1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “60 okulda tamirat-tadilat ve ek binaya ihtiyaç var”
“60 okulda tamirat-tadilat ve ek binaya ihtiyaç var”

“60 okulda tamirat-tadilat ve ek binaya ihtiyaç var”

KTÖS, eğitimdeki sorunlara ilişkin görüşlerini ve önerilerini basın toplantısıyla aktardı... “İlkokullarda 40, 78 rehber ve okul öncesinde de 24 öğretmene ihtiyaç var”

A+A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Başkanı Semen Yönsel Saygun, eğitimin kamusal, eşit, nitelikli, parasız olması gerektiğini ifade etti.  KTÖS yetkilileri, eğitimdeki sorunlara ilişkin görüşlerini aktarmak ve çözüm önerileri sunmak için Lefkoşa Merit Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Genel Sekreter Şener Elcil, KTÖS’ün 1999 yılında ortaya koyduğu sorunların o günlerden bugüne azalma göstermediğini, aksine daha da arttığını dile getirildi.

Bazı eğitim kitaplarında militarist, cinsiyetçi, şovenist, milliyetçi ve ırkçı söylemler bulunduğunu kaydeden Elcil, “çocukların eğitim hakkı gasp ediliyor” gerekçesiyle siyasiler tarafından eleştirilen sendikaların eylemi en son seçenek olarak düşündüğünü söyledi. Elcil, yasanın geçmemesinden dolayı özel eğitim merkezlerinde öğretmen bulunmadığını, TC’den gelen öğretmenlerle sistemin yürütüldüğünü, bu arada da 73 KKTC vatandaşı öğretmenin ise işsiz beklediğini ifade etti.

İlk etapta ilkokullarda 40, okul öncesinde 24, ayrıca 78 de rehber öğretmene ihtiyaç bulunduğunu belirten Elcil, özel eğitim gereksinimi olan çocuklar için kaç öğretmene ihtiyaç duyulduğunun henüz belirlenmediğini, özel eğitim merkezlerindeki eğitimin de yapılması gerektiği gibi yapılmadığını, orta eğitimdeyse hiç özel eğitim bulunmadığını anlattı. 4 yaş grubu çocuklarda şu anda devletin istihdam ettiği hiçbir öğretmen yardımcısı bulunmadığını da dile getiren Elcil, 4 yaş grubunun öğretmen yardımcısı kadrolarında sıkıntılar bulunduğunu, okul müdürlerinin kaynak bulmak üzere velilerden para toplamaya çalıştığı duyumlarının geldiğini ifade etti. Müdürlerin hiçbir parayı almaya ve kullanmaya yetkisi olmadığını vurgulayan Elcil, devletin bu tür harcamalar için bütçe ayırması gerektiğini söyledi.

Altyapı sorunları

Okullardaki altyapı sorunlarından da bahseden Elcil, ekonomik kaynakların ayrılmaması nedeniyle okulların altyapı sıkıntıları olduğunu, laboratuar, kütüphane, oyun alanı, spor salonu gibi eksikliklerin giderilmeyi beklediğini kaydetti. Normalde okul ve hastanelerin bir depremde en son yıkılması gereken sağlamlıkta yapılar olması gerektiğini ifade eden Elcil, KKTC’de de artık yapıların sağlamlığının tartışmalı olduğunu belirtti. Elcil, bu yıl 62 okulun tamiratı için 12 Milyon TL harcandığını, Haspolat’ta yapımı devam eden caminin maliyetinin ise 75 Milyon TL olduğunu ifade etti. KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş de, 4 yaş kategorisinde okul eksikliği bulunduğunu, Gazimağusa’da bir ana okul, bir de ilkokul eksikliği yaşandığını söyledi. Alayköy ilkokulunun cami inşaatıyla birlikte başlatıldığını, caminin yapımının tamamlanmasına rağmen okulun halen inşaat halinde olduğunu söyleyen Maviş, 60 okulda halen tamirat-tadilat ve ek binaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Maviş ayrıca, çevre bölgelere nazaran Gazimağusa’da öğrenci yoğunluğu bulunduğunu ve okulların öğrenci alımlarında MEB’in belirleyeceği belli bir kota uygulanması gerektiğini söyledi.

Kolej sınavları

Basın toplantısında kolej sınavlarına yönelik eleştiriler de tekrarlandı.
Öğretmenlerin kolejlere değil koleje giriş sınavlarına karşı oldukları belirtilen açıklamada, kolejlerin orijinal çalışma sistemiyle eğitim vermesinin daha uygun olacağı ifade edildi.
Açıklamalarda, yarışmacı sınav sisteminin çocukların psikolojik ve ruhsal gelişimleri açısından sorun yarattığı belirtilerek, Güzelyurt bölgesinde ilkokul öğrencilerine ilkokul 3,4 ve 5. sınıflardan itibaren spor, müzik, koro, atletizm yaptırılmadığı ve “kolej sınavlarındaki başarının okulun ve öğretmenlerin başarısı olarak değerlendirildiği” ifade edildi.

Ev değil barınak…

“Göç Yasası” olarak nitelenen yasanın da öğretmenliği cazip olmaktan çıkardığı belirtilen açıklamada, evinden uzak bölgelerde eğitim vermek zorunda kalan öğretmenlerin kalacağı lojmanların ev değil “barınak” halinde olduğu kaydedildi. Basın toplantısında ayrıca, AK Parti hükümetinin etkisiyle gericilik ve Sünni Müslüman toplum yetiştirme çabalarının devam ettiği, Hala Sultan İlahiyat Koleji ile bunun yapılmaya çalışıldığı da iddia edildi ve “bu gömleğin KKTC halkına uymayacağı” kaydedildi.

Açıklamada, din eğitiminin belli bir yaş sonrası serbest olması gerektiği, devlet eliyle Sünni Müslümanlığın empoze edilmemesi gerektiği ifade edildi.

1500 öğretmen işsiz

Basın toplantısında, 1500’ü aşkın öğretmenin şu an işsiz olduğu kaydedilerek, üniversitelerin önceliğinin nitelikli eğitim ve araştırma kurumu olması gerektiği ifade edildi.

Üniversitelerin sektör olarak sunulmasından dolayı YÖDAK diye bir kurumun olduğunu anlatan KTÖS yetkilileri, atanan 5 kişilik Yönetim Kurulu’nun maaşlarını üniversitelerden aldıkları için bağımsız hareket etmelerinin imkânsız olduğu iddia edildi. Açıklamalarda, 9 üniversitenin açık, 14 tanesinin açılmak için izin beklediği kaydedilerek, mevcut yapının sürdürülebilir olmadığı ifade edildi. Tam gün eğitimle ilgili soruya karşılık veren Elcil, eğitim süresinin uzatılması konusu gibi bir problemin söz konusu olmadığını, sürenin tüm dünyadaki çocukların aldığı eğitimden az olmadığını, KKTC’de eksik olanın değişen çalışma koşullarına bağlı olarak öğrencilerin gidebilecekleri güvenli yer konusu olduğunu söyledi. TAK

 

RAPORUN TÜMÜ EKLİ DOKÜMANLARDA

Bu haber toplam 2069 defa okunmuştur