1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Sendikalar ve Sivil Toplum Örgütleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımlıyor

A+A-

Sendikalar ve Sivil Toplum Örgütleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımlıyor...

İşte mesajlar: 

 

TDP’DEN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ MESAJI…

 Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi (TOCEK), "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" nedeniyle mesaj yayımladı
Mesajda, “Hayalini kurduğumuz dünyada, herkesin dil, din, etnik köken, özel gereksinim, cinsiyet ve cinsel yönelimine bakmaksızın eşit olduğunu düşünürken; içinde yaşadığımız gerçekler ne yazık ki bunu karşılamakta yetersiz kalmaktadır. 8 Mart gibi emek ve mücadeleye adanmış günler, ayrımcılığa uğramış ve hakları gözetilmeyen kadın, yaşlı, çocuk, LGBTIQ ve özel gereksinimli gruplarla ilgili farkındalığımızı artırmaya ve devletin bu konulardaki eksiklikleri ile tekrar yüzleşmeye adanmış farkındalık günleridir” denildi. 
Mesajda, KKTC’nin geri kalmış ülkelere nazaran daha iyi bir tablo çizerken, gelişmiş toplumlara bakıldığında ise alınması gereken daha çok yol olduğunun görüldüğü kaydedildi.
“Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verirken, onların bilgilerini sorgulamaktan ve bilgilerini ispat etmelerini istemekten kendimizi alamıyor, başarılarının altında hep bir neden arıyoruz. Hukuki alanda kadınlarımız için yasaları iyileştirmeye çabalarken, diğer yandan onları şiddete ve her türlü istismara karşı korumakta yetersiz kalıyoruz. Devlete ait bir sığınma evinin olmayışından dolayı kadınlarımızı koruyamıyor, şiddet odaklarına geri gönderiyor ve ev içi şiddet kurbanı olarak hayatlarını kaybetmelerine göz yumuyoruz” denilen mesajda,  Lefkoşa Türk Belediyesinin kendi kaynakları ile açtığı ve bugüne kadar onlarca kadına ikinci bir şans tanıyan Kadın Sığınma Evi’ne gelen taleplerin yoğunluğundan da anlaşılacağı gibi Kadın Sığınma Evlerinin bir ihtiyaçtan çok, zaruret olduğu vurgulandı.
TDP TOCEK mesajında, “Bu nedenle 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde her ilçeye sığınma evi kazandırabilmek için çalışmayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” ifadeleri yer aldı.
Mesajda,  şunlar dile getirildi:
“Her geçen gün yaşama dair eleştirilerimizi yaparken, komşumuzun attığı imdat çığlıklarına susarak, yapılan yanlışı görmezden geliyor ve hatta tekrarlanması için cesaretlendiriyoruz. Böylelikle hepimiz şiddeti normalleştiriyoruz. Kadınlarımıza çalışma hakkı verirken, iş yerlerinde uğradıkları ayrımcılığa ve istismara karşı yine toplum olarak gözlerimizi kapatıyoruz. Kazanılmış hakları olmasına rağmen, kadınlarımıza haklarını öğrenmeleri ve kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir ortam kazanabilmeleri için çabalamıyoruz.”

Tüm bunlar ışığında, TDP TOCEK’in   bu yıl 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü anma programı çerçevesinde, kadını merkeze alan konularda farkındalık yaratmak için seminerler düzenlemeyi odağına aldığı,  seminerler kapsamında ‘Aile İçi Şiddet’, ‘Aile Güçlendirme Programı’, ‘Ev İçi Şiddet Yasa Tasarısı’nı ve ‘Sığınma Evleri’nin önemini konuşup tartışacakları ifade edildi.
Kadını güçlendirecek olanın,  kadın dayanışması ve yine kadının kendisi olduğu vurgulanan mesajda, “Ezilen sömürülen kadınlar olarak bizlere düşen görev de yine görmezden gelmemek, susmamak ve ses çıkarmak olmalıdır” denildi.


İŞAD: “KADINLARA İTHAF EDİLEN EN ÖNEMLİ GÜN DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ”

Kıbrıs Türk İş Adamları Derneği (İŞAD), kadınlara ithaf edilen o kadar özel günün arasında en önemli günün belki de Dünya Emekçi Kadınlar Günü olduğunu vurguladı.

İŞAD As Başkanı Enver Mamülcü, yaptığı yazılı açıklamada, “Onlar hayatımızın en özel varlıkları... Kimi annemiz, kimi hayatımızın en büyük aşkı, kimi arkadaşımız, kimi ise göz bebeği kızımız... Kadınlara ithaf edilen o kadar özel günün arasında en önemli gündür belki de Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ifadelerini kullandı.

Haklarından vazgeçmeyen, inancını ve kendine güvenini asla kaybetmeyen güçlü kadının günü olan bu günde herkesin hayatındaki güçlü kadınları mutlu edecek bir nüansla yüceltmesi gerektiğini kaydeden Mamülcü, kadınların sadece bugün değil, her gün baş tacı edilmesini istedi.

Mamülcü, kadınlardan alınan ilhamla dünyanın daha güzel bir yer haline geldiğini unutmamak gerektiğini kaydederek, ülkemiz koşullarında iş ve çalışma hayatında mücadele eden ayakta dimdik duran tüm emekçi kadınların dünyanın en başarılı insanları olduğunu belirtti.


ULUÇAY: “KADINLARIN HAK ETTİĞİ YERE GELEBİLMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay kadınların hak ettiği yere gelebilmesini sağlamak için daha çok yolları olduğunu söyledi ve sosyal devlet olmasının da böyle bir olgu olduğunu vurguladı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle Kamu-Sen Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi’nden bir heyeti kabul etti.
Cumhuriyet Meclisi’nde saat 10:00’da gerçekleştirilen kabulde konuşan Kamu-Sen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri ve Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Ayşe Özdemirağ konuşmasında kadınların sorunlarını dile getirerek taleplerde bulundu.

“ÇALIŞAN KADINLAR AİLE VE ÖZEL HAYATLARIYLA İLGİLİ SORUNLAR YAŞIYOR”
Dünyanın ekonomik yönden gelişmesiyle iş hayatıyla ilgili sorunların da arttığını kaydeden Özdemirağ, çalışan kadınların aile ve özel hayatlarıyla ilgili sorunlar yaşadıklarını kaydetti.
Dünya genelinde iş aile ve özel hayatın uyumlaştırılmasıyla ilgili bir kavram gelişmeye başladığını dile getiren Özdemirağ, KKTC’de de iş ve aile hayatının koordine edilebilmesiyle ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.
Özdemirağ, yeni Kamu Görevlileri Yasa taslağında iş ve aile yaşantısı konusunda bazı düzenlemeler yapıldığını ancak bakmakla yükümlü olduğu yaşlı anne babası olan çalışanların bu durumda mazeret izni alınabilmesinin da yasada yer almasını istedi.
Vardiya çalışan kadınların emzirme izni konusunda sıkıntılar yaşadığını da söyleyen Özdemirağ, bu konuda düzenleme talebinde bulundu.

“MOBİNG UYGULAYAN SUÇLU SAYILSIN”
Mobing  uygulayan kişilerin suçlu sayılması için düzenleme beklentilerini de dile getiren Özdemirağ, Kamu Görevlileri yasasında mobingin nasıl araştırılacağı hususunda bir açıklama bulunmadığını, nasıl bir yol izleneceğinin yasada yer almasını, tüm  taleplerinin özel sektör çalışanı kadınlar için de uygulanması zorunluluğunun önünün gerekli yasalarla açılmasını istedi.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDET KONUSUNDA DEVLET EYLEM PLANI…”
Kadına yönelik şiddet konusunda bir devlet eylem planı hazırlanması gerektiğini de kaydeden, Özdemirağ, Toplumsan Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin tam anlamıyla  müdürüyle odacısıyla bir daire olarak faaliyet sürdürmesine yönelik adım atılmasını da istedi.

ULUÇAY
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay da kadınların hak ettiği yere gelebilmesini sağlamak için daha çok yolları olduğunu söyledi ve sosyal devlet olmasının böyle bir olgu olduğunu vurguladı.
“İnşallah biz de sosyal devlet olma anlayışlını yerleştirmek için gereken adımları atabiliriz” diyen Uluçay, bu anlayışın bir kültür haline gelebilmesinin herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Bunun için canla başla çalışmaları gerektiğini kaydeden Uluçay, sorunların giderilebilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için kadın erkek herkesin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı.

 


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kadın Eğitimi Kolektifi, Akdoğan Fikir Sanat Atölyesi, BES, GÜÇ-SEN, HAK-SEN, KTÖS, Baraka Kültür Merkezi ve Bağımsızlık Yolu’nun ortak organizasyonuyla 8 Mart Yürüyüşü gerçekleştiriliyor.

Kadın Eğitimi Kolektifi aracılığıyla örgütler tarafından yapılan ortak  açıklamada, yürüyüşün ,bugün  saat 17.30’da Dereboyu Citroen Işıkları’ndan başlayarak Meclis önünde tamamlanacağı hatırlatılarak,  kamusal kreş, her bölgeye sığınma evi, özel sektörde sendikalaşma gibi taleplerle gerçekleştirilecek yürüyüşün herkese açık olduğu duyuruldu.

