1. HABERLER

  2. HABERLER

  3.  ‘4.5 G’ için ihale şartnamesi hazırlığı!
 ‘4.5 G’ için ihale şartnamesi hazırlığı!

 ‘4.5 G’ için ihale şartnamesi hazırlığı!

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı,  Kıbrıs’ın kuzeyinde mobil iletişim sektöründe 4.5 G teknolojisiyle ilgili ihale şartnamesi hazırlanması için Bakanlar Kurulu’na önerge sundu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı,  Kıbrıs’ın kuzeyinde mobil iletişim sektöründe 4.5 G teknolojisiyle ilgili ihale şartnamesi hazırlanması için Bakanlar Kurulu’na önerge sundu.

 

TEK MADDELİK ÖNERİ: FREKANS BANDLARI 13 YILLIĞINA TAHSİS EDİLSİN… Önerge içerisinde yer alan tek maddelik öneride, 4.5 G teknolojisinin hayata geçirilmesine yönelik frekans bandlarının teknolojiden bağımsız olarak 13 yıllığına tahsis edilebilmesi için BTHK tarafından ihale şartnamesi hazırlanması talep edildi.

 

SOYSAN: REKABET KURULU DEVREYE GİRMELİ… Çalışmaları büyük sessizlikle yürütülen ve kamuoyunda da tartışma yaratan projeyle ilgili fizibilite çalışması yapılmadan ihaleye çıkılmasını doğru olmadığını söyleyerek, Rekabet Kurulu’nun devreye girmesi gerektiğini vurguladı.


Mobil iletişim sektöründe 4.5 G teknolojisiyle ilgili ihale şartnamesi hazırlanması için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı düğmeye bastı.

23 Şubat’ta Bakanlar Kurulu kararının ardından başlatılan ve büyük sessizlikle yürütülen projeyle ilgili 8 ay sonra adım atan Bakanlık, şartnamenin Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından hazırlanmasını istedi.

Sunulan öneride ‘daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede mobil internet sağlayan mobil iletişim teknolojisi’ olarak ifade edilen 4.5 G teknolojisinin hayata geçirilmesine yönelik frekans bandlarının teknolojiden bağımsız olarak 13 yıllığına tahsis edilebilmesi için ihale şartnamesi hazırlanması talep edildi.

Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan ise 4.5 G ihalesine çıkılmasına karşı olmadıklarını ancak fizibilite çalışması yapılmadan böyle bir adımın atılmasının doğru olmadığını söyleyerek, ihale şartnamesinin hazırlanmasının büyük gizlilik içerisinde yapıldığını vurguladı.

Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin söz konusu ihale içerisindeki rolünün ne olacağını da sorarak, konuyla ilgili Rekabet Kurulu’nun devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan dün gün boyunca aradığımız Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Müdürü Kadri Bürüncük’e ise ulaşılamadı.

 

Bakanlar Kurulu’na önerge…

3 Ekim tarihinde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, konuyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu’na önerge sundu.

Önergede yer alan ifadeler şöyle: Dördüncü Nesil(4G) mobil telefonlar üzerinden yüksek hızlı genişbant hizmetlerini sunmak üzere geliştirilen ve tamamen IP tabanlı şebeke yapısına sahip mobil haberleşme sistemlerine verilen genel adı; kamuoyunda 4.5 G olarak bilinen IMT-Advanced ise dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisinin genel adını anlatmaktadır. Bu teknoloji daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede mobil internet sağlayan mobil iletişim teknolojisidir.

Ülkelerin bilgi toplumuna geçiş süreci içerisinde bilişim teknolojilerinin kullanımı hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir.

Elektronik Haberleşme Yasası’nda elektronik haberleşme sektörünün serbest rekabet ortamında gelişimini teşvik etmeye ve bilgi toplumuna dönüşümünün desteklenmesini sağlamaya yönelik hedef, ilke ve stratejileri belirlemek Bakanlar Kurulu’nun görev ve yetkilerindendir.

23 Şubat 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile başlatılan çalışmalara paralel Elektronik Haberleşme Yasası’nın 14’üncü maddesinin (1)’nci fıkrası uyarınca frekans tahsisi gibi kıt kaynaklara dayalı elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin ulusal politikanın belirlenmesi gerekmektedir.

 

Tek maddelik öneri…

Önergede tek maddelik öneriye de yer verildi. Öneride ‘4.5 G teknolojisinin KKTC’de hayata geçirilmesine yönelik frekans bandlarının teknolojiden bağımsız olarak 13 yıllığına tahsis edilebilmesi için ihale şartnamelerinin Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından hazırlanması yönünde gerekli kararların alınması’ istendi.

 

Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan: Şartname büyük gizlilik içerisinde hazırlandı, projede Daire’nin görevi ne olacak?

4.5 G ihalesine çıkılmasına karşı olmadıklarını ancak fizibilite çalışması yapılmadan böyle bir adımın atılmasının doğru olmadığını söyleyen Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan ise ihale şartnamesinin hazırlanmasının büyük gizlilik içerisinde yapıldığını vurguladı.

Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin söz konusu ihale içerisindeki rolünün ne olacağını da sorarak, konuyla ilgili Rekabet Kurulu’nun devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Yürütülen çalışmalara yönelik ne çalışanlara ne de kamuoyuna doğru düzgün bilgi verilmediğini belirten Soysan, “Daire yeniden yapılandırılmalı, alt yapı yatırımları periyodik şekilde tamamlanarak ihaleye çıkılmalıdır” dedi.

Soysan, bu şekilde projenin hayata geçmesi halinde sektörde ‘tekelleşme’ olacağını da sözlerine ekledi. 

onerge.jpg

Bu haber toplam 2383 defa okunmuştur