu arada, gazete, bazı ailelerin, kendilerine gömmeleri için küçük kemik parçalarının verilmesi üzerine tepki gösterdiğini ve Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nın da Kıbrıs Rum hükümeti için bazı kayıplarla ilgili konunun kapanmadığını belirttiği bir mektup yazdığını bildirdi.
Gazete, gerek ailelerin, gerekse Kıbrıs Rum tarafının eksik olan kemiklere ne olduğu konusunda ikna edici yanıtlar verilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu belirtti.
(tak)

Bu haber toplam 1421 defa okunmuştur