KIBRIS TÜRK HEMŞİRELER VE EBELER SENDİKASI TÜM EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜNÜ KUTLADI

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, 8 Mart 1857’de daha iyi çalışma koşulları için direnen ve bu uğurda hayatlarını kaybeden tüm emekçi kadınları saygı ile andı; tüm emekçi kadınların gününü kutladı. Sendika Başkanı Ali Özgöçmen, dün yaşanan trafik kazasında hayatını kaybeden kadınlara da rahmet diledi ve kazadan duyduğu üzüntüyü ifade etti.


GİRNE DÜŞÜNCE DERNEĞİ KADINLARIN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİN ERKEKLERİNKİYLE EŞİT OLARAK SAĞLANMASI GEREKTİĞİNİ KAYDETTİ

Girne Düşünce Derneği, kadınların temel hak ve özgürlüklerinin erkeklerinkiyle eşit olarak sağlanması gerektiğini kaydetti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Dernek Asbaşkanı Sadiye Ada Raman, kadınların da çözüm müzakerelerinde masada olması gerektiğini ifade etti ve siyasette kadın temsiliyetinin kadınların görünür olması için şart olduğunu belirtti.

“Adanın kuzeyinde kayıt dışı çalıştırılan kadın emeği göz ardı edilmekte, özel sektörde ve kamuda çalışan kadınların hakları gasp edilmektedir. Özel sektörde çalışan kadınların çalışma saatlerinin tekrardan düzenlenip kayıt altında tutulması ve denetlenmesi gerekmektedir” diyen Raman, kamuda çalışan kadınların yıpranma payları konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini de vurguladı.


TATAR, 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk kadının gerek varoluş ve özgürlük mücadelesi ile devlet kurma sürecinde; gerekse ekonomideki sıfır noktasından belirli bir kalkınmışlık düzeyine erişilmesi hamlelerinde çok değerli katkıları olduğuna dikkati çekti.

Tatar, Ulusal Birlik Partisi olarak kadının her alandaki etkinliğini artırmayı bir görev saydıklarını da vurguladı.

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, bir anne, bir eş, bir hayat arkadaşı olan kadına yönelik şiddet ve istismara başvuranlar için her türlü cezalandırıcı ve önleyici düzenlemenin yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

Tatar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Tatar, mesajında şunları kaydetti:

“Birleşmiş Milletler örgütü, kadının yaşamımızdaki rolü ve önemimin vurgulanması, kadın sorunlarına dikkat çekilmesi amacıyla 1977 yılında, 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan etmiştir.

Bu doğru kararın önemli bir farkındalık yarattığı kesindir.

Dünyada ve ülkemizde kadının hayatımızdaki rolü her geçen yıl artmakta, kadın sorunlarına çözüm bulma çabaları hız kazanmaktadır.

Yapılması gereken ise, her yıl, geçmiş yılın muhasebesi yapılarak biraz daha ileri gidilmesi için tedbirler alınmasıdır.

Kıbrıs Türk kadını gerek varoluş ve özgürlük mücadelemiz ile devlet kurma sürecimizde gerekse sıfır noktasından belirli bir kalkınmışlık düzeyine erişilmesi için yapılan ekonomik hamlelerde çok değerli katkılar sağlamıştır.

Kadınlarımızın bugün de yaşantımızda çok önemli yerleri vardır.

Kıbrıs Türk kadını yasamadan yürütmeye ve yargıya, iş dünyasından kültür sanata pek çok alanda kendini ispatlamıştır. Biz, Ulusal Birlik Partisi olarak kadının her alandaki etkinliğini daha da artırmayı bir görev sayıyoruz.

En büyük sorunumuz ise bir anne, bir eş, bir hayat arkadaşı olan kadına yönelik şiddet ve istismardır.

Kadına yönelik şiddet ve istismar asla kabul edilemez. Çağdaş insan için kadına yönelik şiddet ve istismar büyük bir ayıptır. Devletler, hükümetler ve toplumlar bu ayıbın giderilmesi üzerinde önemle durmalıdır.

Kadına yönelik cinsel istismar, şiddet haberlerinin medyamızda yoğun bir şekilde yer alması, televizyon haberlerinden izlediklerimiz, duyduklarımız bizleri üzmektedir. Bunların bize gösterdiği gerçek ise daha çok çalışmamız gereğidir. Bu nedenle Devletin ilgili tüm kuruluşları ile sivil toplum örgütleri çalışmalarını daha da artırarak, etkinleştirerek yaşanan sıkıntıların geride kalmasını başarmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Kadınlar Günü’nde tüm kadınlara sağlık, başarı ve mutluluklar diliyor, herkesi saygıyla selamlıyorum.”


