1. YAZARLAR

  2. Meltem Sonay

  3. 7 Ocak onaylandı, Takvim Resmen işlemeye başladı!
Meltem Sonay

Meltem Sonay

7 Ocak onaylandı, Takvim Resmen işlemeye başladı!

A+A-

Bir süredir ‘netleşmesi’ beklenen erken seçim tarihi dün Cumhuriyet Meclisi, Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi kararı ile 7 Ocak 2018 olarak kesinleşmiş oldu.

Komite’den UBP ve CTP Milletvekilleri’nin olumlu oyu ile OYÇOKLUĞU’yla alınan 7 Ocak 2018’de Erken Genel Seçim kararı, önümüzdeki Pazartesi de Genel Kurul'da oylanacak.

Komite’de alınan karar sonrası UBP Milletvekili Komite Başkan İzlem Gürçağ kararın OYÇOKLUĞU ile alındığına vurgu yaptı.

Seçim Yasakları’na SON 1 HAFTA!

Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay ise 7 Ocak 2018 tarihinin komitede onaylanması ile takvimin de başladığına işaret etti.

Buna göre; seçim tarihi olarak 7 Ocak 2018 önümüzdeki Pazartesi Meclis Genel Kurulu’nda da oylanacak. Onaylanması ile de 60 günlük seçim yasakları başlayacak.

Başbakan’ın ‘BÜTÇE UMURSUZLUĞU’!

Demokrat Parti Milletvekilleri’nin seçim tarihinin onaylandığı komitede ‘BÜTÇENİN GEÇİRİLMESİ’ne ilişkin ciddi kaygılarını dile getirdiği, CTP’nin erken seçim tarihi ile birlikte bütçenin geçirilmesi konusunda da hassasiyet göstereceğini belirttiği öğrenildi.

YENİDÜZEN'e bilgi veren CTP milletvekili Fazilet Özdenefe, CTP'nin erken seçim tarihi ile birlikte bütçenin geçirilmesi konusunda da hassas olduğunu vurgulayarak hükümetin sorumluluğu olmasına rağmen bu konuda CTP'nin sorumlu davrandığını söyledi.

Özdenefe, "Hükümet Anayasanın 5. Maddesi tahtında seçim tarihine kadar yürütme yetki ve sorumluluğuna sahiptir. Bütçe de bu sorumluluğun bir parçasıdır" dedi.

YENİDÜZEN'e konuşan CTP milletvekili Erkut Şahali ise "Komitede DP bütçenin geçirilmesine ilişkin ciddi kaygı dile getirdi. Biz bu konuda her tülü işbirliğine açık olduğumuzu söyledik. Takvimin işleyişi konusunda CTP hükümete yardımcı olmaya hazırdır. Ama son kertede şunu söylüyoruz; biz CTP olarak normal takvimin uygulanarak bütçenin geçirilmesine de varız. Ama Başbakan'ın bütçe konusunda umursuz davrandığını görüyoruz. Zaten kendisi de söylüyor, 'ne var yani bütçesiz girilen yıllar oldu' diye konuşuyor. Hükümet etme sorumluluğu seçim gününe, hatta devir teslim gününe kadar devam eden bir sorumluluktur. Bu nedenle bütçe konusundaki sorumluluk hükümet partilerine aittir" dedi.

 


Meclis’in KIDEMLİLERİ…

En eski Angolemli…

Cumhuriyet Meclisi’nin en deneyimli isimleri TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, CTP Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer,  DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve UBP Mağusa Milletvekili Dr. Ahmet Kaşif…

Katıldığı 1981 Genel Seçimleri’nde Toplumcu Kurtuluş Partisi Mağusa Milletvekili seçilerek Meclis’e giren Angolemli, Kurucu Meclis de dahil, 2005 yılına kadar 5 dönem milletvekilliği yaptı.

