1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 6 TIR DOLUSU PATATES İADE!
6 TIR DOLUSU PATATES İADE!

6 TIR DOLUSU PATATES İADE!

Kuzey Kıbrıs’tan gönderilen bin 300 ton patatesten 162 tonu “güveli” olduğu gerekçesiyle Mersin Limanı’ndan geri döndü

A+A-

Didem MENTEŞ

Türkiye, Kuzey Kıbrıs’tan ithal ettiği patateslerden 162 tonunu iade etti. Geçtiğimiz günlerde gönderilen bin 300 ton patatesten 162 tonu, güveli olduğu gerekçesiyle yapılan denetimler sonucunda Mersin Limanı’ndan geri döndü.
Mersin 'zirai karantina müfettişleri' tarafından yapılan denetimlerde, patateslerin bir kısmında patates güvesi tespit edilerek dün de dahil olmak üzere 6 tır dolusu ürünün girişine izin verilmedi.

YENİDÜZEN’e konuşan Tarım Dairesi Müdür Emine Solyalı, ilkbahar ürünü patates ihracatının 15 Nisan'dan itibaren başladığını ve bugüne kadar yaklaşık bin 300 ton patates ihraç edildiğini, bu patateslerden sadece 162 tonunun iade edildiğini doğruladı.

Solyalı, 3 tır dolusu patatesin geçtiğimiz günlerde diğer 3 tırın ise dün geri gönderildiğini belirterek, bir tırın içerisinde çok az patateste güveyi olduğunu ancak tesadüfen alınan bir örnekte bulunduğunu söyledi. Solyalı, güveyinin insan sağlığına zararlı olmadığını ve geri gelen tırlardaki patateslerin dökülüp yeniden seçildiğini söyleyerek, seçilenlerin piyasaya verilmesinde ve insanlar tarafından tüketilmesinde sakınca olmadığını dile getirdi.

“İnsana zarar vermez”
Emine Solyalı, ilkbahar ürünü patates ihracatından bugüne kadar yaklaşık bin 300 ton patatesin Türkiye’ye ihraç edildiğin, gönderilen patateslerin bir kısmında Mersin 'zirai karantina müfettişleri' tarafından yapılan denetimlerde patates güvesi tespit edilerek 162 tonun geri gönderildiğini söyledi.

Solaylı, “Her tarladaki Patates ihraç edilmeden mutlaka tarımsal ilaç kalıntısı ve ağır metal içerip içermediği konusunda analiz edilir ve sonra paketlenip gönderilir. Patates güvesi analizle ortaya çıkacak bir durum değildir. Mikroskop altında incelenmesi de tırlardan müfettişler tarafından alınan örneklerin büyütülerek kurtçuk veya yumurtasını içerip içermediğini bakılmasıdır. Yoksa tonlarca patatesin mikroskop altında incelenmesi söz konusu değildir. 

Bu güvenin zarar yapmaması için gerek patates sökülmeden toprağın çatlayıp patateslerin açıkta kalmaması, gerekse söküldükten sonra açıkta bırakılmayarak hemen toplanması gerekmektedir ki güve yumurtasını bırakamasın. Bu konuda üreticilerin dikkatini çekmek için afişler hazırlatıp patates üretilen tüm köy kahvelerine astırdık. Patates güvesinden korunmanın bir diğer şekli de sık sık ilaçlama yapmaktır ki bu kimsenin arzu etmediği bir durumdur” şeklinde konuştu.

“Bir kısmında bulundu”
Türkiye Tarımsal Karantina Yasasına göre Türkiye’de patates güvesinin az bulunan böcekler sınıfında olduğundan toleransının sıfır olduğuna değinen Solaylı, müfettişlerin  bir tırdan aldığı örnekte bir tane güveye veya yumurtasına rastlandığı zaman o tırla birlikte giden ayni gruptaki tüm tırların geri gönderildiğini aktardı.

Her ülkede bunun böyle olmayabileceğini aktaran Solyalı, toleransı yüzde 1-2 olan ülkeler de olduğunu, fakat Türkiye’nin de patates üreten bir ülke olduğu için bu zararlının ülkesinde artarak üretimini riske atmaması için yasaya sıfır tolerans olarak koyduğunu ifade etti.

Solaylı, “Bitkilerdeki hastalık ve zararlılar hiçbir şekilde insana zarar vermez, sadece o ürünün üretilmesinde sorun yaratır. Patates güvesi de sadece patatesin kurtlanıp çürümesine sebep olduğu için  insanlara herhangi bir zararı yoktur. Kaldı ki hepimiz biliriz patates soyarken böyle bir kurtçuğa rastladığımız zaman patatesin o kısmını kesip atar gerisini de kullanırız” dedi.

Emine Solaylı, Kıbrıs ikliminin sıcak olmasından dolayı ülke insanının bu tür zararlılarla tanışık olduğunu ve alınan tedbirlerle güve zararını  en aza indirebildiklerini ama sıfırlamanın mümkün olmadığını söyledi. Solyalı, patates güvesinin insanlara zarar vermediğini belirterek, bir tırın içerisinde çok az patateste güveyi olduğunu ancak tesadüfen alınan örnekte bulunduğunu söyledi. Solyalı, geri gelen tırlardaki patateslerin dökülüp yeniden seçildiğini söyleyerek, seçilenlerin piyasaya verilmesinde ve insanlar tarafından tüketilmesinde sakınca olmadığını dile getirdi.

Bu haber toplam 10209 defa okunmuştur