1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 31 kişi İŞSİZ KALDI
31 kişi İŞSİZ KALDI

31 kişi İŞSİZ KALDI

Lapta Belediyesi’nde yıllardır çalışan 31 kişinin işine önceki gün itibarıyla son verildi…

A+A-

Meltem SONAY

‘Ekonomik tedbirler’ çerçevesinde ‘Toplu işten çıkarma’ için Belediye Meclisi’nden ‘Oyçokluğu’ ile yetki alan Lapta Belediyesi Başkanı Fuat Namsoy, geçtiğimiz gün itibarıyla 31 çalışanın işine son verdi.
Lapta Belediyesi Başkanlığı’nı 20 yıldır kesintisiz sürdüren Fuat Namsoy, yıllar içinde belediyeye istihdam ettiği çalışanları, ‘ekonomik kriz’ nedeniyle durdurmaya başladı.
Lapta Belediyesi’nde aralarında 6,7 hatta 18 yıllık çalışanlar olan 31 kişiye, ’10 Ocak 2015 tarihi itibarıyla görevlerine son verileceğine’ dair ihbarlı belgeler verildi.

Aralarında 18 yıllık çalışanlar da var…
Belediyenin ekonomik durumunun kötü olduğu gerekçesi ile Belediye Meclisi’nden ‘yetki’ isteyen Başkan Fuat Namsoy, ‘oyçokluğu’nu buldu, geçtiğimiz gün de ‘Toplu İşten Çıkarma’  yetkisini kullandı.
Lapta Belediyesi’nde aralarında 18 yıllık çalışanların da bulunduğu 31 kişinin işine son verildi.

Toplu İşten Durdurma için en az 30 kişi…
152 daimi işçi, 8 sözleşmeli, 30 da sürekli personelin çalıştığı Lapta Belediyesi’nde İş Yasası’na göre ‘Toplu İşten Durdurma’nın yapılabilmesi için, çalışanların en az %20’sinin, yani en az 30 kişinin durdurulması gerekiyordu.

UBP’li üyeler işten çıkarmaya ‘EVET’, CTP’li üyeler ‘RET’ dedi…
15 Ekim 2014 tarihli Belediye Meclisi toplantısı tutanağında, Belediye Başkanı’nın yaşanan ekonomik sorunları ortaya koyduğu ve çözüm önerileri sunduğu belirtilirken, borçlanma için oybirliği kararı alındığı da not edimişti.
Meclis Kararı tutanağında, ‘Personel Durdurma’ya Başkan Fuat Namsoy, Doğan Boransel, Murat Karalar, Sinem Kardana, Devran Kavunoğlu, Ömer Paşaoğluları, Faik Akmandor’un ‘OLUMLU’, Belediye Meclisi’nin CTP’li üyeleri Emre Efendi, Canan Canbolat ve Çağan Akansu’nun ise ‘OLUMSUZ’ oy kullandığı kaydedilmişti.
Belediye Meclisi’nin DP-UG’li Meclis Üyesi Yargı Edizer’in ise o günkü toplantıya katılmadığı not edildi.
Buna göre Başkan Namsoy, Belediye Meclisi’nde yapılan oylamaya sonucunda  ‘OYÇOKLUĞU’ ile ‘Personel Durdurmak’ için yetki almıştı.

Belediye Meclis Üyesi Efendi:
“Çare aramadı, işten durdurdu”

Lapta Belediyesi Meclis Üyesi, Avukat Emre Efendi, ‘belediyede yaşanmakta olan ekonomik kriz nedeniyle, yapısal durumun yeniden tesis edileceği’ gerekçesi ile 31 çalışana işten durdurma kağıdı verildiğini ifade etti.
Yasanın Belediye Meclisi’nden ‘oyçokluğu’ ile yetki almış başkana ‘toplu işten çıkarma’ yetkisi vermesine karşın, ‘ilk giren son çıkar’ kuralının da belirtildiğine işaret eden Efendi, Lapta Belediyesi’nde gerçekleştirilen işten durdurmalarda bu hükme uyulmadığını belirtti.
“Başkan kendine yakın olmayan, oy vermediğini düşündüğü aralarında 5-6 yıllık, hatta 18 yıllık çalışanlar olan 31 kişinin işine son verdi” diyen Efendi, 20 yıldır belediyeyi yöneten başkan Namsoy’un, belediyenin içinde bulunduğu ekonomik krizin faturasını çalışanlara kestiğini ifade etti.

