1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Girne Belediyesi tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Pazar günü, Kıbrıslı şairler ve Uluslararası Aktivistler Birliği’nin katkılarıyla, söyleşi ve şiir dinletisi gerçekleştirileceği bildirildi.

A+A-

 

Girne Belediyesi tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Pazar günü, Kıbrıslı şairler ve Uluslararası Aktivistler Birliği’nin katkılarıyla, söyleşi ve şiir dinletisi gerçekleştirileceği bildirildi.

Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Leymosun Kültür Evi’nde gerçekleşecek etkinlikte, Türkiye’den Uluslararası Aktivist Üyesi Ayşe Akgül, Mali Müşavir- SPK Uzmanı Psikolog Emine Usta, Şair-Yazar Aliye Özlü, Şair-Yazar Suna Aras Dinçarslan, Şair-Yazar Fatoş Avcısoyu Ruso ve Şair-Yazar Nafia Akdeniz’in konuşmaları ve şiir dinletileri yer alacak.

Etkinlik 15.00-18.00 saatleri arasında ve halka açık olacak.

Etkinlikte, “Kadın Ayaklanmaları Tarihi”, “Şiddete Maruz Kalan Kadınlar”, “En Tehlikeli Hiçlik Ötekileşmek”, “Bebekler Nereden Geliyorlar? Nereye Gidiyorlar?”, “Bitmeyen Çığlık” konu başlıklarında konuşmaların yer alacağı kaydedildi.

Bu arada “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” dolayısıyla sendikalar mesaj yayınlamaya devam ediyor.

LATİFOĞLU: “ÇALIŞMA HAYATINDA KÖLELİK DÜZENİNE BAŞKALDIRININ YILDÖNÜMÜ OLAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ HER YIL DAHA İYİ BİR DÜNYA BEKLENTİSİNİ DİLE GETİREREK KUTLAMAKTAYIZ”

HÜR-İŞ Federasyonu Başkanı Yakup Ö. Latifoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Çalışma hayatında kölelik düzenine başkaldırının yıldönümü olan 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü her yıl daha iyi bir dünya beklentisini dile getirerek kutlamaktayız” ifadesini kullandı.

Sanayi Devrimi’nin başlandığı yıllarda köle gibi çalıştırılan kadın işçilerin 8 saatlik çalışma günü için başlattıkları mücadelenin sonucunda bu uygulamanın dünyada kabul gördüğünü anlatan Latifoğlu, uygulanan 8 saatlik mesai düzeninin, sermayenin daha fazla kar etmesi adına değişik şekillerde ortadan kaldırılmaya, kölelik düzeni geri getirilmeye çalışıldığını savundu.

Latifoğlu’nun mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Emekçilerin ve emeğin bilinçli bir şekilde sömürülmesi için uluslararası sermayenin dayattığı esnek çalışma, evden çalışma ve taşeron işçilik yeni bir kölelik düzeni ve ucuz işçilik cenneti yaratmaya yönelik uygulamalardır. Hür-İş Federasyonu olarak bunu şiddetle reddederiz. Çevremize baktığımız zaman Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün yarattığı sıkıntıların yanında ortadoğunun kan gölüne döndüğü ve silahların hiç susmadığını görürüz. Bundan en çok mağdur olanlar çocuk ve kadınlardır. Ayrıca taciz, ırza geçme ve cinayetler de kadınların yaşadıkları mağduriyetlerin başında gelmektedir. Devletler bu mağduriyetlerin yaşanmaması için gerekli önlemleri süratle almalı, silah tüccarlarının zengin olması için körüklenen savaşlar dünyada bir son bulmalıdır. Daha güzel bir dünya ve adamızda çözüm barışının bir an önce yerleşmesi dileği ile ülkemiz ve tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun”

TÜRK-SEN: KADINLAR KARAR ALMA MEKANİZMALARINA DAHA ÇOK KATILIRSA ÜLKE KALKINMASINA DAHA ÇOK ARTI DEĞER KATILIR

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), kadınların karar alma mekanizmalarına daha çok katılmaları halinde, ülke kalkınmasına daha çok artı değer katılacağını vurguladı.

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, kadınların, aktif görev aldıkları her platformda başarı grafiklerini yükselterek kendilerini her zaman kanıtladıklarını kaydetti.