TÜRK-SEN’DEN “EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” VURGUSU

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, her zaman kadın erkek eşitliğini ve ‘eşit işe eşit ücret’  ilkesini savunan bir örgüt olarak bu yöndeki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Bıçaklı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bütün dünyada olduğu gibi KKTC’de de yıllarca mücadele edilerek kazanılan kadın hakları gün geçtikçe daha da geliştirilmesi beklenirken, hükümetler tarafından daha da gerilettirildiğini savundu.

“Özellikle son dönemlerde adına Kamu Reformu diyerek çalışanların hakları ciddi şekilde budanmak istenmektedir” diyen Bıçaklı, her zaman kadın erkek eşitliğini ve “eşit işe eşit ücret” ilkesini savunan bir örgüt olarak bu konuda mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

Bıçaklı, şöyle devam etti.

“Beklentimiz,  gerek ülkemizde gerekse dünyada özellikle’de Kadın Emekçilerin hakları, korunarak hatta artırılarak kadınlarımızın daha Sağlıklı,  daha Mutlu ve Barış içinde bir hayat sürdürmeleri sağlanır” ifadelerini kullandı. Türk-Sen olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlar sağlıklı, mutlu huzurlu bir yaşam dileriz.”


HÜR-İŞ “KADINLARIMIZIN ONURLU YAŞAM VE HAYAT MÜCADELELERİNDE YÜCELMELERİ İÇİN DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLACAĞIZ”

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İŞ), bağlı sendikaları ile birlikte,   her koşulda, her zaman, her yerde kadınların onurlu yaşam ve hayat mücadelelerinde daha da yücelmeleri için dayanışma içinde olacağını bildirdi.

Hür-iş Genel Sekreteri Ali Yeltekin, yayımladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında, dünyada ekonomik krizlerde, düşük ücrette, sömürü düzeninde, haksızlık ve ezilen sınıf olarak gelişmemiş ülkelerde hayatın en zor anları, en zor koşullarının kadınlar için olduğunu kaydetti.

Yeltekin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, ülkede kadına karşı işlenen suçların gün geçtikçe arttığına, kadın cinayetlerinin neredeyse iş cinayetlerinin sayısına ulaştığına dikkat çekti.

Yeltekin, ülkede kadınların sorunlarının ciddi anlamda giderek arttığını ve her türlü olumsuz koşulun etkisinin kadınları mağdur ettiğini kaydederek, Cumhuriyet Meclisi’ndeki 9 kadın milletvekilinin bu konuda hiçbir adım atmadığını savundu.


SİBEL SİBER “KADINLARIMIZIN EŞİT VE ÖZGÜR BİREYLER OLARAK VAR OLMALARI İLE DAHA GÜZEL BİR DÜNYAYA ULAŞILACAK”

Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı Sibel Siber, yaşamın her alanında üreten, emek veren, ter döken tüm kadınların,  güven içinde, hak ve adalet ilkeleri temelinde eşit ve özgür bireyler olarak var olmaları ile daha güzel bir dünyaya ulaşılacağını vurguladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Sibel Siber, devlette ve diğer üst kademe yönetimlerinde, karar alma mekanizmalarında kadın sayısının artmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Donanımlı ve yönetim kabiliyeti yüksek kadınların bu görevlere gelmesi ile daha iyi bir yönetim anlayışının yerleşeceğine hiç şüphe yoktur” dedi.

Yönetimde daha çok kadın ile daha iyi bir yönetim algısının ve bu yönde toplum bilincinin yerleşmesi için çok yönlü çaba ortaya koymak gerektiğine dikkat çeken  Siber, bu çabada en büyük görev ve sorumluluğun  üst kademe yönetimindeki kadınlara  düştüğünü, çünkü onların  başarılarıyla, özgüvenli çalışmalarıyla toplumun birer rol modeli olduklarını vurguladı.

Siber mesajında şunları ifade etti:

“Ülkemizdeki kadın sorunlarına çözüm bulmak için devletteki ilgili birimlerin durum tespiti yaparak, kurumsal bir yapı içerisinde çözüm üretmesi yanında sivil topluma da büyük görevler düşmektedir. Sivil toplum ile iş birliği halinde toplum bilincini yükseltecek eğitim çalışmaları ve uluslararası kurumlarla ortak çalışmalar ile kadınlarımızın yüz yüze kaldığı birçok sorunu aşmak mümkündür.

Her olumlu adım ile bir engel aşılacak ve daha kaliteli bir yaşama ulaşılacaktır. Günümüzde ne yazık ki savaşların ve göçlerin yarattığı travmalar yanında kadına şiddet bu yüzyılın da utancı olmaya devam etmektedir.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir kez daha ülkemizde ve dünyada yaşamın kalitesini aşağı çeken tüm olumsuzlukların ve tüm engellerin kalkacağı, barış ve huzur dolu bir dünya diliyorum.”

Bu haber toplam 2826 defa okunmuştur