1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 5 yılda, 1243 iş kazası, 44 ölüm!
5 yılda, 1243 iş kazası, 44 ölüm!

5 yılda, 1243 iş kazası, 44 ölüm!

İş kazası oranının yüksek olduğu KKTC’de, 2011-2016 yılları arasında meydana gelen 1243 iş kazasında 44 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

A+A-

İş kazası oranının yüksek olduğu KKTC’de, 2011-2016 yılları arasında meydana gelen 1243 iş kazasında 44 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında “İş İşten Geçmeden Önce İş Güvenliği" sloganıyla "İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli" düzenlendi.

 

ÖNDEROL: "5 YIL İÇERİSİNDE 1243 İŞ KAZASI MEYDANA GELDİ, 44’Ü ÖLÜMLE SONUÇLANDI"

Açılış konuşmasını yapan Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, ülkede iş kazalarının yüksek olduğunu, bunların yüzde 50’sinin ise inşaat sektöründe yaşandığını anlattı.

Önderol, 2011 -2016 yılları arasında ülkede 1243 iş kazası meydana geldiğine, bunların 267’sinin yani yüzde 21’inin inşaat iş kolunda yaşandığına dikkat çekerek, yine aynı tarihlerde 44 ölümlü iş kazasının meydana geldiğini ve 21’inin yani yüzde 47’sinin inşaat sektöründe yaşandığını belirtti.

“TAZMİN EDİCİ DEĞİL ÖNLEYİCİ OLMALI”

Risklerin inşaat sektörünün kendine özgü koşullarından kaynaklandığına dikkat çeken Önderol,  iş sağlığı ve güvenliğinde izlenmesi gereken yöntemin tazmin edici değil önleyici olması gerektiğini ve bunun için de tüm paydaşlara ciddi görevler düştüğünü söyledi.

GÜRCAFER: “CİDDİ ÇALIŞMA VE TEK ÇATI”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, üç yıldan beri iş sağlığı ve güvenliği paneli düzenlendiğini ve bu konuların gündeme geldiğini anlatarak, iş kazalarının önlenmesi içi toplumsal duyarlılığın ve farkındalığın önlemli olduğunu söyledi.

İş Sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi bir sistem oluşturmaya ve tüm paydaşların tek çatı altında çalışabileceği bir organizasyona gidilmesi gerektiğini belirten Gürcafer,  iş kazalarının kalıcı ve sürdürülebilir şekilde önüne geçmek için konuyu öncelikli hale getirmenin önemine vurgu yaptı.

KUM: " İŞ KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN TÜM PAYDAŞLARIN ORTAK ÇALIŞMASI ÖNEMLİ "

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) KKT Eğitim Araştırma Yerleşkesi Rektörü Yrd. Doç. Dr. Serdar Kum, üniversitenin bu konuda yaptığı çalışmalara değinerek, iş kazalarının önlenmesi için tüm paydaşların ortak çalışmasının önemini anlattı.  İş kazalarını önlemek, saptamak ve kontrol altına almak için panelin bilgilendirici olacağına inanç belirten Kum "Gör, fark et, önle, güvende kal " sloganıyla konuşmasını tamamladı.

SANER: "ÖNEMLİ OLAN KONUŞMAK DEĞİL, İCRAAT YAPMAKTIR "

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de, her yıl 4-10 Mayıs tarihlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda neler yapılabileceğinin ele alındığını anlattı. Bakan Saner, düzenlenen panelde üniversitelerin görüşlerine de yer verileceğini belirterek, ekim ayında buna benzer bir panelin daha geniş kapsamlı bir şekilde yapılacağını açıkladı.

"Önemli olan konuşmak değil, icraat yapmaktır" diyen Bakan Saner, bu konuda topluma büyük görevler düştüğünü ve toplumun da iş sağlığı ve güvenliğine hassasiyetle yaklaşması gerektiğini söyledi.

“İŞ KAZALARININ YÜZDE 98’İ ÖNLENEBİLİR”

Dünyada iş kazalarına da değinen Saner "Her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi, her 15 saniyede bir kişi iş kazasında hayatını kaybetmekte, iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı her yıl 22 milyonu bulmaktadır. Halbuki iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebileceği kabul gören bir gerçektir" dedi.

Ülkedeki denetimlerle ilgili de açıklama yapan Bakan Saner,  Çalışma Dairesi’nin personelinin yetersiz olmasına rağmen, ülkede çok sık inşaat denetimleri yaptığını belirtti. Saner, genel yapı denetimi olmadan sağlıklı denetimin yapılamayacağını vurgulayarak insan sağlığının korunması için her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini kaydetti ve ilgili tüm paydaşların iş sağlığı ve güvenliği alanında ortak çalışmasının şart olduğuna işaret etti.

Bu haber toplam 2617 defa okunmuştur
Etiketler : , ,