1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 500 idam mahkumunun infazı planlanıyor
500 idam mahkumunun infazı planlanıyor

500 idam mahkumunun infazı planlanıyor

Peşaver'deki okul baskınının ardından daha önce idam cezasına çarptırılan 500 kişinin infazına dair dosyalar incelenmesi için başbakanlığa gönderildi

A+A-

İçişleri Bakanı Nisar Ali Han, Peşaver'deki okul baskınının ardından daha önce idam cezasına çarptırılan 500 kişinin infazına dair dosyaların incelenmesi için Başbakanlığa gönderildiğini söyledi.

Başkent İslamabad'da gazetecilere açıklamalarda bulanan Han, antiterör timlerinin ülke çapında operasyonlar gerçekleştirdiğini ve bu operasyonlardan sonuç almayı hedeflediklerini ifade etti. Özellikle Peşaver'de baskınlar yapıldığını ve Taliban ile ilişkisi olduğundan şüphelenilen birçok kişinin gözaltına alındığını bildiren Han, "Pakistan,terör ile savaşında kesinlikle başarıya ulaşacaktır ve ülkenin bütünlüğü korunacaktır" dedi.

Terör suçlularına yönelik idam cezasının yeniden uygulamaya konulmasını da değerlendiren Han, şunları belirtti:

"Ülkede çeşitli suçlardan idam cezasına çarptırılmış yaklaşık 8 bin kişi bulunuyor. Ancak bu cezaların infazı moratoryum nedeniyle durdurulmuştu. Ancak bildiğiniz üzere okul baskınının ardından terör suçluları için idam cezasının uygulanması hükmü yeniden getirildi.

Peşaver'deki okul baskınının ardından da daha önce idam cezasına çarptırılan 500 kişinin infazına dair dosyalar incelenmesi için Başbakanlığa gönderildi. Söz konusu 500 kişiden 63 kişinin idam dosyası ise Başbakanlıktan çıkarak Cumhurbaşkanı tarafından dahi onanmış durumda. Bu 63 kişiden 6'sının ise infazı gerçekleştirildi. Geriye kalan 437 terör suçlusunun ise hakkında kararın verilmesi için dosyaları halen Başbakanlıkta bulunuyor."

Söz konusu hükümlülerin idam cezalarının infazının uygulanıp uygulanmayacağına Cumhurbaşkanı tarafından son kararın verilecek olması bu 500 kişinin daha önce İçişleri Bakanlığı'na af talebiyle dilekçe vermiş olmalarından ileri geliyor.

Pakistan yasaları uyarınca mahkemece idam cezasına çarptırılan bir hükümlü af talebinde bulunduğu takdirde dilekçesi önce İçişleri Bakanlığına daha oradan da incelenmesi için Başbakanlığa gönderiliyor. Başbakanlık ise son kararın verilmesi için af taleplerini Cumhurbaşkanlığına iletiyor.

Pakistan Talibanı örgütüne üye militanlar, geçen hafta Pakistan'ın aşiretler bölgesi sınırındaki Peşaver kentinde ağrılıklı olarak asker ailelerinin çocuklarının gittiği sivil bir ilkokula baskın düzenlemişti. Yüzden fazla öğrencinin konferans salonunda ilk yardım eğitimi aldığı sırada okulu basan 7 militanın ateş açması sonucu 132'si çocuk 148 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırının ardından ülkede 3 günlük yas ilan edilmiş ve daha önce yapılan bir moratoryum ile askıya alınan idam cezası tekrar uygulamaya konulmuştu. İdam cezasının yeniden yürürlüğe girmesinin ardından şimdiye kadar 6 teröristin ölüm cezası infaz edildi. İdam edilenlerden dördü, eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e suikast teşebbüsünde bulunmaktan suçlu bulunmuş, diğer ikisi ise 2009'da Rawalpindi kentinde Genelkurmay Karargahı'na düzenlenen silahlı saldırıdan sorumlu tutulmuştu.

(AA)

Bu haber toplam 1294 defa okunmuştur