“Çalışanların yanında olacağız”
Belediye Başkanı Namsoy, ekonomik krizden çıkılması için çare aramadığını, ‘düşünlere, açılışlara çiçek göndermemek, sahaların bakımını yapmamak gibi’ komik tasarruf tedbirleri geliştirdiğini savunan Efendi, yaşanan süreçte belediyede yetkili sendika ile birlikte hareket edeceklerini ve çalışanların yanında olacaklarını ve önümüzdeki günlerde eylem yapılacağını belirtti.

BEL-SEN Başkanı Fikret Keleş:
“Her türlü yasal yola başvuracağız”
Çalışanların sahipsiz olmadığını ve konuyla ilgili sendika avukatı ile çalışmaların sürdüğünü ifade eden BEL-SEN Başkanı Fikret Keleş, her türlü yasal yola başvuracaklarını, durdurulan çalışanların yanında olacaklarını ifade etti.

“6 belediye daha batacak”
Belediyelerde bu sorunlara çare bulunmasa yakında çok daha büyük işten durdurulmaların eşiğine olunduğuna da işaret eden Keleş, “herkesin bilmesi gerçeğini de hatırlatmak ve çözüm bulunamazsa önümüzdeki üç dört ay içerisinde en az altı belediyenin batacağının bilinmesinde fayda var” şeklinde konuştu.

----------------------------------------
Yasa ne Diyor?
İş Yasası’nın 19. Maddesi’ne göre, ‘İşveren, işten çıkarma nedenlerini, işten çıkarılacak işçilerin isim ve görevlerini ve hangi sürede uygulamanın yer alacağını en az bir ay önce Çalışma Dairesi’ne bildirmek zorunda.

Toplu İşten Çıkarma ve Yeniden İstihdam
16.25/2000 19. (1) İşveren, ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri nedenlerle işyerinde kısa aralıklarla veya aynı anda beşten az olmamak üzere işyerinde çalışanların en az %20’sini belirli bir süre için veya sürekli olarak işten çıkarmak istemesi halinde:
   (A) İşten çıkarma nedenlerini, işten çıkarılacak işçilerin isim ve görevlerini ve hangi sürede uygulamanın yer alacağını en az bir ay önce Çalışma Dairesine bildirmek zorundadır.
   (B) İşveren ayrıca, işten çıkarmayı tasarladığı işçilere, işten çıkarma tarihinden en az bir ay önce yazılı bildirimde bulunmak zorundadır.
  (6) Bu madde uyarınca yapılacak işten durdurmalarda; fiilen yapılan işin özelliği ve hizmet akdinde belirtilen görevin niteliği dikkate alınarak ilk giren son çıkar kuralı uygulanır.
---------------------------------

Çalışma Dairesi Müdürü Bayhanlı: Belediyeye yasaya uyulması için uyarı yapılmıştı

Lapta Belediyesi’nin toplu işten durdurmaya yönelik Çalışma Dairesi’he henüz bir bildirimde bulunmadığını ifade eden Çalışma Dairesi Müdürü İsmail Bayhanlı, buna karşın geçtiğimiz hafta Çalışma Dairesi müfettişlerince belediyeye ‘yasaya uyulması için’ uyarı yapıldığını açıkladı.
Bayhanlı, işten durdurmalarda Toplu İş Sözleşmesi kapsamında olunup olunmadığına bakılacağını, işten durdurulacak çalışanların tazminatlarının ödenmesinde de takipçi olunacağını ifade etti.

Bu haber toplam 2087 defa okunmuştur