Bir süre ara veren ve seçimlere katılmayan Hüseyin Angolemli, 27 Haziran 2010 tarihinde yapılan Milletvekilliği Ara Seçimlerinde Toplumcu Demokrasi Partisi’nden Mağusa Milletvekili seçilerek yeniden girdiği Meclis’teki yerini 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimleri’nde de korudu… Angolemli yeniden Milletvekili Adayı…

Soyer’in ilk seçimi 1985…

CTP’nin ve Meclis’in en tecrübeli isimlerinden Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, 1985 Genel Seçimleri’nde Milletvekili seçilerek girdiği Meclis’te 1993 Erken Genel Seçimleri’nin ardından da yerini aldı.

6 Aralık 1998 Genel Seçimleri’nde, 14 Aralık 2003 Genel Seçimleri ile 20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimleri, 19 Nisan 2009 ve 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimleri’nde de seçmenin oyu  ile Meclis’te yerini alan Soyer, bu yıllar arasında Bakanlık görevlerinin yanı sıra bir dönem Başbakanlık görevi de üstlendi.

Denktaş da ilk 3’te!

1990 Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçilerek Meclis’e giren Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Milletvekili seçilir seçilmez oluşan Hükümet’te Bakanlık görevi de üstlendi…

1993 Erken Genel Seçimlerinde bu kez Demokrat Parti’den Lefkoşa Milletvekili seçilen Denktaş, o günden bu yana Meclis’te…

Kaşif 1990’dan beri bir orada, bir burada!..

Yıllar içerisinde DP ve UBP arasında gidip gelen şimdilerin UBP Milletvekili Dr. Ahmet Kaşif de Meclis’e 1990 Genel Seçimleri’nde girenlerden…

1990’da Yeni Doğuş Partisi’nden Milletvekili seçilerek Meclis’te yerini alan Kaşif, o gün bugündür bir UBP’de, bir DP’de yer aldı ancak hemen her hükümette de Bakanlık görevi yaptı.

Dr. Ahmet Kaşif önümüzdeki seçime de UBP Mağusa Milletvekili Adayı olarak katılmaya hazırlanıyor…


Meclis’in EN YENİLERİ…

Temmuz 2013 seçimlerinin ardından Meclis’e girmeye hak kazanan 50 milletvekilinden 20’si tamamen YENİ YÜZLER’di…

Cumhuriyetçi Türk Partisi, 2013 seçimlerinde en çok yeni isimle Meclis’te yerini alan partiydi. Mağusa’dan Asım Akansoy, Erkut Şahali, Girne’den Fazilet Özdenefe, Güzelyurt’tan Armağan Candan ve Hüseyin Erçal, İskele’den Biray Hamzaoğlulları, Lefkoşa’dansa Doğuş Derya, Tufan Erhürman ve Birikim Özgür Temmuz 2013 seçimi sonrası Meclis’e giren vekillerden…

Bu seçim sonrası UBP’de de yeni olarak Faiz Sucuoğlu, Dursun Oğuz, Erdal Özcenk, İzlem Gürçağ ve Ali Pilli ismini Milletvekili listesine yazdırmıştı.

TDP, Girne Milletvekili Zeki Çeler’le yep yeni ve genç bir ismi Meclis’e sokarken, Özdemir Berova, Menteş Gündüz, Fikri Ataoğlu, Hakan Dinçyürek ve Hamit Bakırcı da DP listelerinden seçilip Meclis’te yerini alan yeni isimlerdi…

Özcenk hariç hepsi devam…

Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimlik görevini vekaleten yürütürken 2013 seçimlerinde UBP Mağusa Milletvekili Adayı olan Dr. Erdal Özcenk, seçim sonrası Mağusa Milletvekili olarak Meclis’te yerini almıştı.

Komitelerdeki görevlerinin yanı sıra, Meclis İdare Amiri Görevini de yürüten Dr. Erdal Özcenk, yeni dönem için aday olmayacağını açıkladı.

 

 

Bu yazı toplam 2738 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar