1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "4G ve 5G'de ihale 2020 ortasında"
"4G ve 5G'de ihale 2020 ortasında"

"4G ve 5G'de ihale 2020 ortasında"

İstanbul’da "Turkcell Teknoloji Zirvesi" gerçekleşti, zirvede ilk kez "KKTC'de Dijital Dönüşüm" konulu panel düzenlendi.

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, 2020 yılı ortası itibariyle 4G ve 5 G hizmeti verilebilecek bağımsız frekans ihalesine çıkılacağını açıkladı.

Ayşe GÜLER/  [İstanbul]

İstanbul’da "Turkcell Teknoloji Zirvesi" gerçekleşti, zirvede ilk kez "KKTC'de Dijital Dönüşüm" konulu panel düzenlendi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, 2020 yılı ortası itibariyle 4G ve 5 G hizmeti verilebilecek bağımsız frekans ihalesine çıkılacağını açıkladı.

Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen teknoloji zirvesinde, 20’nin üzerindeki oturumda 70’e yakın uzman, 10 binden fazla davetli bir araya geldi. Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan zirvenin açılışında konuşan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, en fazla yatırım yapılan ülkelerin başında KKTC'nin geldiğini söyledi, "Biliyoruz ki, burada yatırım tutarsa, her yerde tutar" dedi. Erkan, digital servis kullanımında yüzde 80 artış olduğunu kaydetti.

 

Maden: “ Öncü olmayı hedefliyoruz”

 

Zirvede ilk kez yapılan "KKTC’de Dijital Dönüşüm Paneli"nde ekonomi, haberleşme ve toplumsal refah konuları işlendi. Panelin moderatörlüğünü yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden, dijital dönüşümünün ekonomik, toplum ve iletişim başlıklarında ele alınması için bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti. "Bunun bir başlangıç olmasını, ilgili paydaşların bu konuyu birlikte konuşmasını, KKTC halkına taşınmasınï istiyoruz" diyen Maden, "Bu heyecanı KKTC'ye taşıyarak, hayata geçirilmesinde öncü olmaya vesile olmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

 

Atakan: "Dijital dönüşüm ve gelişim lüks değil gereklilik"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, dijital dönüşüm ve gelişim ‘lüks’ değil gereklilik olduğunu söyledi, hükümetin bu konuda iş planı ve kararlılığının olduğunu ifade etti. Atakan, 2020 yılı ortası itibariyle 4G ve 5 G hizmeti verilebilecek bağımsız frekans ihalesine çıkılacağını açıkladı. söyledi. 3G’de diretmediklerini, aksine daha yükseğini hedeflediklerini söyleyen Atakan, değişim ve dönüşümün ülkeye kazandırılması, engellerin aşılmasında çok kapsamlı çalışma döneminin geride kaldığını, Temmuz ayı itibariyle teknolojik alandaki altyapı yatırımlarına başlanacağını söyledi. Atakan, Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nın Meclis tatili başlamadan Haziran ayı öncesinde yasallaşacağını belirtti. Değişim ve dönüşüm konusunda dünya ve Türkiye’deki gelişim ivmesinin Kıbrıs’ın kuzeyine yansımadığını dile getiren Atakan, “Hiçbir kullanıcıyı memnun etmeyen, yüzlerini gülümsetmeyen bir yapı ortaya çıktı” dedi. Öte yandan fiber optik hatlar konusunda hedefin 2020 sonu olduğunu aktaran Atakan, “Bakır altyapımız fiber optikle değişecek. Sadece mahallelere değil, direkt olarak evlere fiber optik hatları ulaştıracağız. Bu çalışma bitti. 5 hafta içinde yasal mevzuat da tamamlanacak ve harekete geçilecek” şeklinde konuştu. Atakan, bu çalışma ile üniversiteler için de büyük önem taşıyan AR-GE ve Teknopark yapılarının daha sağlıklı şekilde hayata geçirilmesinin önündeki altyapı sorunlarının ortadan kalkacağını ifade etti.

 

Bürüncük: “Dijital dönüşümde yeterliyiz diyemeyiz”

 

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Mūdürü Kadri Bürüncük ise , “Dijital dönüşümde yeterliyiz diyemeyiz" dedi. Digital dönüşüm konusunda, siber saldırılar ve kişisel verilerin korunmasının önemli olduğuna dikkat çeken Bürüncük, Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Tüzüğü hazırladıklarını, yasallaşmasını istediklerini ifade etti. Bilişim Suçları Yasa Tasarı'nın uzun süredir beklediğini belirten Bürüncük, önümüzdeki günlerde ilgili komitede gündeme ele alınmasını istediklerine değindi. Faaliyet raporlarında da yer alan sektörle ilgili resmi verileri de paylaşan Bürüncük, KKTC halkının, teknolojiyi takip ettiğini, bunu doğru politikalarla uygulamanın çok önemli olduğunu kaydetti. Teknolojinin hızla yayıldığını belirten Bürüncük, Türkiye'de bu durumun nereden nereye geldiğinin rahatlıkla görülebildiğini kaydetti.

teknoloji_-istanbul-ayse-guler--(2).jpg

 

 

Bu haber toplam 2242 defa okunmuştur