1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 3 yolcuya ulaşılmaya çalışılıyor
3 yolcuya ulaşılmaya çalışılıyor

3 yolcuya ulaşılmaya çalışılıyor

YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Bülent Dizdarlı, Mers virüsü şüphesi ile hastaneye yatan kişi sayısının 10’a yükseldiğini belirterek, 1 hastanın durumunun ağır olduğunu söyledi

A+A-

'Hac' ziyareti sonrasında Mers virüsü şüphesiyle aranmakta olan 53 yolcunun çoğuna ulaşılırken, virüs şüphesiyle hastanede tedavi gören kişi sayısı 10’a ulaştı.

Didem MENTEŞ

'Hac' ziyareti sonrasında Mers virüsü şüphesiyle aranmakta olan 53 yolcunun çoğuna ulaşılırken, virüs şüphesiyle hastanede tedavi gören kişi sayısı 10’a ulaştı.

23 Ekim Perşembe günü adaya gelen 83 yaşındaki Esmer Nurçin’in ‘Mers virüsü’ belirtileri göstererek hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı önlemlerini ve çalışmalarını sürdürüyor.

Hac ziyareti sonrasında Esmer Nurçin’in de içinde bulunduğu, Türk Hava Yolları’nın TK-0962 sayılı 18:05 seferi ile adaya gelen 53 yolculardan henüz 3 tanesine ulaşılamadı.

Sağlık Bakanlığı’nın ulaştığı yolcular arasında tedavi gören sayısının 10’a yükseldiği belirtilirken, 3 kişinin de tahlil sonuçlarına göre gerekli tedavinin uygulanacağı belirtildi.

YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Bülent Dizdarlı, Mers virüsü şüphesi ile hastaneye yatan kişi sayısının 10’a yükseldiğini belirterek, 1 hastanın durumunun ağır olduğunu söyledi.

Bu arada Veteriner Hekim Burak Toksoy, MERS hastalığından korunma amacıyla temel ve kişisel hijyen sağlanması ve şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.


-------------------------------------------------

Kamiloğlu: “Hacıların tamamına yakını kontrole çağrıldı”

Konuyla ilgili olarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Ramadan Kamiloğlu, MERS virüsü şüphesiyle hastaneye yatanlar konusunda açıklama yaparak dün sabah itibariyle altı kişinin serviste yatılı tedavi gördüğünü belirtti.

Kamiloğlu, Perşembe gecesi ülkeye gelen hacıların tamamına yakınının kontrole çağırıldığını, sadece üç kişiye ulaşılamadığını, onların da Diyanet İşleri Dairesi aracılığı ile buldurulmaya çalışıldığını anlattı.

Kontrol yapılan uçak yolcularından en küçük şüphe uyandıranların hastanede ayrılan bölüme tektik ve tedavi için yatırıldığını kaydeden Kamiloğlu, 11.30 itibariyle dün muayene edilen beş kişiden ikisinin ileri tektik ve tedavi için yatırıldığını kaydetti.

“Muayene bulgularında hastalık tespit edilen diğer üç kişinin ise ilk tahlil sonuçları beklenmektedir. O sonuçlara göre gerekli işlemler yapılacaktır” diyen Kamiloğlu 11.30 itibariyle daha önce MERS şüphesi ile servislerde yatan dört kişinin sağlık durumunun iyiye gittiğini belirtti.

Kamiloğlu açıklamasına şöyle devam etti:“Alınan tedbirlere halkımızın da riayet etmesinden son derece mutluyuz. Her ne kadar bazı kesimlerce ‘aşırı tedbir aldığımız’ eleştirisi varsa da, büyük sıkıntılar yaşamaktansa varsın bir kaç hafta tedbirsel sıkıntı yaşayalım prensibimiz geçerlidir.

Özet olarak şu an itibarı ile hastanemizde MERS şüphesi ile altı kişi yatmaktadır. Üç kişi daha yatırılma ihtimali vardır ki bu gelişmeler dahi aldığımız tedbirlerin yerinde olduğunu göstermektedir.

Bu vesile ile ilgili birimde büyük özveri ile çalışan hekim ve hemşire arkadaşlarıma teşekkürü borç sayarım.”

-------------------------------------------------------------------

Toksoy: “Kişisel hijyen sağlanmalı”

Öte yandan Veteriner Hekim Burak Toksoy, MERS hastalığından korunma amacıyla temel ve kişisel hijyen sağlanması ve şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Toksoy, ülkede, tek sağlık prensibine uygun olarak beşeri hekimlik, veteriner hekimlik ve vahşi yaşam biyologlarını kapsayan bir epidemiyolojik bilgi paylaşımı ve acil durumlarda müdahale yapabilecek bir yapının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Veteriner Hekim Burak Toksoy, ilk kez 2012 yılında Suudi Arabistan’da rastlanan MERS’in (Middle East Respiratory Syndrome), coronaviruslar tarafından meydana getirilen ve solunum sisteminde rahatsızlığa neden olan bir hastalık olduğunu kaydetti.

Toksoy, son dönemde develerden insanlara bulaştığı düşünülen ve hacı adaylarında meydana gelen hastalıktan sorumlu tutulan MERS virüsünün, henüz çok iyi tanınmayan ve tedavisi üzerinde çalışmalar süren bir etken olduğunu ifade etti.

“Ülkemiz güvenli sayılabilir”

Etken virüse bugüne kadar yarasa, deve ve maymunlarda rastlandığı ve insandan insana bulaşmanın ancak çok ciddi vakalarda görüldüğünün bildirildiğini anlatan Toksoy, “Bu açıdan zoonotik bir hastalık olarak değerlendirilmesi gereken MERS açısından ülkemiz, canlı hayvan ithalatımızın olmayışı, deve nüfusunun bulunmaması gibi nedenlerle güvenli sayılabilir” ifadesini kullandı.

Ciddi vakalarının hospitalize edilerek ve ciddi olmayan vakaların ise evde tedavi edilebileceğine vurgu yapan Toksoy, korunma amacıyla temel ve kişisel hijyen sağlanması ve şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Son yıllarda SARS, Kuş Gribi, Domuz Gribi ve MERS gibi birçok zoonotik hastalığın vahşi veya evcil hayvanlardan insanlara bulaşıp yerel salgınlar oluşturduğunu kaydeden Toksoy, yerel salgınların, insan hareketleri vasıtasıyla dünya çapında ciddi salgınlar meydana getirdiğini belirtti.

Toksoy, “Bu konuda dünyada olduğu gibi tek sağlık prensibine uygun olarak beşeri hekimlik, veteriner hekimlik ve vahşi yaşam biyologlarını kapsayan bir epidemiyolojik bilgi paylaşımı ve acil durumlarda müdahale yapabilecek bir yapının ülkemizde oluşturulması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 1426 defa okunmuştur