1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “46 yıldır süren çözüm çabaları artık sonuçlanmalı”
 “46 yıldır süren çözüm çabaları artık sonuçlanmalı”

“46 yıldır süren çözüm çabaları artık sonuçlanmalı”

“46 yıldır devam eden Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarının artık sonuçlanmalıdır. Bu amaçla 5 adımdan oluşan bir yol haritası sunduk 11 Şubat’taki ortak açıklama’ya bağlıyız”

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 46 yıldır devam eden Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarının artık sonuçlanmasını istediklerini vurgulayarak, bu amaçla 5 adımdan oluşan bir yol haritası sunduklarını ve 11 Şubat’taki “Ortak Açıklama”ya bağlı olduklarını söyledi.

20 Temmuz etkinliklerini  açış konuşmasında Eroğlu,  “Rum komşularımızın 46 yıl daha ucu açık müzakerelerle bizi ve Dünyayı barış isterlermiş gibi yaparak kandırmasına izin vermemiz mümkün değildir” dedi.

Kıbrıs’ta varılacak bir anlaşmanın, ateş çemberi halindeki Ortadoğu’da yeni umutlar yeşermesine ve Dünya barışına ciddi katkı sağlayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yol haritasına Rum komşuların da olumlu yaklaşması ve meselenin bir antlaşmayla sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugünü doğru analiz etmeden yarınlara emin adımlarla ilerlenemeyeceğine dikkat çekerek “Yapacak, yapılacak çok şey vardır, ama geldiğimiz noktadan gurur duymamamız için hiç bir neden yoktur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, sağlık, eğitim ve adalet alanlarında var olan sorunlarının ivedi olarak aşılmasına özel bir ilgi ve önem verilmesi gerektiğine işaret ederek bu üç konudaki sıkıntıların aşılmasının halkı oldukça rahatlatacağını, huzur ve mutluluğunu artıracağını ve diğer sorunların üstesinden gelinmesine de yardımcı olacağını söyledi.



“Kıbrıs Türk halkı daha fazla belirsizlik içinde tutulamaz”

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Gül’ün ortak basın toplantısında konuşan Eroğlu, Kıbrıs konusuna değindi.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasında Kıbrıs’ın Ortadoğu’da enerji ve ticaret potansiyeli yüksek olan son derece stratejik bir bölgede bulunduğuna da belirtti.
İsrail ve Mısır’da bulunan hidrokarbon yatakları ve bu konuda yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin Ortadoğu’daki enerji hatlarının bir kavşak noktası haline gelmesinin Kıbrıs’ın stratejik önemini daha da yükselttiğini vurgulan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu stratejik konumun asırlardır Kıbrıs Adası’nın değişmeyen özelliği olduğuna dikkat çekti.
Bu durumun gayet doğal olarak bir takım fırsatlar ve tehditleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasında Kıbrıs sorununa da değindi.

“Kıbrıs konusu anavatan Türkiye ve bizim için milli davadır”

Kıbrıs konusu dedikleri sorunun 50 yıldır kendilerinin ve uluslararası toplumun gündeminde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs konusu, Anavatan Türkiye ve bizim için Milli bir davadır” dedi.
Bu konunun kendileri ve Anavatan Türkiye’nin yaşamsal hak ve çıkarlarını çok yakından ilgilendirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarım asırdır Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs’ın medeniyetlerin kesiştiği, istikrarlı bir barış adası olması için samimi gayret gösterdiğini, göstermeye devam ettiğini vurguladı.

“Kıbrıs Türk halkı daha fazla belirsizlik içinde tutulamaz”

“50 yıl geçti, ancak hala bir antlaşma olamıyorsa bunun tek nedeni Rum komşularımızın belirli ülkelerin çıkarları doğrultusunda kendilerine verilen destek nedeniyle hala gerçekleri kabule yanaşmamasından dolayıdır” şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Halkının daha fazla belirsizlik içinde tutulamayacağına işaret etti.

“İnsanlık ayıbı”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarınların ne olacağını bilmek ve görmenin Kıbrıs Türk halkının hakkı olduğunu vurgulayarak, Rum tarafının olumsuz tutumu ortadayken, kendi iş insanlarının, sporcuların, sanatçıların, kısacası halkın her kesiminin hala ambargolar ve izolasyon altında tutulmasının bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi.
Konuşmasına, “Bunlara karşın hala masadayız ve bunun tek nedeni barışçı, uzlaşıcı oluşumuzdur” şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, barışçı ve uzlaşıcı olmalarının bir 50 yıl daha haklarının gaspına tahammül edecek niyetleri olduğu anlamına gelemediğini kaydetti.

Bu haber toplam 1400 defa okunmuştur