1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 46 yıllık tarihi Hüseyin Celal anlattı
46 yıllık tarihi Hüseyin Celal anlattı

46 yıllık tarihi Hüseyin Celal anlattı

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin 46. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri “Yüreğin Solunda Barışın Yolunda” konseptiyle, dün akşam İskele’de devam etti.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin 46. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri “Yüreğin Solunda Barışın Yolunda” konseptiyle, dün akşam İskele’de devam etti. Parti kurucularından Hüseyin Celal’in konuk olduğu “CTP’nin Dünü ve Bugünü” konulu etkinlik, dün akşam İskele İlçe Binası’nda gerçekleştirildi. CTP’nin kurucuları arasında yer alan Hüseyin Celal, geride bırakılan 46 yıldan bazı kesitleri katılımcılara aktardı. Partinin ilk kuruluş yıllarındaki mücadeleyi anlatan Celal, Yenidüzen’in hangi şartlarda kurulup yaşatıldığından da bahsetti. Etkinliğe İskele İlçe Başkanı Hüseyin Mülazim, İskele bölgesi milletvekili Biray Hamzaoğulları, MYK Üyesi Cemal Mert, PM üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

 

MÜLAZİM: “DAYANIŞMANIN NE OLDUĞUNU YENİDEN HATIRLADIK”

“CTP’nin Dünü ve Bugünü” adlı etkinlikte konuşan CTP İskele İlçe Başkanı Hüseyin Mülazim, parti kurucularından Hüseyin Celal sayesinde dayanışmanın ne anlama geldiğinin anımsandığını ifade etti. İlçe olarak düzenledikleri etkinlikte CTP’nin nasıl ortaya çıktığını ve ne mücadelelerden geçip bu günlere geldiğini anlatmak istediklerini kaydeden Mülazim, bunu en iyi anlatabilecek kişinin Hüseyin Celal olduğunu ve bu yüzden etkinlikte konuşmacı olarak yer aldığını dile getirdi.

 

CELAL: “TEHDİTLER ALDIĞIMIZ BİR DÖNEMDİ”

İskele İlçe Başkanı Hüseyin Mülazim’in ardından söz alan CTP kurucularından Hüseyin Celal, partiyi kurdukları dönem hem kendilerine hem de ailelerine yönelik birçok tehdit aldıklarını belirtti. CTP’nin kurulduğu dönemin ülkedeki sol görüşlü insanların sindirilmeye çalışıldığı bir dönem olduğunu dile getiren Celal, CTP’nin faşist kesimlere karşı kurulduğunun bilindiğini ve bu nedenle düzen için tehdit olarak görüldüğünü kaydetti. Yine de bu kötü koşullara rağmen birilerinin öne atılması gerektiğinin altını çizen Celal, Ahmed Mithat Berberoğlu’nun o dönem kendisinin avukatı olduğunu anımsattı. Berberoğlu’nun bir gün kendisini yanına çağırıp parti kurmak istediğini söyleyen Celal, Berberoğlu’yla bu yola çıkmayı kabul ettiğini ve diğer arkadaşlarıyla da birlikte CTP’yi kurduklarını ifade etti.

 

“ÖRGÜTLENMEDE BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKTİK”

CTP’yi kurduktan hemen sonra çeşitli bölgelerde örgütlenme çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Hüseyin Celal, bu evrede büyük zorluklar çektiklerini anımsattı. Köylerde faşist idarenin kalıntıları bulunduğunu ve bu kalıntıların çok azgın ve saldırgan olduğunu kaydeden Celal, bu köylere gittiklerinde çok kötü muamelelerle karşılaştıklarının altını çizdi. Tüm bu baskılara rağmen duruşlarından taviz vermediklerini ve bu sayede insanları cesaretlendirdiklerini aktaran Celal, diğer yandan da Yenidüzen Gazetesi’ni kurmaya başladıklarını söyledi.

 

“ÇOK BÜYÜK BİR OLAYDI”

Böylesi bir ortamda Yenidüzen Gazetesi’ni kurmaya çalışmanın çok büyük bir olay olduğuna değinen Celal, gazetenin kurulmasının ardından 31 sayı çıkabildiğini ve daha sonra durduğunu söyledi. Daha sonra çalışmalara devam ettiklerini ve 32. sayıyı çıkardıklarını belirten Celal, gazetenin haftalık olarak çıkmaya başladığını ve bu gazeteyi basıp dağıtabilmek için arkadaşlarının 3 gün boyunca matbaada yatıp kalktıklarını ifade etti.

 

“İŞÇİYE SOSYAL SİGORTA, BÜTÇE MECLİSE”

Cumhuriyetçi Türk Partisi olarak işçiler için sosyal sigorta olanağının yaratılması, ülke bütçesinin de meclise gitmesi gerektiğini söylediklerini kaydeden Celal, bu prensiplerine demokrasi, özgürlükler ve insan haklarını eklediklerini açıkladı. Bu aşamalardan sonra partiye farklı kesimlerin geldiğini vurgulayan Celal, bu kesimlerden birisinin de Türkiye’de öğrenim görmekte olan gençler olduğunu kaydetti. Özellikle KÖGEF’lilerin parti içindeki büyük kısmı oluşturduklarına değinen Celal, “Onlar Türkiye’deki ortamı gördükleri için sosyalizmin ne olduğunu biliyorlardı, sosyalisttiler” dedi.

 

Bu haber toplam 3681 defa okunmuştur
Etiketler : ,