1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “41 yıl geciktirdiğimiz ‘özür’ günü…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“41 yıl geciktirdiğimiz ‘özür’ günü…”

A+A-

 

“Gazeddakıbrıs” internet gazetesi “41 yıl geciktirdiğimiz özür günü” başlığıyla, 20 Temmuz 1974’ün 41nci yıldönümünde, Türkçe ve Rumca olarak bir “özür” yazısı yayımladı. Sosyal medyada çok büyük ilgiyle karşılaşan Gazeddakıbrıs’ın “41 yıl geciktirdiğimiz ‘özür’ günü” başlıklı yazısı şöyle:
“20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs Türk toplumu gelenlerin kurtuluşu, özgürlüğü ve adaleti getireceğine inanıyordu. Olayların hemen ardından sıcağı sıcağına yapılanlarla yüzleşmek mümkün değildi. Hınç ve öfke, aklın ve duygudaşlığın yerine geçmişti. 41 yıl sonra adaletsizlikten dem vuranların daha büyük bir adaletsizliğe sebep olacağını, özgürlük isterken tutsaklık, kurtuluş isterken tahakkümün egemen olacağını o günlerde kimse bilemezdi.

Bugün, ülkemizin bölünmesinin 41’inci yılı. 41 yılda Kıbrıs toplumları birçok güçlükle karşılaştı. Duygudaşlıktan yoksun bir biçimde kendini bulmayı deneyen Kıbrıs toplumları, kendi geleceğini ve kaderini kuramadı. Yapılan hataların bedeli binlerce yabancı ordunun cirit attığı bir ülke, erişilemeyen bölgeler, fotoğraf çekmenin yasaklandığı alanlar ve ötekine karşı nefretin maruz görülmesinden başka bir sonuç üretmedi.
Acıların yaşandığı, insanların öldüğü, evlerinden olduğu, korkunun hüküm sürdüğü gün bayram değildir. Bugünü bayram olarak kutlamak yani ölüm ve acının ardından bayram yapmak, vicdan sahibi insanların yapacağı bir şey değildir.

Bu yüzden 20 Temmuz vicdanımızla ve tarihimizle yüzleşmemizi hatırlamamız gereken gündür. Ülkemizin tarihini, toplumsal benliğimizi ve bireysel vicdanımızı adalet ve hakkaniyet ile yeniden anlamlandırmak için, ötekinin acılarıyla da yüzleşip 41 yıl geciktirdiğimiz ‘özür’ günüdür.

Milliyetçi tantanaların yerine aklın, vicdanın ve barışın hüküm süreceği bir Kıbrıs’ın kurulması ümidiyle…

GAZEDDAKIBRIS…”

(GAZEDDAKIBRIS – 20.7.2015)

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Mitsubishi İkinci Dünya Savaşı’nda zorla çalıştırdığı esirlerin ailelerinden özür dileyecek…

Japon şirketi Mitsubishi bugün Los Angeles’taki Simon Wiesenthal Centre’da düzenlenecek bir törenle 94 yaşındaki James Murphy adlı eski ABD askeri ve diğer esirlerin ailelerinden resmen özür dileyeceği açıklandı. Böylece ilk defa bir Japon şirketi esirlerden özür dilemiş olacak.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Simon Wiesenthal Centre’dan haham Abraham Cooper, “Umarız, bu diğer şirketleri de aynısını yapmaya teşvik eder” dedi. Mitsubishi’nin özür kararını Japonya hükümetinden bağımsız olarak aldığını belirten yetkililer, bunun 2’nci Dünya Savaşı’nın bitişinin 70’nci yıl dönümü öncesinde önemli bir jest olduğuna dikkat çekiyor. İkinci Dünya Savaşı, Ağustos 1945’te sona ermişti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Mayıs’taki ABD ziyareti sırasında, bazı Koreli ve Çin kökenli ABD’liler sokaklara dökülerek Japonya’ya atfedilen savaş suçlarını protesto etmişti. Mitsubishi, savaş esirlerine tazminat önermedi. Ancak özür esirlerin yakınları arasında memnunlukla karşılandı.

‘Savaş uçağı üretiyordu’
Şirketten yapılan açıklamada, törende hazır bulunacak James Murphy’nin şirketin Japonya’daki maden ocaklarında çalıştırılan esirleri temsil edeceği belirtildi. Hanawa yakınlarındaki bir maden ocağında bir yıl kadar çalıştırılan Murphy, ABD medyasına açıklamasında “Her açıdan köleydik. Yemek, ilaç, elbise, kanalizasyon, hiçbir şey yoktu. Mitsubishi’nin Amerikan güçlerine karşı savaş uçağı ürettiğini bilmek daha da kahrediciydi” dedi.
Mitsubishi Madencilik’in o dönem dört maden ocağı vardı. Madenlerde binlerce Filipinli, Koreli ve Çinli esirin yanı sıra 500 kadar da ABD’li esirin çalıştırıldığı belirtiliyor. Japonya hükümeti esirlerden beş yıl önce özür dilemişti.

(BBC’den aktaran GAZEDDAKIBRIS – 20.7.2015)

Bu yazı toplam 1744 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar