1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 30 maddelik önlem
30 maddelik önlem

30 maddelik önlem

Kıbrıs Rum basınına göre 30 maddelik önlem söz konusu “Barikatlar kapanır, geçişler durur mu?”

A+A-

Kıbrıs Rum basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin tutumundan dolayı Kıbrıs Türklerine karşı müzakerelerin askıya alınmasının yanı sıra toplam 30 maddelik tedbir hazırlandı.

Politis, Kıbrıs Rum hükümetinin almayı öngördüğü 30 adet önlemin Kıbrıs Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Cumartesi günü gerçekleştirdiği toplantılarda alındığını yazdı.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Rum hükümetince alınacak önlemleri önceden duyurmayacaklarını, karara bağlandıklarında ve uygulamaya konulacaklarında açıklanacaklarını belirtmişti.

Fileleftheros gazetesine göre ise, tedbirler arasında, müzakereleri askıya alma dışında, şunlar bulunuyor:
“Türkiye’nin katılım müzakerelerinin dondurulması için AB’de girişim başlatılması. Avrupa Konseyi sonuçlarının bloke edilmesi düşüncesi de vardı ancak bunun destek görmediği anlaşıldı. Yabancı ülke ve örgütlerden, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’inde araştırma yapma hakkına ilişkin açıklamalar gelmesini sağlamak. Bölgedeki gelişmeler sebebiyle ABD’nin Ankara’ya dişlerini göstermeye niyeti olmadığı görülüyor. Güvenlik Konseyi’nde girişimler planlanması”

Barikatlar kapatılabilir mi?

Alithia gazetesi, Kıbrıslı Rum liderliğinin önlemleri arasında en sertinin, Kıbrıs’ın iki yanına geçişlerin durdurulması olacağını iddia etti. Ancak bu iddia, resmi makamlarca doğrulanmadı.
Gazete, Anastasiadis’in ilk aşamada üç önlemi uygulamaya koyma kararı aldığını, bunlardan en “yumuşağının”, Eroğlu’yla yapacağı görüşmeye katılmamak ve en “sertinin” ise barikatların kapatılması olduğunu iddia etti. (TAK)

Bu haber toplam 2149 defa okunmuştur