Bıçaklı, “Türk-Sen, kadın, erkek eşitliğini ve eşit işe eşit hak prensibini her zaman savunurken ne acıdır ki dünkü ve bugünkü hükümetler döneminde yapılan yasal düzenlemelerle ortadan kaldırılmış ve son dönemlerde istihdam edilen çalışanların aleyhine bu denge bozularak bugün açlık sınırının altında bir maaşla çalışmaya mahkum edilmişlerdir” görüşüne yer verdi.

Geçmişte “göç yasasına” karşı aynı kulvarda mücadele edenlerin bugün sessiz kalmasını anlamalarının mümkün olmadığını belirten Arslan Bıçaklı hükümetin tutumunu kadınlar adına şiddetle protesto ettiklerini ifade etti.Arslan Bıçaklı, ülkedeki ve dünyadaki tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı; sağlık ve başarı dolu bir yaşam diledi.


KOOP-SEN GÜN NEDENİYLE MESAJ YAYIMLADI

Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Koop-Sen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, 8 Mart’ın tüm dünyada ve ülkede “kadınların eşitlik, refah ve barış dolu bir yaşam için özlemlerini ve bu amaçla mücadelelerini sürdürme kararlılıklarını bir kez daha dile getirdikleri birlik ve beraberlik günü olarak” kutlandığına dikkat çekildi.

8 Mart 1857'de New York'lu tekstil işçisi kadınların grevi ile başlayan mücadelenin, çalışma saatlerinin azaltılması ve ücretlerin yükseltilmesi amacını taşıdığı anımsatılan mesajda, bu direş ardından tekstil ve tütün sanayinde birbiri ardına grevler başladığı ve bu direnişi anmak üzere, 8 Mart 1908 yılında yine New York'ta "Cotton'' tekstil fabrikasında kadın işçilerin daha iyi çalışma koşulları için greve gittikleri hatırlatıldı.

“Maalesef kadınlar patronları tarafından fabrikaya kilitlenmiş ve çıkan yangında 129 kadın işçi can vermişlerdi. Bu gelişmeler, kadının ekonomik ve toplumsal hayatta tam eşitliğini amaç edinen 2.Enternasyonale bağlı kadın toplantısında, Klara Zetkin'in önerisi ile 8 Martın mücadelede hayatını kaybeden işçi kadınların anısına atfen ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak anılması kabul edilmiştir” ifadelerine yer verilen mesajda, süreç hakkında bilgi verildi.

Tüm dünyada yüzyıllar süren emek mücadelesinde, özellikle de kadın emeğinin sömürüsüne karşı yürütülen uzun mücadeleye dikkat çekilen mesajda, içinde bulunulan 21.YY’ da henüz daha kadının hak ettiği toplumsal değere ulaşmasının sağlanamadığı kaydedildi. Ülkede de bu sürecin farklı gelişmediğine işaret edilen mesajda şu ifadelere yer verdili:

“Yaşadığımız coğrafyada barış ve refah hedefimiz olmalı. Barışı inşa ederken, sosyal, kültürel ve ekonomik refahın sağlanması ve kalıcılaştırılması için de hiçbir cinsiyet ayrımı yapmadan, her bireyin katkısı ve katılımcılığı eşitlik ilkesi ile sağlanmalıdır. Bu amaçlatoplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının yaşamımızın her alanında yer edebilmesi için bu yöndeki gayretlerimizi içselleştirilerek geleceğe taşımayı amaç edinmeliyiz.Kooperatif Merkez Bankası Ltd. ve iştirakleri ve Tüm Kooperatiflerin, kuruluşlarından bu güne kadar olan süreçte ülke ekonomisine yaptığı katkı tartışmasız çok anlamlıdır. Bu başarının temelinde de Kooperatif çalışanları büyük rol oynamaktadır. Gelişen teknolojinin yanındaKooperatifçilik anlayışını içselleştiren, işinin ehli olan çalışanlar, kadın-erkek ayrımı yapılmayan eşit kariyer, gelişim ve başarı fırsatı sağlanan çalışma olanakları ile ancak en iyi verimliliğe ulaşabilirler. Bu da doğal olarak çalışanların motivasyonunu artırıp kurumumuzun başarısını sürekli kılabilecektir.”

(tak)

Bu haber toplam 2254 defa okunmuştur